Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Klíma okozta ízületi fájdalmak

A nyári időszakban sokan panaszkodnak ízületi fájdalmakra, amelynek hátterében gyakran a túlzott klímahasználat és a huzat áll. Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatjuk, hogy miért lép fel ilyenkor fájdalom, illetve milyen kezelési lehetőségekkel lehet ezt a problémát megszüntetni.

klíma  huzat hideg levegő ízületi fájdalom Fájdalomközpont ízületi gyulladás aktív fájdalomcsillapítás dr. Arnold Dénes Arnold

Fájdalmat okoz a huzat

 A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább tíz éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz, e problémák pedig a munkából való kiesés csaknem ötödéért felelnek - derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből. Ronthatja ezt a helyzetet a nyári időszakban, a belső terekben, irodákban, bevásárlóközpontokban, az autóban túlságosan hidegre állított klímaberendezés, és a huzat. Nyáron megsokszorozódik a nyak- és vállfájdalmakra, illetve a térd- és könyök bántalmakra panaszkodó páciensek száma a rendelőben – tudjuk meg Dr. Arnoldtól

Miért okoz bántalmakat a hideg levegő?

 A szervezet számára nagy stressz hatást jelent, ha a kint 30 °C van, bent pedig 19 °C-ra van beállítva a klímaberendezés. Főleg, ha napi több órát töltünk klimatizált térben. Ugyanilyen káros hatású lehet az adott testtájat érő huzat is. Ilyenkor a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlnek, ennek következtében az izmok túlzottan megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki.  Megelőzni a problémákat a légkondicionáló megfelelő használatával lehet. Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt, és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a kinti és a benti tér hőmérséklete között.

Ha komolyabb probléma áll a háttérben

A huzat okozta panaszok szerencsés esetben 1-2 nap alatt elmúlnak, de ha a fájdalmak ennél hosszabb ideig fennállnak, érdemes szakorvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy ez a tünet más, komolyabb problémára hívja fel a figyelmet – tanácsolja Dr. Arnold.

Szűnni nem akaró fájdalom esetén nagyon gyakran két elváltozás áll a háttérben. Az egyik az ízületi tömlő (bursa) gyulladása. Ilyen nyáktömlő található a váll, a könyök, a csípő és a térd ízületében is. Ezek a kötőszövetes képletek az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását segítik.

Másik gyakori probléma a váll forgatásáért és stabilizálásáért felelős úgynevezett rotátor köpeny gyulladása. Ez egy négy tagból álló izomcsoport, amelyek  köpenyszerűen fedik be a felkarcsont fejét. Elégtelen működésük esetén kivitelezhetetlenné válik a kar felemelése, illetve ki/beforgatása (rotációja).

Leggyakoribb tünet mindkét esetben a mozgáskorlátozottság, a mozgásbeszűkülés, a gyulladás. Már az ízület kismértékű mozgatása is fájdalmat provokál.

Melyek a kezelés lehetőségei?

Ha csak egy gyorsan múló fájdalomról van szó, használhatjuk patikában kapható gyulladás gátló géleket, krémeket, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, a hatás csak rövid távú, az okokat nem kezelik, csak a tüneteket nyomják el. A hosszú távú megoldást a probléma megszűntetésében, az aktív fájdalomcsillapítás jelenti. Ez olyan eljárások összessége, ahol a terápiát a csontok-ízületek statikai egyensúlyi állapotának és a mozgásfunkcióknak a helyreállítására alapozzuk. Előnye ennek az eljárásnak, hogy célzott, szteroid mentes, és személyre szabott. A kezelés során nem terheljük szükségtelenül vegyi anyagokkal a szervezetet, mert kizárólag természetes hatóanyagokat alkalmazunk. A páciensek már az első kezeléseknél a fájdalmaik enyhüléséről számolnak be. A tartós eredmény elérése érdekében kúraszerűen végezzük a kezelést, amely a beteg állapotától függően 3-10 alkalom lehet. A fájdalmak csökkenésével párhuzamosan elkezdjük a funkcionális gyógytornát, a teljes gyógyulás érdekében – javasolja Dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialista.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyaralás ízületi fájdalom nélkül 5+1 jótanács

Itt a nyár, a szabadság, az utazások időszaka. Sajnos ízületi fájdalmainkat nem hagyhatjuk itthon, de ha körültekintően szervezzük meg hazai, vagy külföldi nyaralásunkat nem kell aggódnunk, és távolabbi helyekre is útra kelhetünk. Arra kértükDr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialisáját, hogy adjon számunkra  néhány hasznos tanácsot, mire érdemes odafigyelnünk, hogy a nyári szabadságunkat ne árnyékolja be a térd, a csípő, a derék, vagy a nyakfájdalom.

Sportoljunk bátran, irány a víz!

Nem kell tartózkodunk a sporttól akkor sem, ha fájnak az ízületeink. Nyáron például kiváló választás lehet az úszás, vagy az aqua fitness.  A  vízben végzett mozgásnak az a nagy előnye a szárazföldiekkel szemben, hogy  a felhajtóerő miatt sokkal kisebb terhelés éri az ízületeinket. Akinek kissé monoton az úszás, válassza a vizi fitness órákat, amelyek izgalmas eszközöket használnak, és rendkívül változatosak.  A víz ellenállása miatt ez a mozgásforma kiválóan alkalmas erősítésre úgy, hogy közben védi az ízületeinket is.

Óvakodjunk a kocsiban a túlzott klímahasználattól

A szervezet számára nagy stressz hatást jelent, ha a kint 30 °C van, a kocsiban  pedig ennél jóval alacsonyabb a hőfok. Gyakran alakul ki fájdalom ott, ahol huzat éri a testünket, leginkább  a nyak, a váll, a könyök, a térd tájékán. A hideg levegő lehűti a szöveteket, az rizmok megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki.  Megelőzni a problémákat a légkondícionáló megfelelő használatával lehet.  Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és az autó belső terének hőmérséklete között.

Óvatosan emeljünk, cipekedjünk

A gerincproblémákkal küzdők tudják, hogy milyen komoly fájdalmakat okozhat, ha a gerincüket egyenőtlenül terhelik . Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzeből emeljünk fel. Célszerű hátizsákot, illetve gurulós bőröndöt használni a súlyos válltáskák helyett.

Válasszunk egészséges lábbelit

Annak érdekében, hogy megelőzzük a lábfájdalmakat, például egy hosszabb városnézés során, válasszunk megfelelő lábbelit. Fő szempont, hogy kényelmes legyen, jól szellőzzön és kellően tartsa a bokánkat és a lábfejünket. Számítsunk rá, hogy esetleg bedagadhat a lábunk az utazás közben, ezért ne legyen túl szoros. Kerülni kell a magas sarkú, illetve a túl lapos sarkú cipőket, valamint a papucsokat is, mert ezeknek a lábbeliknek a viselése egészségtelen  a lábak számára. Különböző ortopédiai elváltozásokat, (tyúkszem, bütyök, kalapácsujj) valamint mozgásszervi problémákat ( ízületi porckopás, hát, gerinc, csípő és térdfájdalom) okozhatnak.

Állítsunk össze útipatikát

Utazás előtt érdemes összeállítani egy  útipatikát, amely baj esetén aranyat ér. Hogy   nyaralás közben csökkentsük az derék, a nyak, a csípő, a térd, vagy egyéb ízületi fájdalmakat, készítsünk be a poggyászba gyulladás gátló géleket, krémeket. Használhatunk nem-szteroid gyulladás csökkentő, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat is.  Alkalmazásuk során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert ezeknek  a készítményeknek  számos mellékhatása ismert, például gyakran irritálják a gyomor nyálkahártyáját. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, hatásuk csak rövid távú és kizárólag a tüneteket csillapítják, az okokat nem kezelik.

Tartós megoldás a nyugodt nyaralásért

Ha már a nyaralás előtti időszakban is fájdalmat érzünk, akkor ne várjuk meg, hogy magától elmúljon. Az egész család pihenését tönkre teheti, ha állapotunk rosszabbodása miatt az ágyhoz, vagy a masszázs asztalhoz kötve töltjük a pihenést. Ahhoz, hogy felszabadultan élvezhessük a nyaralást, gondoljunk időben a fájdalom kezelésére! "Ezek a tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentes legyen. Azt gondolom, hogy mégis az a legbiztosabb, ha megelőzzük a bajt, és már az utazás előtt  megszüntetjük ízületi problémáinkat, hogy ne legyen útitársunk a fájdalom" - tanácsolja Dr. Arnold. Mozgásszervi betegségek esetén hosszú távú megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez az eljárás egy célzott injekciós kezelés, melynek pontos hatóanyag kombinációját személyre szabottan, a páciens állapotának, valamint a fájdalom jellegének és helyének megfelelően határozzuk meg. Előnye, hogy szteroid-mentes és már az első alkalmaknál a fájdalom jelentős mérséklését lehet elérni. Kúraszerűen alkalmazva, megszünteti a panaszokat. A funkcionális gyógytornával kombinálva visszaállítjuk a megfelelő mozgásfunkciókat, így teljes gyógyulást érhetünk el.

 

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fájdalmas izomcsomók kínozzák? Van megoldás!

Izmaink feszülése gyakran fájdalmas izomcsomókat eredményez a hátunk, vállunk, derekunk tájékán. Ezek komoly fájdalmat okozhatnak, és megnehezíthetik mindennapjainkat. Keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra, de vannak módszerek, amellyel ez a folyamat felgyorsítható. Hogy melyek ezek a terápiás lehetőségek, erről kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistáját.

Mik azok az izomcsomók?

Az izomcsomó (fribromialgia) az izomrostokkal összefüggő kis izomgörcs, melyet tapintással lehet érzékelni az izom fascia (izompólya) területén.  Méretüket tekintve almamag, de akár szilvamag nagyságúak is lehetnek. Az izmok azért hozzák létre ezeket a kis csomókat, hogy a túlfeszülést elkerüljék, tehát ez a jelenség tulajdonképpen a test természetes védekező mechanizmusa. Sajnos az idők folyamán ezek a csomók több helyen is megjelenhetnek a testünkben, olykor komoly fájdalmakat okozva.

„Általában a hölgyek keresnek meg ezzel a panasszal, mely kialakulhat már egészen fiatal, akár huszonéves korban is, de az idősebb korosztályt ugyanúgy érintheti” – mondja Dr. Arnold.

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók megjelenését okozhatja izom- és idegkárosodás,izom csomók nyak fájdalom fájdalom fájdalomközpont megoldás kezelés gerincsérv, fertőzés, valamilyen trauma, de leggyakrabban az izomzat túlerőltetése, túlfeszítése, vagy a mentális stressz a kiváltó ok. Gyakori ez a probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek valamilyen, a normális tartástól eltérő pozícióban (pl. szobafestők, fodrászok). Ilyenkor a féloldali túlterhelés miatt az izomtónus megváltozik, és a környező idegek nyomás alá kerülnek. Módosulnak az alapfunkciók, az izmok működése, vérellátása és anyagcseréje, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg.

Az izomcsomók megjelenésével fájdalmas pontokat érezhetünk a testen, jól lokalizálva. Minden izomcsomóhoz tartozik egy kisugárzási pont vagy terület ahol a fájdalom szintén érezhető (trigger pont).

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet szerencsére ma már több módszer kombinálásával fel lehet gyorsítani annak érdekében, hogy a beteg ismét teljes értékű életet élhessen. Első lépésként az aktív fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a helyi izomfeszülés oldása a feladat. Dr. Arnold Dénes Arnold erre a célra egy hatékony, szteroid-mentes, természetes hatóanyagokból álló injekciós terápiát alkalmaz, amely a fájdalom forrásánál hat. Intenzíven csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, az izomfeszülést, és nem csak a tüneteket kezeli, de az okokat is megszünteti. Ennek a kezelésnek a pontos hatóanyag kombinációját és a kezelés gyakoriságát a probléma jellegétől és a páciens állapotától teszi függővé. Általában 3-8 kezelés alatt már komoly állapotjavulást lehet elérni, amennyiben a páciens betartja az orvos által előírtakat. Az izomcsomók, az izomfeszülés terápiában kiemelt szerepe van a speciális gyógymasszázsnak és a funkcionális gyógytornának is.

Életmódváltással sokat tehetünk a teljes gyógyulásért

Fontos megjegyezni, hogy az életmódváltásnak is óriási szerepe van a tartós javulás elérése, és a probléma kiújulásának elkerülése érdekében. Javasolt a rendszeres mozgás, különös tekintettel a hát, váll, a nyak izmainak tornáztatására, nyújtására és a megfelelő folyadékfogyasztásra, valamint táplálkozásra. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezeknek a mozgásszervi panaszoknak a melegágya a stresszes életmód, ezért érdemes időközönként különböző relaxációs technikákat, valamint masszázst alkalmazni, amellyel csökkenthetjük a mindennapi feszültség káros hatásait. Ha valaki sokat ül, vagy sokszor kényszerül ugyanazt a tartást felvenni a nap során, hagyja abba a tevékenységét minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát, sokat tehet ezzel is az izomfeszültség csökkentéséért. Ha pedig kiújuló panaszai vannak, minél hamarabb keressen fel szakorvost, hiszen ha az elváltozást idejében kivizsgáljuk és elkezdjük a gyógykezelést, valamint megfelelő életmódváltással támogatjuk szervezetünket, tartós javulást és a teljes gyógyulást érhetünk el – tanácsolja Dr. Arnold Dénes Arnold a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistája.

 

Forrás: Fájdalomközpont  

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fartáji fájdalom kínozza? Nem csak sérv okozhatja!

Az ülőmunkát végzőknél gyakori panasz az egy oldali fartáji-és az onnan kisugárzó lábfájdalom. Emiatt gyakran nem is nehezednek teljesen az adott oldalukra, ami egy idő után további mozgásszervi problémákat okozhat. Éppen ezért érdemes idejében utánajárni a problémának és kezeltetni azt. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a panasz gyakori kiváltó okát ismerteti.

Piriformis szindróma

A körtéhez hasonlító piriformis izom a csípő kifelé fordításában vesz részt és a keresztcsontot köti össze a tomporcsúccsal.  Mivel alatta fut az ülőideg, így amennyiben az izom nyomása alá kerül, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mely gyakran mind a combba, mint a lábszárba kisugározhat. 

Okai közt leggyakrabban valamilyen trauma, gyulladás, rossz tartás, veleszületett rendellenesség áll (pl. más hosszúságú alsó végtagok), melynek hatására az izom megfeszül, görcsbe kerül, majd az idő folyamán megrövidül.  Mindezeken kívül az ülőmunka is kiválthatja az állapotot, ugyanis ekkor a csípőízület huzamosabb ideig ugyanabba az abnormális pozícióban van, aminek hatására a medence körüli izmok megfeszülnek- ez pedig hatással van a piriformis izomra is.

Tünetek

  • fartáji  fájdalom
  • farból kisugárzó lábfájdalom, zsibbadás (rendszerint egyoldali)
  • üléskor a fájdalom fokozódik

A tünetek alapján gyakran összekeverik a porckorongsérvvel, ellenben jelentős különbség, hogy a piriformis szindrómánál nincs derékfájdalom. Ennek ellenére természetesen képalkotó vizsgálattal lehet megbizonyosodni a pontos diagnózisról - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Van megoldás a fájdalomra

Bár az otthoni gyógymódok és az izom nyújtása jó ötletnek tűnhet, ám ha gyulladás is van a környéken, akkor ez csak tovább ronthatja az állapotot. Éppen ezért érdemes segítséget kérni, hiszen az elsődleges feladat a gyulladás megszűntetése. Ebben remek megoldást kínál az aktív fájdalomcsillapítás, hiszen az alapját képező injekciós-infiltratív technikával a gyulladásért felelős anyagot a keringésfokozás miatt gyorsan eltávoznak. Eztán gyógytorna segítségével izomlazítás szükséges, melyet ki lehet egészíteni lazító, fájdalomcsillapító alternatív kezelésekkel is (pl. guna terápia, akupunktúra).

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Így hat a stressz a mozgás szervrendszerre

A stressz a mindennapi élet velejárója, ám vannak olyan emberek, akik nem csak a feszültségekkel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is kénytelenek számolni. Sokaknál ugyanis ennek hatására mozgásszervi problémák (is) jelentkeznek, melyek akár huzamosabb ideig is fennállhatnak. Hogy pontosan hogy függ össze a mentális állapot és az izomzat, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

A feszültség az izmokban is megjelenik

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatban van egymással, hiszen eredetileg az életben maradás volt a tét, mivel szerepe az, hogy veszély esetén minél gyorsabban el lehessen menekülni. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. Ezzel a baj azonban az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Leggyakrabban a váll és a nyak érintett

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll-és nyakfájdalmakra- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. Ennek oka, hogy stressz hatására a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, és ez bizony kihat a többi izomra is.

Fontos tudni, hogy amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, trigger pontok is, melyek akár krónikus fájdalmat is okozhatnak. Sajnos minél tovább fennáll ez az állapot, úgy az egyre fokozódó feszülés és az izomzat közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat, így a váll-és nyakfájdalmat kiegészítheti hát-és derékfájdalom is.

Aktív fájdalomcsillapítással a stressz okozta izomfájdalom is megszűntethető

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazításon van. Jobb esetben ez otthoni masszázzsal, krémekkel, borogatásokkal a görcs megszűntethető, ám előfordulhat – főleg ha krónikus a probléma-, hogy mindez nem elég, és szakorvosi segítségre van szükség. Dr. Váradi Éva szerint létezik olyan injekciós kezelés, ami gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint guna terápiával a kialakult izomcsomókon is lehet segíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a kezelések kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalom is jelentős javulást hozhat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna