Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók számtalan ok miatt kialakulhatnak. Ilyen lehet többek között a helytelen edzés, fertőzések, trauma, izom-és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Az izom vérellátása és anyagcseréje ezeken a területeken átalakul, így működése megváltozik, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg.

Gyakori probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek abnormális pozícióban (pl. szobafestők), a féloldali túlterhelés miatt.

Így kerülheti el az izomcsomók kialakulását

  • mozogjon rendszeresen (különös figyelmet fordítva a hátizomzatra)
  • fogyasszon min. 2 liter folyadékot egy nap
  • csökkentse a stresszt az életében (jóga, meditáció)
  • ha ülőmunkát végez, álljon fel minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát

Legyen türelmes

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet több módszer kombinálásával lehet valamennyire felgyorsítani. Injekciós-infiltrációs technikával az esetleges gyulladás szűntethető meg, míg guna terápiával elszállítódnak a fájdalomért felelős kémiai anyagok, miközben a helyi izomfeszülés oldódik. Mindezt remekül kiegészíti a speciális gyógymasszázs, mely szintén hozzájárul az izmok és az elme ellazulásához, így kiváló stresszűző is egyben- mondja dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartós javulásért és a probléma ismételt kialakulása elkerülése céljából az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Hiszen ha az illető továbbra sem fordít elég figyelmet a rendszeres testmozgásra és a megfelelő folyadékbevitelre és testtartásra, akkor elkerülhetetlen, hogy a fájdalmas izomcsomók újból kialakuljanak.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Zsibbad a lába ülés közben?

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának, mivel akár porckorongsérv tünete is lehet. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

A gerincoszlop felépítése

A gerinc az emberi test leginkább igénybevetett része. A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak. Ezek szerepe, egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorong kettős állományból épül fel: kocsonyás pulpából és az azt körülvevő rostos gyűrűből. Ez utóbbinak kiemelt szerepe van, hiszen ez biztosítja a középen lévő anyag helyzetét.

Így alakul ki a porckorongsérv

Porckorong sérvről akkor beszélünk, amikor a rostos gyűrű károsodik, meggyengül, és ezáltal a kocsonyás anyag kitüremkedik és nyomás alá kerül- magyarázza Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár.

Amennyiben ülés közben visszatérően zsibbadást tapasztal a lábában, úgy érdemes isiászra –melynek oka akár gerincsérv is lehet-gyanakodni.  Ez az érzés jelentkezhet a comb külső oldalán, a térd alatt, esetleg a lábujjaknál is, attól függően, milyen méreteket öltött a probléma.

Főbb tünetei

  • lábfájdalom
  • zsibbadás
  • reflexkiesés
  • fokozódó tünetek köhögéskor/tüsszentéskor

Aktív fájdalomcsillapítással a kényelmes ülésért

Az isiász igen sok kellemetlenséget tud okozni, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal, ugyanis előrehaladottabb állapotban előfordulhat, hogy már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek.  Dr. Váradi Éva szerint 3-5 alkalmas injekciós-infiltrációs kezeléssel a probléma megszűntethető, mely a gondok gyökerére hat. Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet a guna terápia és az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kinezio tape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem  a gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele- teszi hozzá a doktornő.

Amennyiben „kiszakadt” formájával van dolgunk, akkor annak kezelésének (ami akár a műtét is lehet) eldöntése több szakma (reumatológus, neurológus, idegsebész) együttes feladata.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

Az évek előrehaladtával az emberi porcréteg folyamatosan csökken, ami fájdalmas mozgásszervi problémákat eredményez. Bár kezdetben sokan csak legyintenek a problémára és az időskor velejárójának tartják a nehézkes mozgást, ám ha ez súlyos méreteket ölt, akkor protézis válik szükségessé. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint, ha nem is elkerülhető, de a műtét késleltethető aktív fájdalomcsillapítással.

Mikor van szükség térdprotézisre?

Térdprotézisre azokban az esetekben van szükség, amikor valamilyen okból a térdízület károsodik. Ennek hátterében lehet egy komolyabb trauma, ám leggyakrabban porckopás miatt válik szükségessé a beültetése. Ekkor az ízületet borító porcréteg elvékonyodik sérülés, fizikai munka, endokrinológiai zavarok vagy az életkor miatt, hiszen ilyenkor felborul a porcképződés és leépülés természetes egyensúlya.

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a csontfelszínek surlódnak egymáson, ami nagyfokú kellemetlenséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal jár, hiszen ekkor csökken az ízületi folyadék mennyisége is.

Porckopás tünetei:

  • térdfájdalom elinduláskor
  • később állandósuló fájdalom
  • mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  • ízületi merevség

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

A fájdalom ellen kezdetben legtöbben fájdalomcsillapító kenőcsökkel, gyógyszerekkel próbálkoznak, ám ezek csak ideig-óráig nyújtanak enyhülést, ráadásul az alapproblémát nem kezelik. Azonban az illető sokat tehet teste egészségéért, ugyanis ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel gyors javulás érhető el.

Porckopás esetén a hialuronsavas terápia javasolt, ugyanis ezzel pótolható az, ami elveszett. Hiszen a hialuronsav az emberi testben is megtalálható nagy vízmegkötő-képességű anyag. Hozzájárul egyrészt a porc rugalmasságához, másrészt biztosítja a csontok egymáson való, súrlódásmentes mozgását, továbbá fokozza a porcsejtek működését, így késlelteti a porcréteg eltűnését. Ennek eredményeképp a protézis műtét ideje késleltethető. – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája

Ehhez viszont azt nem árt tudni, hogy ez csakis bizonyos stádiumú porckopásokra igaz, így a hialuronsav hatékonysága a porc állapotától függ (maximum közepes súlyosságú lehet). Éppen ezért a kezelést egy alapos vizsgálatnak kell megelőznie (fizikai, képalkotó vizsgálatok), hogy el lehessen dönteni, mi lenne a legjobb választás a beteg számára. Amennyiben a hialuronsavas kezelés mellett dönt az orvosa, fontos tudnia, hogy a terápia kúraszerűen történik, és általában 3-5 alkalmat vesz igénybe- viszont utána a fájdalom megszűnik vagy lényegesen lecsökken, és hatása akár 6-8 hónapig is tarthat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Szűntesse meg a lúdtalp okozta fájdalmat

A lúdtalp sokak szerint a gyerekeket érinti, ám valójában számos felnőtt életét is megkeseríti. Bár legtöbbször nem jár semmiféle panasszal, ám előfordulhat, hogy a deformáció komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket eredményez. Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, mi mindent okozhat a lúdtalp, illetve hogy mit tehet a fellépő másodlagos panaszok ellen.

A láb szerkezete, felépítése

A láb csontokból, izmokból és szalagokból áll. A csontok alakja és elhelyezkedése alakítja ki a láb boltozatait, melyek közül a leglényegesebb a hosszanti és a harántboltozat, melyeket az izmok és a szalagok tartanak normál pozícióban. Ennek szerepe a nagy teherbírásban és a rugalmasság biztosításában van, így ha szerkezetében valamilyen változás következik be, az az egész testre hatással van. Ekkor ugyanis ez a rész nem képes megtartani a rá nehezedő súlyt, így a boltozat megsüllyed, és az eredetileg ívelt terület kiegyenesedik.

Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból (pl. terhesség). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé fordul, míg a sarokcsont kifelé. Ennek hatására a talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed.

Komoly fájdalmakhoz vezethet a lúdtalp

A lúdtalp önmagában egy ártalmatlan állapot, ám több mozgásszervi problémát is okozhat, ami akár kínzó fájdalommal is járhat. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, láb-és talpfájdalom, valamint gerinc-derék-és csípőproblémák is jelentkezhetnek, melyek kihathatnak az illető mindennapjaira.

Fontos azonban tudni, hogy maga a lúdtalp ortopédiai probléma, reumatológiában –így aktív fájdalomcsillapítással- annak másodlagos panaszait látják el.

A lúdtalp szövődményei

  • Ízületi gyulladás
  • Ízületi kopás
  • Bütyök
  • Kalapácsujj
  • Derékfájás

A lúdtalpbetét önmagában nem megoldás

A lúdtalp kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna. Bár ezek lényegesen sokat javíthatnak a beteg állapotán, ám a fájdalom mindezek ellenére továbbra is fennállhat, kiváltképp az évek alatt kialakult szövődmények miatt. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a lúdtalp másodlagos panaszokra hatékony megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás. Ilyen például a helyi injekciós-infiltratív kezelés, mellyel sokat lehet segíteni a panaszokon, hiszen azzal remekül lehet orvosolni az esetlegesen kialakult gyulladást, valamint segítségével sikeresen csökkenthető a feszülés. Amennyiben a lúdtalp miatt térdízületi kopás is kialakult, úgy hialuronsavas kezelés javasolt, mely az ízületi résben egyfajta kenőanyagként funkcionálva visszaadja a porc rugalmasságát és az ízület fájdalommentes mozgását.

Mindezeken kívül a lúdtalp okozta derékfájdalmon hatásosan segít a kúrában végzett guna terápia illetve az akupunktúra- ezek segítségével a gyulladásért felelős anyagok elszállítódnak, a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak, valamint a merev izmok ellazulnak.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna