Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent nehézséget a járás, ám meglehet, hogy a probléma forrása az Achilles-ínnál keresendő. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a kellemetlen sarokfájdalom okait és a kezelésére használt terápiát ismerteti.

Gyakori panasz, amikor a járás fájdalmassá válik a sarok hátsó részének nagyfokú érzékenysége miatt. Ez általában reggelente, felkelés után jelenti a legnagyobb gondot, hiszen ekkor a tünetek jelentősen felfokozódnak. A kellemetlen panasz hátterében leggyakrabban az Achilles-ín gyulladása áll, mely a közhiedelemben ellentétben nem csak a futókat érinti.

Az Achilles-ín és annak problémái

Az Achilles-ín testünk leghosszabb ina, mely a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti. A lábfej előre-hátra mozgatásáért felelős, így jelentős szerepe van a járásban, futásban, ugrálásban. Bár egy igen vastag és erős ínról van szó, ennek ellenére meglehetősen gyakoriak a különböző sérülései (húzódás, szakadás, gyulladás), melyek nagyfokú fájdalommal járnak. Ezek hátterében több ok is állhat: például túlsúly (mely már önmagában fokozza a sérülésveszélyt), lúdtalp (ekkor az ín belső oldala jobban terhelődik mint a külső), magassarkú cipők viselése (a megváltozott ortopédiai, statikai viszonyok miatt), edzés közben túlzott megerőltetés, de akár gyógyszeres kezelés mellékhatása is lehet.

Amennyiben valamilyen –akár egészen apró- sérülés lép fel, úgy az gyulladást eredményezhet, ami sarokfájdalomban mutatkozik meg. Ez rendszerint rosszabb reggelente, hosszabb pihentetés után, valamint fokozott igénybevételkor. Ekkor az ín vérellátása romlik, ami a rugalmasság elvesztéséhez vezet, és ez további problémákat generál. A gyulladás kezdetben az inat körülvevő úgynevezett paratenon részre korlátozódik, majd az később átterjedhet az egész ínra. Amennyiben továbbra is éri az illetőt a problémát kiváltó hatás (pl. sport, cipő), úgy az ín merevsége miatt akár szakadás is létrejöhet - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

  • a sarok hátsó részén való fájdalom
  • reggelente a járás nehezítettsége
  • hátul, a sarok fölött duzzanat, vagy az egész ín mentén
  • nyomásérzékenység

Aktív fájdalomcsillapítással gyorsan visszatérhet az edzéshez

Szerencsére az Achilles-ín gyulladása sikeresen kezelhető, ám a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ezt leginkább alapos bemelegítéssel, nyújtással lehet elérni, valamint úgy, hogy fokozatosan szoktatja hozzá a testét a mozgáshoz.

Amennyiben mégis kínzó fájdalom gyötri, úgy dr. Vári Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással a probléma megszűntetető. A leghatásosabb sarokfájdalom esetén az injekciós-infiltrációs technika, valamint a guna és a lézeres terápia. Ezek bár mindegyike kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalommal lényeges javulást hozhatnak, mivel amellett, hogy elszállítják a gyulladásért felelős anyagokat, a feszülés is megszűnik, így a fájdalom jelentősen csökken.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

A gerinc az emberi test egyik legfontosabb része, és egyben a legérzékenyebb is. Az ott kialakult problémák kihathatnak az ember mindennapjaira, hiszen az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalomban nyilvánulhatnak meg. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a csigolyameszesedésből adódó derékfájás kezelési lehetőségeit ismerteti.

Mi a spondilózis?

A spondilózis – vagy más néven csigolyameszesedés- a csigolya peremeket látható meszes felrakódás. A víz, így a rugalmasság elvesztésének következtében a gerinc csigolyái elcsúsznak, közelebb kerülnek egymáshoz, és a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Legrosszabb eset, amikor a túlfeszülés miatt csontos hidak alakulnak ki. Bár kezdetben tünetmentes lehet, ám előrehaladottabb állapotban a probléma nagyfokú fájdalommal, esetleg mozgásbeszűküléssel jár.

Érdemes megemlíteni, hogy nem keverendő össze a kisízületek meszesedésével a spondylarthrosis-sal, valamint a csigolyák elcsúszásával, a spondylolisthesis-szel, mely általában  veleszületett  csigolyaív deformitás, szakadás talaján alakul ki. Ez szintúgy idegfájdalmakhoz vezethet és másodlagos meszesedés, spondilózis lehet a következménye.

A spondilózis előrehaladottabb tünetei

  • derékfájás
  • mozgásra fokozódó fájdalom
  • mozgásbeszűkülés (pl. hajláskor)
  • alsó végtagba sugárzó fájdalom (nem minden esetben)

Aktív fájdalomcsillapítással megszűntethető a fájdalom

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a diagnózis a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal és röntgen felvétellel gyorsan felállítható. Szerencsére műtétre az esetek többségében nem kerül sor, így az elsődleges feladat a gyulladás és a fájdalom megszüntetése. Ehhez azonban meg kell állapítani a probléma pontos kiindulási helyét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis ennek hiányában a várt hatás elmarad. Viszont amennyiben sikerül azt a kicsi területet megtalálni, akkor a probléma gyorsan injekciós kezeléssel, illetve guna terápiával remekül orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyáktömlő-gyulladás a térdfájdalom hátterében

A térdfájdalom sokak visszatérő vagy állandó problémája, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. Míg leggyakrabban elsősorban porckopás áll a probléma hátterében, addig sérülés, túlerőltetés után fellépő nyáktömlő-gyulladás - azaz bursitis - is húzódhat a kellemetlen panasz mögött. A sokakat érintő problémáról dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlők a testben

A testben lévő izmok, csontok, inak közt úgynevezett nyáktömlők helyezkednek el, melyek a csontokon való könnyed, akadálytalan mozgást biztosítják. Testszerte számtalan helyen fellelhetőek, pl. a könyöknél, vállnál, térdnél. Ez utóbbinál több nyáktömlő is található, így ez a rész különösen ki van téve nyáktömlők gyulladásának. Ez leggyakrabban sérülések, rheumatoid arthritis, fertőzés, illetve sok térdelés következtében jön létre, amikor nagy mennyiségű folyadék, esetleg vér halmozódik fel a bursa (nyáktömlő) zsákjában. A nyáktömlők ekkor begyulladnak, megdagadnak, fájdalmasan feszülnek - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A térd nyáktömlő gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa.

Térdfájás okai és megszűntetése

A térd nyáktömlő-gyulladásának tünetei

  • térdfájdalom (a bursa elhelyezkedésétől függően a térd mögött, illetve elöl)
  • duzzanat
  • a térd meleg tapintású, vörös színű
  • mozgáskorlátozottság

Forduljon orvoshoz, hogy ne terjedjen a gyulladás

Sajnos nem ritkán előfordul, hogy kezeletlen esetben a gyulladás továbbterjed, nagyobb fájdalmat okozva. Éppen ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és a paciens elmondása alapján nagy biztonsággal felállíthatja a diagnózist. A térdfájás legjobb kezelési módja egyrészt a nyáktömlő tartalmának leszívása, másrészt az aktív fájdalomcsillapítás, azon belül is az injekciós-infiltratív terápia. Ekkor az érintett területre beadott injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalmat is. Már az első alkalom jelentős javulást hozhat, ám súlyosságától függően szükséges  lehet a kezelés ismétlése  a maximális gyógyulás érdekében. Dr. Váradi Éva szerint a módszert érdemes guna terápiával,lézer kezeléssel is kiegészíteni, mivel ezek pluszban hozzájárulnak a gyulladásért felelős anyagok elszállításához és a mielőbbi panaszmentesség eléréséhez. 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nagy fájdalmakhoz vezethet a helytelen testtartás

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszűntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kezeltesse porckopását, hogy megússza a Baker cisztát

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker ciszta áll a probléma hátterében. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, mikor a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik cisztát alakítva ki, és ahogy nő, nyomhatja a környező ereket, trombózist imitálva, esetleg kiváltva. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Tünetek, melyek Baker cisztára utalnak

  • duzzanat a térdhajlatban
  • fájdalom, mely általában terhelésre, a térd hajlítására jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

A Baker ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alap probléma kezelése, hiszen más esetben a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szünetel. Amennyiben ez orvoslásra került, úgy gyakran elég a térhajlatban lévő gyulladás csökkentése, műtétre a legritkábban kerül sor.

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mind a porckopás, mind az ízületi gyulladás megszűntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét problémára a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése és segíti a porcsejtek működését. Mindemellett kutatások kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.

Az alap probléma kezelés után a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik, így nincs szükség annak lecsapolására, műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás további csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna