Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Gyenge pontunk: A bokaízület

boka gyulladás boka sérülés

A bokánk a testünk legnagyobb terhelésnek kitett része: erre az ízületre nehezedik az egész testsúlyunk. Elváltozása elviselhetetlen fájdalmakat okozhat. A deformáció kialakulásában a genetikai hajlam, a kényelmetlen cipők viselőse, a túlerőltetés, a túlsúly játszik kiemelkedő szerepet, de a háttérben reumás ízületi gyulladás is állhat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mit tegyünk akkor, ha ilyen típusú fájdalommal küzdünk.

HOGYAN KELETKEZIK A BOKA ÍZÜLETI GYULLADÁSA?

A lábszár a lábfejjel, a bokaízület révén kapcsolódik. Gyulladását, a sípcsont és a bokacsont közötti ízület kopása okozhatja.
Az ízületek csontvégeit természetes ütéselnyelő réteg az ízületi porc borítja, amely súrlódásmentes mozgást biztosítanak a csontok számára. Ez a porcréteg állomány folyamatosan épül és lebomlik. Azonban, ha ez a folyamat nincsen egyensúlyban, - azaz a lebontás nagyobb mértékű, mint az épülés - kialakul az arthrózis, vagy is az ízületi porckopás. Az ízületeket borító porc először elvékonyodik, később már el is tűnik. A porcszövet érdessé válik és alatta a csont megvastagodik. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és ízületi gyulladással jár.

MILYEN TÜNETEK JELENTKEZNEK?

Kezdetben tompa fájdalom és húzódás jelentkezik az ízület belsejében, a belső boka körül. Ez a kellemetlen érzés idővel erősödik, az ízület pedig egyre merevebbé válik, majd el is deformálódik. A járás képe megváltozik, és a páciens egyre kevésbé tudja kivitelezni például a lábujjhegyre emelkedést, vagy a lábfej kifelé és befelé való fordítását. A bokaízület gyakran megdagad és fájdalmas, amely eleinte csak pihentetés utáni járáskor vagy reggel felkelés után jelentkezik, később azonban már állandósul és éjszaka, ágynyugalomban is gondot okoz.

A FÁJDALOM ÉS A GYULLADÁS MEGSZÜNTETÉSE AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSSAL

A bokaízület gyulladásának kezelésében nagyon hatékonynak tartom az aktív fájdalomcsillapítás terápiát. Ez egy olyan injekciós eljárásból, valamint funkcionális gyógytornából álló komplex kezelési mód, amely a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást és a mozgáskorlátozottságot. A hatóanyagot a boka ízületei köré fecskendezzük be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el. Ezzel nyugtatjuk, az ízületek körüli képleteket, csökkentjük a gyulladást és megszüntetjük a fájdalmat. A szteroiddal szemben ismert mellékhatása nincs, így  nem terheli a szervezetet.” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

FUNKCIONÁLIS GYÓGYTORNÁVAL A TELJES GYÓGYULÁSÉRT

A tünetek enyhülésével a páciens óvatosan elkezdheti a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat, amely a maradványtünetek megszüntetésében, a mindennapi életbe való mielőbbi visszatérésben nyújt támogatást. Segítségével visszaállítjuk az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgástartományt. „ Javasolt azonban arra fokozottan figyelni, hogy mint minden más problémánál, itt is fontos az időben elkezdett kezelés, hiszen minél tovább halogatjuk, annál hosszabb lesz a felépülési idő. Orvosi tapasztalataim alapján, az időtényező is nagyon fontos a páciensek számára, hiszen a legtöbb, aktív életet élő embernek, rendkívül megterhelő lelkileg a fájó testrész megfelelő ideig tartó pihentetése és a hosszú rehabilitációs idő. Az aktív fájdalomcsillapítás terápia segíti lerövidíteni ezt az időt, így segítségével ismét fájdalommentes életet élhetünk” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomközpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ülésbetegség: Ha sokat ül és fáj a dereka, lehetséges, hogy Ön is ezzel küzd

derékfájás hátfájás ülőmunka

A túl sok ülés, a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, és nem ritkán ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is. Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját arról kérdeztük, hogy milyen problémákat okozhat a túl sok ülés, és milyen lehetőségek vannak fájdalmaink csökkentésére és megszüntetésére.

A LEGÉRINTETTEBB CSOPORT, AZ IRODAI DOLGOZÓK KÖRE

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz a túl sok ülés okozta fájdalmakkal. Számos informatikával foglalkozó szakember, illetve adminisztrációs területen dolgozó panaszkodik arra, hogy a rengeteg üléstől fáj a dereka, és ez a kellemetlen érzés már-már lehetetlenné teszi a munkavégzést.  Főleg a derék alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, amely egyértelműen a az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe. Bár a mindennapokat ez a tünet igencsak megkeseríti, természetesen a munkahelyünkön nem szoktunk felmondani ilyen okok miatt, de nem is ez a megoldás.

HOGYAN ÜLJÜNK HELYESEN, HOGY NE FÁJJON A DEREKÜNK?

1. Válasszunk megfelelő széket:

  • Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be
  • Biztosítsuk a gerinc melletti izmok mikro mozgásait, ehhez használhatunk irodai szék helyett labdát
  • A megfelelő szék megtámasztja a lapocka hátsó csücskét és a derekat
  • Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlat

2. Fontos a monitor helyzete és a kar alátámasztása

  • A monitor szemmagasságba legyen beállítva, a kar pedig kényelmesen legyen alátámasztva, ezzel elkerülhetjük a nyak és a váll izmainak feszülését

3. Óránként 10 percre álljunk fel és végezzünk nyújtó, lazító mozdulatokat

MI A MEGFELELŐ TERÁPIA ILYEN ESETBEN?

 Mint minden esetben, az „ülésbetegséggel” küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók. „Tapasztalataim szerint az ülés okozta fájdalmak esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold. Természetesen életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például a jógával vagy a relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

ízületi fájdalom derékfájdalom időjárás dr. Arnold Dénes Arnold MSc

A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi fájdalmakat okozhat, többek között felerősítheti a meglévő ízületi problémákat is. Milyen segítség létezik ilyen fájdalmak esetén? Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistájának tanácsai segíthetnek a fájdalom leküzdésében.

MILYEN FÁJDALMAKAT OKOZHAT AZ IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁS?

Amikor idősebb emberek arra panaszkodnak, hogy fájnak az ízületeik, mert lehűlt az idő, többnyire igazuk van. Ha a hőmérséklet melegből hidegbe fordul át, akkor sokak szervezete azt fejfájással, vagy különböző ízületi fájdalmakkal jelzi. Ami talán a leggyakrabban előforduló panasz, az a hát, a derék, a nyak környékének fájdalmai. Az időjárás-változás valóban hatással lehet a krónikus fájdalomra, különösen az ízületi fájdalomra, és ezt a tényt maguk a páciensek, és a krónikus ízületi fájdalmakkal foglalkozó szakorvosok tapasztalatai is megerősítik szerte a világon.

MI LEHET A MAGYARÁZATA ENNEK A JELENSÉGNEK?

A szakértők között nincs teljes egyetértés abban, hogy hogyan befolyásolja az időjárás a fájdalmat. A háttérben az állhat, hogy a magasabb páratartalom következtében csökken a légköri nyomás. A rossz időt megelőző csökkenő nyomással egy időben, az a levegőnyomás is kevesebb lesz, amely a testünket éri. Ennek következtében a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megnőtt térfogatú szövetek irritálhatják az ízületeket. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet általában csak rosszabbodik, a nyirkos hideg csak még inkább súlyosbítja a fájdalmakat, hiszen az izmok, szalagok és az ízületek még merevebbé válhatnak.

MILYEN MÓDOKON ENYHÍTHETŐK A FÁJDALMAK?

ÉLETMÓDVÁLTÁS

Az egészséges életmód az alapja jó közérzetünknek. A helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása (víz, gyógyteák), vitaminok, ásványi anyagok bevitele a szervezetbe, a többlet súly leadást mind-mind hozzásegíthet minket fájdalmaink leküzdéséhez.

RENDSZERES TESTMOZGÁS

Nagyon fontos rendszeres testmozgás a krónikus ízületi panaszokkal küzdők számára, az ízületi nedv ugyanis mozgás hatására termelődik. Ez a nedv a porcot táplálja és különféle tápanyagokat is tartalmaz. Hasznos mozgásforma az úszás, mert a vízben nincsenek terhelve az ízületek. Ajánlott a séta, a keleti mozgásformák közül pedig: a taicsi, a csikung, a jóga nagyon hatásosak.

GYÓGYTORNA

A szakképzett gyógytornász által összeállított funkcionális gyógytorna segít helyreállítani az izmok, inak, ízületek statikai-dinamikai egyensúlyát, fokozza az ízületek mobilitását és az izomerőt.

GYÓGYMASSZÁZS

Izom spazmusra (görcsre), feszülésre nagyon jó hatású a masszázs, mert beindítja a vér- és nyirokkeringést. Ezáltal a szervezet elegendő oxigénhez jut. Ellazítja a görcsös izmokat, javítja az izomtónust.

STRESSZOLDÁS

A stressz közvetlen kapcsolatban van a mozgásszervi megbetegedésekkel, hiszen feszültség hatására az izmok befeszülnek. Ez rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. A napi feszültség relaxációs technikákkal és meditációval kezelhető.

MILYEN TERÁPIÁT AJÁNL AZ ÍZÜLETI FÁJDALMAKRA A FÁJDALOMSPECIALISTA?

„ A hozzám forduló betegeknél az aktív fájdalomcsillapítás terápiát alkalmazom. Ennek során, egy szteroid-mentes, a probléma gyökerénél ható természetes alapanyagokból álló injekciós terápiával szüntetem meg a fájdalmat. Amint ez enyhül, és a gyulladás megszűnik, megkezdjük a kiváltó okok kezelését, a helyreállító mozgásterápiát, szakképzett gyógytornász segítségével. A terápia során tehát több oldalról támogatjuk a gyógyulást, hosszú távon megoldást nyújtva. A fájdalmak csillapodása után pár nap elteltével a páciens már folytathatja eredeti életvitelét.” –tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Tudta, hogy a lúdtalpa miatt is fájhat a térde, vagy a dereka?

lúdtalp térdfájás derékfájás dr. Arnold Dénes Arnold MSc fájdalomcsillapítás

A lúdtalp sokunk életét megkeseríti, ugyanis ez az elváltozás komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket okozhat, többek között a térd- és derékfájás kialakulásáért is felelőssé tehető. Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, hogy hogyan alakul ki a lúdtalp, hogyan kezelhető és hogy mit tehet a láb deformitás okozta ízületi kopások, gerinc- és térdfájdalmak, károsodások ellen.

A LÁB FELÉPÍTÉSÉNEK MEGVÁLTOZÁSA OKOZZA

Lábunk csontjai egy hosszanti- és egy haránt irányú boltozatot alkotnak, ezek teszik lehetővé a gördülékeny, rugalmas járást. Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb normál statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból. Okozhatja még a sok állás is olyanoknál, akik állómunkát végeznek (sebész, fodrász, pincér, szakács). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé, míg a sarokcsont kifelé fordul. A talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed. Kifejlődhetnek különböző deformitások, a láb ízületeinek porcfelszínei degenerálódnak, csontfelrakódások, részleges vagy teljes ízületi merevségek, elcsontosodások jönnek létre, bütyök, kalapácsujj, láb- és talpfájdalom jelentkezik.

AZ EGÉSZ MOZGÁSSZERVRENDSZERRE KIHATÁSSAL VAN

A lúdtalp azonban nem csak magán a lábon, hanem a mozgás szervrendszer egyéb részeiben is okozhat problémákat, válthat ki különféle szövődményeket. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, térd, gerinc, derék és csípőproblémák is jelentkezhetnek.   Maga a lúdtalp ortopédiai probléma, kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna.  Fontos azonban tudni, hogy a lúdtalpbetét csak a tüneteket tudja korrigálni, az okokra nem ad megoldást, betét nélkül a kellemetlen panaszok visszatérhetnek. Az kiváltó ok megszüntetésére gyógytornász által összeállított személyre szabott tornagyakorlatok végzésével van lehetőség, de ebbe csak a fájdalom és a gyulladás mérséklődése után javasolt belekezdeni.

AZ AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS TERÁPIA A SZÖVŐDMÉNYEKEN IS SEGÍT

„A fájdalom és a gyulladás megszüntetésére kiváló terápiás rendszenek tartom az aktív fájdalomcsillapítás terápiát, amellyel a lúdtalp okozta másodlagos panaszokat, például a térdízületi fájdalmat, vagy a derékfájdalmat is hatékonyan lehet kezelni. Ez a helyi injekciós kezelés, a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást, az izomfeszülést és a mozgáskorlátozottságot” – tudjuk meg a fájdalomspecialistától. A hatóanyagot a károsodott ízület köré fecskendezik be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el. Mivel ez a hatóanyag csak természetes összetevőket tartalmaz, a szteroiddal szemben ismert mellékhatása nincs, így nem terheli a szervezetet. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, és a funkcionális gyógytorna segítségével visszaállt az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlya, ismét fájdalommentesen élhetjük mindennapjainkat.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fáj a válla? Ízületi porckopás okozhatja!

Dr. Arnold Dénes Arnold Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás vállfájdalom porckopás ízületi kopás

FÁJ A VÁLLA? ÍZÜLETI PORCKOPÁS OKOZHATJA!

A vállízületet leggyakrabban érintő probléma az ízületi porckopás, amely sajnos nagyon sokunk életét megkeseríti. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen módon gyógyítható ez az elváltozás.

CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG

Az ízületi kopás és meszesedés gyakorisága szoros összefüggés mutat a mozgásszegény életmóddal és az elhízással, ezért mondhatjuk, hogy ez a kórkép tulajdonképpen civilizációs betegség. Ezt a tényt igazolják azok a nemzetközi statisztikák is, amely szerint a porckopással küzdők közel fele túlsúlyos. A betegség – amellyel a 65 év felettieknek több mint 70 százaléka küzd - kockázati tényezői közé tartozik az öröklött hajlam és a túlerőltetés is. Az ízületi porckopás legjellemzőbb tünete a fájdalom, az ízületek mozgatásra jelentkező ropogása, (orvosi nyelven krepitáció), valamint a mindennapi életet rendkívüli módon megnehezítő mozgásbeszűkülés. Ez utóbbi oka, hogy a fájdalom miatt, az ízület körüli izom reflexesen védekező kényszertartást vesz fel, megfeszül, mozgásra fájdalmassá válik.

ÍZÜLETI KOPÁS A VÁLLBAN

 Az ízületek csontvégeit ízületi porc borítja, ezek biztosítják a súrlódásmentes mozgást a csontok számára.  A porcképzést speciális sejtek végzik, azonban ha ezek működése rendellenessé válik, a porc elkezd leépülni, és elvékonyodik, felszíne göröngyös és lyukacsos lesz. Az ízület szélén fájdalmas csontkinövések alakulnak ki, amelyek gátolják az ízület normális működését. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár. A kopás tünetei a korral sajnos rosszabbodnak, hiszen az ízületek stabilitása és regenerációs képessége az idő múlásával csökken.„Amennyiben a beteg olyan súlyos állapotban van, hogy gyakorlatilag nem maradt porc, amely a csontvégeket fedné, akkor protézis beültetéssel lehet segíteni. Ilyenkor felkarcsont fejét, és szükség szerint az ízületi vápát is művi komponensekkel pótoljuk. Azonban ez az állapot mindenképpen elkerülendő, és érdemes mihamarabb szakorvost felkeresni, aki felállítja a megfelelő terápiát, mert az időben kezelt mozgásszervi betegségek jól gyógyíthatók” - tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS ÉS FUNKCIONÁLIS GYÓGYTORNA

 Bár a patikában nagy választékban kaphatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hűsítő kenőcsök, ezek csak ideig-óráig hoznak enyhülést. Ha porckopás áll a vállfájdalom hátterében, akkor ez sajnos nem elég. A tünetek elnyomása helyett az okok kezelésére és megszüntetésére van szükség, melyre az aktív fájdalomcsillapítás terápia az alkalmas kezelési mód.A terápia három eleme a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a gyógytorna.„Az aktív fájdalomcsillapítást, természetes hatóanyagokból álló szteroid mentes injekcióval végezzük, amelyet az ízületi résbe viszünk be. Jelentős vízmegkötő képességének köszönhetően hozzájárul a porc rugalmasságához, valamint az ízület könnyed és fájdalommentes mozgásához. A maximális gyógyulás érdekében kúraszerűen javallott a terápia, azonban már az első kezelések alkalmával is jelentős javulást hozhat, ráadásul hatása hosszú ideig kitart.” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól. Az injekciós kezelés hatékonyan megszünteti a gyulladást és a fájdalmat, így el lehet kezdeni az ízület mozgatását, hiszen a megfelelő funkcióhoz alapvető fontosságú a jó izomerő és megfelelő mozgástartomány. Szakember által vezetett gyógytornára azért is van szükség, hogy elkerüljük a vállöv izmainak sorvadását (atrófiáját).Mivel a kor előre haladtával sajnos csontjaink és porcaink is kopnak, ne feledkezzünk meg a megfelelő táplálkozásról, a tápanyag,- és vitaminbevitelről sem, valamint hetente háromszor végezzünk korunknak, és egészségi állapotunknak megfelelő mozgásformákat!


 

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna