Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

A mindennapok megkeserítője: talp-és sarokfájdalom

Szinte nincs is olyan ember, aki olykor ne panaszkodna kellemetlen talp-vagy sarokfájdalomra. A probléma lehet enyhe, ám előfordulhat, hogy a fájdalom olyan méreteket ölt, ami már a mindennapokat is megkeseríti. Bár sportolókat gyakrabban érinti, ennek ellenére bárkinél előfordulhat a probléma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a talpfájdalom okait és kezelési lehetőségeit ismerteti.

Kötőszöveti gyulladás a fájdalom hátterében

A lábfej a test egyik legleterheltebb része, hiszen mióta az ember két lábra állt, kénytelen a test egész súlyát elbírni. A 26 csontból álló testrészt szalagok, inak és izmok tartják össze. Három nagyobb részre osztható: lábtő, lábközép valamint az ujjak. Boltozatos szerkezetét hosszanti és a harántboltozat biztosítja. Hosszanti boltozatának megtartásában nagy szerepe van a sarokcsont talpi részét és az ujjakat összekötő vastag kötőszöveti rostnak, a plantaris fascia-nak, ami egyfajta lengéscsillapítóként funkcionál. Mivel ez a rész igen sok behatásnak van kitéve, így nagyobb megterhelés esetén nem ritka, hogy begyullad, megvastagszik, ami fájdalmat okoz. Előfordulhat, hogy a sarok érzékenysége mellett az ujjak hátrafeszítésekor, lábujjhegyre álláskor szinte az egész talp fájdalmassá válik, így a járás korlátozottá, nehézkessé válik, különösen a reggeli órákban.

Kialakulásának okai

  • rossz lábbeli (flip-flop, túl magas sarkú)
  • sérülés
  • túlzott igénybevétel
  • merev lábszár
  • Achilles ín problémája

Otthoni módszerek a fájdalom enyhítésére

Enyhébb esetben a probléma pár nap alatt megszűntethető. Ilyenkor érdemes pihentetni, jegelni az adott részt, a lábfej hátrafeszítésével nyújtógyakorlatokat végezni, valamint érdemes talpbetétet vagy sarokemelőt beszerezni. Megelőzésként válasszon megfelelő cipőt (pl. gördülőtalpú cipőt), illetve edzések előtt ne feledkezzen meg a helyesen kivitelezett nyújtásról és bemelegítésről!

Hogy a járás ne legyen többé fájdalmas

A fájdalom ellen Dr. Váradi Éva szerint a lézer, illetve lökéshullám terápia a legcélravezetőbb. A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. A kezelés minimális fájdalommal jár – a probléma mértékének függvényében-, és rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat.

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Teniszkönyök- nem csak a teniszezőket érinti

Bár a teniszkönyök sokak szerint a sportolók betegsége, pedig bármilyen fokozott igénybevétele a karnak kiválthatja a kínzó fájdalmat. A gyulladással járó kórkép mielőbbi kezelésére dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája hívja fel a figyelmet.

A könyökízület felépítése és a teniszkönyök kialakulása

A felkart és az alkart összekötő könyökízületnek a kar mozgatásában van jelentős szerepe. Három ízület határolja: felkarcsont-orsócsont közti, felkarcsont-singcsont közti, orsócsont-singcsont közti ízület. A hajlítás-feszítés zömmel  a felkarcsont és singcsont  közti ízületben, a  rotációs mozgások – a tenyér fel-le mozgatása- zömmel  az orsócsont és singcsont közötti  ízesülésben  megy  végbe.

Teniszkönyök esetén a túlzott megerőltetés hatására a felkarcsont könyök felöli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, melyet az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okoz. Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, viszont előfordulhat ásásnál, szobafestésnél, illetve különböző megerőltető fizikai munkánál. Elsősorban a középkorúak érintettek,viszont nem ritka fiatalabb korban sem a probléma.

Tünetek

  • alkar feszítő izmának fájdalma
  • a könyök külső oldalának fájdalma
  • könyök/csukló/ujjak hátrafeszítésénél fellépő fájdalom

 

Megfelelő kezeléssel a műtét elkerülhető

Amennyiben a panaszok jelentkeznek, úgy a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, Rtg felvételre csak elvétve van igény. Teniszkönyök esetén az első lépés az érintett terület pihentetése, tehermentesítése és jegelése a gyulladás csökkentése érdekében. Sajnos előfordulhat, hogy a kitartó pihentetés sem hoz javulást, viszont a legtöbb esetben aktív fájdalomcsillapítással és fizikoterápiával a fájdalom megszűntethető és a műtét elkerülhető. Dr. Váradi Éva szerint a probléma pontos helyét megtalálva szteroidos és speciális injekciós-infiltrációs technikával a gyulladás – és így a panaszok- gyorsan megszüntethetők, így a beteg hamarosan ismét fájdalmak nélkül élheti mindennapjait. A kúra a probléma súlyosságától függően csupán 3-4 alkalmat vesz igénybe, melyet a mielőbbi gyógyulás érdekében érdemes kineziotape, lézer illetve guna terápiával kombinálni.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

  • Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Aktív fájdalomcsillapítással a gépelés nem okoz többé gondot

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket is ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer és guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így már 3-4 kezelés után a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A térdfájdalom csökkentésének lehetőségei aktív fájdalomcsillapítással

A térd fájdalma gyakori panasz, sok embernél már az 30-as években jelentkezik, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője és az aktív fájdalomcsillapítás specialistája megosztotta, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni a térdfájdalom esetén.

A térd porckopásának okai 

A térd az egyik legbonyolultabb, legösszetettebben működő testrészünk, így számtalan probléma forrása lehet. Porckopás – azaz artrózis- esetén az ízületeket borító porcréteg folyamatosan elvékonyodik. Ennek oka lehet többek között megerőltető fizikai munka, sérülések, betegségek (pl. endokrinológiai zavarok), illetve születési rendellenesség. Természetesen a kor is közrejátszik a porckopás kialakulásában hiszen az idő előrehaladtával egyre inkább felborul a porcképződés és leépülés természetes egyensúlya.

Az állapot bizony fájdalommal jár, mivel az ízületi folyadék mennyisége csökken, a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, porc-csont találkozásnál apróbb kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében a térízület mozgatása fájdalmassá válik, duzzanat és mozgáskorlátozottság jelentkezik.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes járásért

Porckopás esetén a fájdalomcsillapítás elsődleges feladata a porc kopásának megállítása, a csökkent mennyiségű porcanyag visszapótlása, a porcot roncsoló gyulladás csökkentése. Emellett fontos az ízület feszültség mentesítése, környező izmok lazítása, az ízületi statika helyreállítása. Aktív fájdalomcsillapítással célzottan a probléma forrására hatunk, így a hatás hosszútávon érződik. - mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője és az aktív fájdalomcsillapítás specialistája

Hialuronsavas injekciós kezelés:

Ebben az esetben a szervezetben is termelődő hialuronsavat juttatunk az ízületbe. A hialuronsav szerepe egyrészt az ízületek kenése, az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgásának segítése, másrészt segíti a porcsejtek működését, csökkenti a gyulladást.

Guna terápia:

guna terápia remek kiegészítő kezelése a térd porckopásának, a mozgásszervi fájdalomcsillapítás kedvelt módszere. Dr. Váradi Éva szerint a guna terápia a fájdalmas területen alkalmazva a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat. Méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását.

Akupunktúra:

az akupunktúra a testszerte található akupunktúrás pontos stimuláció révén eredményesen csökkenti a térdfájdalmat, mivel beindítja a szervezet fájdalomcsillapító és öngyógyító mechanizmusait. Bár sokan szkeptikusak hatásosságát illetően, ám a legfrissebb tanulmányok szerint nem placebo hatásról van szó. Megállapították ugyanis, hogy az akupunktúrás pontok szakszerű ingerlésével jelentősebb javulás érhető el, az úgynevezett „hamis”akupunktúrával, amikor csupán randomszerűen alkalmazták az akupunktúrás tűket. Az eljárásról tudni kell, hogy leginkább kiegészítő kezelésként hatásos porckopás esetén, fájdalomcsillapító hatása révén.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Tavaszi derékfájdalom-megelőzés és gyógyítás

Most már végérvényesen beköszöntött a jó idő, így a családi házban elő emberek többségének amint van egy kis ideje, kivonulnak a kertbe, csinosítgatni azt. Az ültetés, kapálás, sövények metszése önmagában is fárasztó és megterhelő, de a kinti munkák rossz esetben kínzó derékfájást is okozhatnak. Hogy mi okozhat derékfájást és hogyan lehet elkerülni, illetve kezelni, azt dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája ismertette.

Felmérések szerint az felnőtt lakosság több mint 80 százaléka szenved deréktáji panaszoktól, melyet gyakran a kerti munkák során végzett hajolgatás vált ki. Természetesen a kinti feladatoktól a fájdalom nem mentesít, hiszen a növényeket ápolni kell, ám megfelelő terápiával sokan segíthet panaszain, könnyebbé téve a munkát. Ehhez remek megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás, mellyel gyorsan és tartósan megszabadulhat kellemetlen panaszaitól.

Izomhúzódás és idegbecsípődés a fájdalom hátterében

A kerti munkákból adódó panaszok hátterében leggyakrabban izomhúzódás és idegbecsípődés áll.

Az izomhúzódás az izmok túlnyúlását jelenti, mely során az izmok és az azokhoz kapcsolódó inak megsérülnek. A problémát leggyakrabban túlerőltetés, illetve egy rossz mozdulat váltja ki. Húzódás bármely izomnál felléphet, ám kertészkedés közben főleg a deréktáji terület érintett. A fájdalom ez enyhétől a kínzóig terjedhet, melyet duzzanat, gyulladás kísér, így izommerevséggel, mozgásbeszűküléssel jár.

Az izomhúzódás mellett idegbecsípődés a leggyakoribb probléma.  A fájdalom éles, mely akár teljes mozgásképtelenséget is okozhat. Ilyenkor a gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. Az idegbecsípődés kialakulását elősegítik a gyenge hátizmok, mivel ekkor könnyebben jöhetnek létre lemozdulások csigolyáknál és a porckorongoknál. A gyors segítség ebben az esetben kiemelt jelentőséggel bír, mivel ha az ideg sokáig ebben a helyzetben marad, a körülötte lévő védőréteg leépülhet, és ekkor gyulladás lép fel, majd folyadék halmozódik fel, ami plusz nyomás alá helyezi az ideget, még nagyobb fájdalmat okozva.- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az idegek nyomását okozhatja továbbá gerincsérv is, mely során a porckorongban lévő kocsonyás anyag kitüremkedik az azt körülvevő rostos gyűrű meggyengülése következtében. Mikor ez a kocsonyás anyag a gerincidegek irányába türemkedik ki, így ezeket az idegeket nyomás alá kerülnek. Attól függően, hogy hol alakul ki a probléma, lumbágó, illetve isiász fájdalomról beszélünk. Bár a gerincsérv kialakulása általában  hosszabb időt vesz igénybe, ám kertészkedés közben egy rossz mozdulat miatt a már említett kocsonyás anyag még inkább a környező idegek felé csúszhat, hirtelen éles fájdalmat és mozgásképtelenséget okozva ezzel.

Előzze meg a derékfájdalmat!

  • Melegítsen be: végezzen pár derékkörzést, hajolgatást
  • Ne végezzen hosszasan egy féle mozdulatot: pihenjen, vagy keressen már területet megmozgató elfoglaltságot
  • Ajánlások szerint ne derékból, hanem egyenes, nem megdöntött háttal emeljen fel nehezebb dolgokat, combizmait is használva.

Ha már kialakult, gyógyíttassa hatékonyan a derékfájdalmat!

Amennyiben nem sikerült megelőzni a derékfájdalom kialakulását, a hatékony kezelése legtöbbször szakorvos közreműködését igényli.

A Fájdalomközpont főorvosa, Dr. Váradi Éva szerint ahhoz, hogy a probléma megszűnjön, nagy jelentőséggel bír a fájdalom kiindulási helyének pontos meghatározása. Ez nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis a panaszt sokszor egy egészen apró terület gyulladása okozza. Kifejezetten ennek orvoslására szolgál az aktív fájdalomcsillapítás alapja, az injekciós-infiltratív technika. Segítségével az akut és krónikus lumbágótól az egyéb idegbecsípődésig számtalan probléma megszűntethető, mivel csillapítja a gyulladást, az ödémát, így a hajolási nehézség és a mozgásbeszűkülés remekül gyógyítható. A kezelés kúraszerűen történik, ám már az első alkalom jelentős javulást hozhat és hatása évekig, évtizedekig érződik, így a kertészkedés nem fog többet problémát okozni.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna