Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Tetőtől talpig beválik a természetes fájdalomcsillapító

Nyak, váll, derék, könyök, csípő, térd vagy talp? A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.  

Nem kell együtt élni a fájdalommal   

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül hatékonynak bizonyultak.Kiderült ugyanis, hogy ha a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.
lökéshullám fájdalomcsillapítás Dr. Arnold DénesDr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.
- A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez is annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul – hangsúlyozza Arnold doktor. -  A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak.

Tetőtől talpig hatásos

A gyógyító, fájdalomcsillapító hatású lökéshullám számos területen beválik, orvosi kivizsgálás és javaslat alapján. Milyen esetekben segíthet?

Nyaki panaszok

A nyakunkban gyakran érezhetünk merevséget, feszülést és fájdalmat is, amely akár tartóssá is válhat, például ízületi kopás és nyakcsigolya ferdülés esetén.

Vállfájdalom

20-30 éves kor közötti sportolóknál az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban. 40-50 év között a leggyakoribb problémák az vállízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat okoz, ahogyan a nyaki gerinc kopásos folyamata is.

Könyökfájdalmak

A könyök érzékeny pontja testünknek, így számtalan sérülés érheti. A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.

Derékfájdalom

Szinte népbetegség a krónikus derékfájdalom, hiszen az elhízás, a mozgáshiány, az ülőmunka, a kopásos betegségek, a porckorong károsodás mind hozzájárulnak a kínzó érzés kialakulásához.

Csípőfájdalom

Számos forrása lehet ennek a problémának, sokan a medence körüli nagy izomcsoportok aszimmetriája miatt érzik egyik lábukat rövidebbnek a másiknál, mások a túl sok ülés vagy állás miatt tapasztalják úgy, hogy minden porcikájuk fáj. A csípőfájdalom másik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő (burza) mechanikai eredetű gyulladása.

Térdfájdalom

A futótérd és az ugrótérd elnevezés önmagában utal a fájdalmak kialakulásának okára, de a kerékpárosok is gyakran tapasztalhatják a térdproblémákat. Ezen kívül természetesen, mint minden ízületi fájdalom esetében, a térdnél is állhat porckopás a háttérben.

Sípcsont körüli fájdalmak

Az úgynevezett mediális stressz szindrómát leggyakrabban a focisták, a futók tapasztalják, akik túl sokat futnak, túl kemény felületen és/vagy rosszul kialakított, nem jól párnázott cipőben.

Achilles ín-gyulladás

Szintén a túlterhelés, de akár a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja a fájdalmas íngyulladást.

Talpfájdalmak

A saroksarkantyú és az ún. plantalis fasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Törje meg a krónikus hátfájás ördögi körét! 

Hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De míg az akut sajgás viszonylag hamar elillanhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája azokról a hagyományos és természetes hatóanyag tartalmú készítményekről beszélt, amelyek megszabadíthatnak a kínzó érzéstől.


Mikor válik krónikussá a hátfájás?

Dr. Arnold Dénes hátfájás derékfájdalom fájdalomcsillapítás

Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól, és hozzávetőleg ez lehet jellemző a magyar felnőttekre is. A The Journal of Pain című lapban megjelent cikk szerint az érintettek különbözőképpen élik meg a fájdalom intenzitását, a pontos helyét és az általa kiváltott tüneteket, ha akut vagyis heveny, és ha krónikus fájdalommal küzdenek. De mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

- Az akut vagy heveny jelenség legfeljebb 6 hétig tart.
- A szubakut probléma 7-12 hét során jelentkezik.
- Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét igyekeztek meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Meglepő módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Meg kell törni az ördögi kört

- A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még gyötrőbb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni – magyarázza Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája. -  Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

Sokszor érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.
Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén kezelés, a lágylézer, az akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.
Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornávalKcKenzie tornával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Vagyis Arnold doktor szerint semmiképpen sem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Lumbágótól szenved már évek óta? Panaszai megszüntethetők!

derékfájás lumbágó gyógytorna fájdalomcsillapítás

Sokan évekig küzdenek derékfájdalmakkal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy mindennapi életüket is megkeseríti és tevékenységeik elvégzését is nagymértékben megnehezíti. Pedig nem kell együtt élni ezzel a fájdalommal, hiszen léteznek olyan terápiák, amellyel ez a mozgásszervi probléma hatékonyan és hosszútávra megszüntethető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi okozza ezt az elváltozást, és milyen terápiával szabadulhatunk meg ettől a gerincbetegségtől.

Elhúzódó és gyakran kiújuló panasz

A lumbágó a gerinc alsó, ágyéki-keresztcsonti szakaszának fájdalma. Nagyon sok embert érint, legfőképpen azokat, akik napközben hosszú időt töltenek ülő helyzetben. Ilyenkor jelentősen terhelődik a gerinc alsó szakasza. A probléma kialakulásához korunk mozgásszegény életmódja is hozzájárul. Ez a betegség többféleképpen jelentkezhet: Elfordul, hogy lassan, fokozatosan, évek alatt súlyosbodik, azonban olyan is lehetséges, hogy egy rossz mozdulat, vagy egy nehéz súly felemelése provokálja a tüneteket. Legjellemzőbb érzete a fájdalom, mely leginkább reggel, felkelés után a legerősebb, majd később enyhül, amikor az ízületek, izmok „bejáratódnak” A fájdalom főleg a gerinc ágyéki-keresztcsonti szakaszára lokalizálódik, de előfordul, hogy lesugárzik a csípőízületbe, vagy a farizomba. Lumboisialgiának, vagy más szóval isiásznak nevezzük azt a formáját, amikor a lábba lesugárzó fájdalom és zsibbadást is érzékelhető. Erősségét tekintve sokféle skálán mozog, az enyhe, csak bizonyos helyzetekben jelentkező fájdalomtól, a mozgásképtelenséget okozóig terjedhet az intenzitása. A lumbágó általánosságban egy elhúzódó, néha enyhébb, néha erősebb tüneteket okozó mozgásszervi elváltozás, amely gyakran hónapokig, de akár évekig is képes panaszokat előidézni.

Derékfájdalom esetén különösen hatásos a gyógytorna

A funkcionális gyógytornával különösen jó eredményeket lehet elérni a derékfájdalom gyógyításában. A gyógytornász szakember által összeállított, személyre szabott gyakorlatokkal helyre állítható izmok- inak-idegek statikai, dinamikai, egyensúlya és visszaállíthatók a normál mozgásfunkciók.  Bár sokan a fájdalomcsillapítók szedésétől várják a javulást, ez nem hoz igazi eredményeket. A tartós javulást a gyógytorna tudja elősegíteni, valamint a természetes fájdalomcsillapítás terápia, amely a gerincben található ízületek gyulladásának megszüntetésére szolgál.

Fájdalomcsillapítás? Szteroid nélkül, csak természetesen!

„Tapasztalatok szerint a természetes fájdalomcsillapítással kiváló eredményeket érünk el a lumbágóval küzdő betegeknél.  Ez egy kémiai összetevőktől mentes intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, olyan speciális hatóanyag, amelyet befecskendezve a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjánál hat, itt szünteti meg a gyulladást, és segíti a szöveti regenerációt. Mivel helyileg alkalmazzuk, a szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal szemben, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint jól tolerálható a szervezet számára, hiszen szteroid-mentes” –osztja meg szakmai véleményét a fájdalomspecialista. A betegek nagy része rövid időn belül fájdalmainak jelentős csökkenéséről számol be.

Fontos a szakszerű és hatékony kezelés

A derékfájás megszüntetéséhez fontos a szakszerű és hatékony kezelés. Ha ez elmarad és nincs feltérképezve, hogy mi a kiváltó oka, sőt azt sem tudjuk, hogy gyógyulásunk érdekében mit szabad és mit nem, akkor ne várjunk tartós javulást, sőt ne lepődjünk meg azon sem, ha a fájdalom kiújul. Ha a terápiás előírásokat betartjuk,otthon is folytatjuk a rendszeres gyógytornát, odafigyelünk a helyes testtartásra és az ülésre, valamint életmódunkon is változtatunk (megfelelő táplálkozás, mindennapi stressz kezelése, elegendő folyadékfogyasztás, rendszeres mozgás) sokat segíthetünk azon, hogy gerincünk állapota javuljon és elkerüljük a mindennapjainkat megkeserítő derékfájdalmat.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Miért fájhat a hátam? 5 ok a háttérben


hátfájdalom hátfájás fájdalomcsillapítás dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Az emberek jelentős része csak akkor jut el orvoshoz, ha olyan mértékű fájdalmakkal küzd, amely már mindennapi tevékenységeit is megnehezíti. Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a hátterének pontos meghatározása annak érdekében, hogy a problémát a gyökerénél lehessen kezelni. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek lehetnek a hátfájás okai, és milyen módokon lehetséges hosszú távon megszüntetni a panaszokat?

A HÁTFÁJDALOM LEHETSÉGES OKAI

1.Túl sok ülés: Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. Az irodai dolgozok, adminisztrátorok, könyvelők, informatikusok és a tanulók küzdenek leginkább ezzel a problémával. Főleg a hát alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, amely egyértelműen az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe.

2. Stressz: A hátunkban, vállunkban, nyakunkban érezzük a mindennapi rohanó élet megterhelő következményeit: az elmerevedett, görcsös izmokat, amelyek fájdalmas mozdulatokat eredményeznek. A hosszas izomfeszülés izomgörcsöt okoz, amelynek hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók, fájdalmas pontok (trigger pontok) melyek krónikus fájdalommal járhatnak. Az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, "beáll" a nyak, a vállöv, befeszül az ágyéki gerincszakasz.

3. Helytelen életmód: A helytelen életvitel, a rossz minőségű táplálkozás, a kevés testmozgás számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, nem ritkán ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is.  A túlsúly jelentősen terheli a gerincet, megterheli az izomzatot és a szalagokat. Megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

4. Természetes öregedési folyamatok: Az idő múlása érinti a gerincünket felépítő összes struktúrát: a porckorongok veszítenek víztartalmukból, ínszalagok rugalmatlanabbá válnak, változásokon mennek át a kisízületek a csigolyatestek és az izmok is. Ezek sajnos olyan statikai- dinamikai elváltozásokhoz vezetnek, amely gerincfájdalmat, gyengeséget, zsibbadást, érzéskiesés okoznak.

5. Sérülések: A hirtelen, rosszul kivitelezett mozdulatok, akár sportolás közben, de akár a mindennapi élet során is fájdalomhoz, súlyos esetben mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. Bármilyen sérülésről is van szó, minél előbb érdemes szakorvoshoz fordulni a szakszerű ellátás érdekében.

MI A MEGFELELŐ TERÁPIA HÁTFÁJÁS ESETÉN?

 Mint minden esetben, a hátfájással küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, fel kell deríteni és meg kell szüntetni a háttérben álló okokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók.

 „Tapasztalataim szerint a hát fájdalmainak kezelésében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.

Természetesen életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például a jógával vagy a relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Tudta, hogy a lúdtalpa miatt is fájhat a térde, vagy a dereka?

lúdtalp térdfájás derékfájás dr. Arnold Dénes Arnold MSc fájdalomcsillapítás

A lúdtalp sokunk életét megkeseríti, ugyanis ez az elváltozás komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket okozhat, többek között a térd- és derékfájás kialakulásáért is felelőssé tehető. Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, hogy hogyan alakul ki a lúdtalp, hogyan kezelhető és hogy mit tehet a láb deformitás okozta ízületi kopások, gerinc- és térdfájdalmak, károsodások ellen.

A LÁB FELÉPÍTÉSÉNEK MEGVÁLTOZÁSA OKOZZA

Lábunk csontjai egy hosszanti- és egy haránt irányú boltozatot alkotnak, ezek teszik lehetővé a gördülékeny, rugalmas járást. Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb normál statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból. Okozhatja még a sok állás is olyanoknál, akik állómunkát végeznek (sebész, fodrász, pincér, szakács). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé, míg a sarokcsont kifelé fordul. A talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed. Kifejlődhetnek különböző deformitások, a láb ízületeinek porcfelszínei degenerálódnak, csontfelrakódások, részleges vagy teljes ízületi merevségek, elcsontosodások jönnek létre, bütyök, kalapácsujj, láb- és talpfájdalom jelentkezik.

AZ EGÉSZ MOZGÁSSZERVRENDSZERRE KIHATÁSSAL VAN

A lúdtalp azonban nem csak magán a lábon, hanem a mozgás szervrendszer egyéb részeiben is okozhat problémákat, válthat ki különféle szövődményeket. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, térd, gerinc, derék és csípőproblémák is jelentkezhetnek.   Maga a lúdtalp ortopédiai probléma, kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna.  Fontos azonban tudni, hogy a lúdtalpbetét csak a tüneteket tudja korrigálni, az okokra nem ad megoldást, betét nélkül a kellemetlen panaszok visszatérhetnek. Az kiváltó ok megszüntetésére gyógytornász által összeállított személyre szabott tornagyakorlatok végzésével van lehetőség, de ebbe csak a fájdalom és a gyulladás mérséklődése után javasolt belekezdeni.

AZ AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS TERÁPIA A SZÖVŐDMÉNYEKEN IS SEGÍT

„A fájdalom és a gyulladás megszüntetésére kiváló terápiás rendszenek tartom az aktív fájdalomcsillapítás terápiát, amellyel a lúdtalp okozta másodlagos panaszokat, például a térdízületi fájdalmat, vagy a derékfájdalmat is hatékonyan lehet kezelni. Ez a helyi injekciós kezelés, a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást, az izomfeszülést és a mozgáskorlátozottságot” – tudjuk meg a fájdalomspecialistától. A hatóanyagot a károsodott ízület köré fecskendezik be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el. Mivel ez a hatóanyag csak természetes összetevőket tartalmaz, a szteroiddal szemben ismert mellékhatása nincs, így nem terheli a szervezetet. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, és a funkcionális gyógytorna segítségével visszaállt az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlya, ismét fájdalommentesen élhetjük mindennapjainkat.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna