Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Zsibbad a lába ülés közben?

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának, mivel akár porckorongsérv tünete is lehet. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

A gerincoszlop felépítése

A gerinc az emberi test leginkább igénybevetett része. A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak. Ezek szerepe, egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorong kettős állományból épül fel: kocsonyás pulpából és az azt körülvevő rostos gyűrűből. Ez utóbbinak kiemelt szerepe van, hiszen ez biztosítja a középen lévő anyag helyzetét.

Így alakul ki a porckorongsérv

Porckorong sérvről akkor beszélünk, amikor a rostos gyűrű károsodik, meggyengül, és ezáltal a kocsonyás anyag kitüremkedik és nyomás alá kerül- magyarázza Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár.

Amennyiben ülés közben visszatérően zsibbadást tapasztal a lábában, úgy érdemes isiászra –melynek oka akár gerincsérv is lehet-gyanakodni.  Ez az érzés jelentkezhet a comb külső oldalán, a térd alatt, esetleg a lábujjaknál is, attól függően, milyen méreteket öltött a probléma.

Főbb tünetei

  • lábfájdalom
  • zsibbadás
  • reflexkiesés
  • fokozódó tünetek köhögéskor/tüsszentéskor

Aktív fájdalomcsillapítással a kényelmes ülésért

Az isiász igen sok kellemetlenséget tud okozni, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal, ugyanis előrehaladottabb állapotban előfordulhat, hogy már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek.  Dr. Váradi Éva szerint 3-5 alkalmas injekciós-infiltrációs kezeléssel a probléma megszűntethető, mely a gondok gyökerére hat. Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet a guna terápia és az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kinezio tape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem  a gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele- teszi hozzá a doktornő.

Amennyiben „kiszakadt” formájával van dolgunk, akkor annak kezelésének (ami akár a műtét is lehet) eldöntése több szakma (reumatológus, neurológus, idegsebész) együttes feladata.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Szűntesse meg a lúdtalp okozta fájdalmat

A lúdtalp sokak szerint a gyerekeket érinti, ám valójában számos felnőtt életét is megkeseríti. Bár legtöbbször nem jár semmiféle panasszal, ám előfordulhat, hogy a deformáció komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket eredményez. Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, mi mindent okozhat a lúdtalp, illetve hogy mit tehet a fellépő másodlagos panaszok ellen.

A láb szerkezete, felépítése

A láb csontokból, izmokból és szalagokból áll. A csontok alakja és elhelyezkedése alakítja ki a láb boltozatait, melyek közül a leglényegesebb a hosszanti és a harántboltozat, melyeket az izmok és a szalagok tartanak normál pozícióban. Ennek szerepe a nagy teherbírásban és a rugalmasság biztosításában van, így ha szerkezetében valamilyen változás következik be, az az egész testre hatással van. Ekkor ugyanis ez a rész nem képes megtartani a rá nehezedő súlyt, így a boltozat megsüllyed, és az eredetileg ívelt terület kiegyenesedik.

Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból (pl. terhesség). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé fordul, míg a sarokcsont kifelé. Ennek hatására a talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed.

Komoly fájdalmakhoz vezethet a lúdtalp

A lúdtalp önmagában egy ártalmatlan állapot, ám több mozgásszervi problémát is okozhat, ami akár kínzó fájdalommal is járhat. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, láb-és talpfájdalom, valamint gerinc-derék-és csípőproblémák is jelentkezhetnek, melyek kihathatnak az illető mindennapjaira.

Fontos azonban tudni, hogy maga a lúdtalp ortopédiai probléma, reumatológiában –így aktív fájdalomcsillapítással- annak másodlagos panaszait látják el.

A lúdtalp szövődményei

  • Ízületi gyulladás
  • Ízületi kopás
  • Bütyök
  • Kalapácsujj
  • Derékfájás

A lúdtalpbetét önmagában nem megoldás

A lúdtalp kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna. Bár ezek lényegesen sokat javíthatnak a beteg állapotán, ám a fájdalom mindezek ellenére továbbra is fennállhat, kiváltképp az évek alatt kialakult szövődmények miatt. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a lúdtalp másodlagos panaszokra hatékony megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás. Ilyen például a helyi injekciós-infiltratív kezelés, mellyel sokat lehet segíteni a panaszokon, hiszen azzal remekül lehet orvosolni az esetlegesen kialakult gyulladást, valamint segítségével sikeresen csökkenthető a feszülés. Amennyiben a lúdtalp miatt térdízületi kopás is kialakult, úgy hialuronsavas kezelés javasolt, mely az ízületi résben egyfajta kenőanyagként funkcionálva visszaadja a porc rugalmasságát és az ízület fájdalommentes mozgását.

Mindezeken kívül a lúdtalp okozta derékfájdalmon hatásosan segít a kúrában végzett guna terápia illetve az akupunktúra- ezek segítségével a gyulladásért felelős anyagok elszállítódnak, a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak, valamint a merev izmok ellazulnak.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyáktömlő-gyulladás a térdfájdalom hátterében

A térdfájdalom sokak visszatérő vagy állandó problémája, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. Míg leggyakrabban elsősorban porckopás áll a probléma hátterében, addig sérülés, túlerőltetés után fellépő nyáktömlő-gyulladás - azaz bursitis - is húzódhat a kellemetlen panasz mögött. A sokakat érintő problémáról dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlők a testben

A testben lévő izmok, csontok, inak közt úgynevezett nyáktömlők helyezkednek el, melyek a csontokon való könnyed, akadálytalan mozgást biztosítják. Testszerte számtalan helyen fellelhetőek, pl. a könyöknél, vállnál, térdnél. Ez utóbbinál több nyáktömlő is található, így ez a rész különösen ki van téve nyáktömlők gyulladásának. Ez leggyakrabban sérülések, rheumatoid arthritis, fertőzés, illetve sok térdelés következtében jön létre, amikor nagy mennyiségű folyadék, esetleg vér halmozódik fel a bursa (nyáktömlő) zsákjában. A nyáktömlők ekkor begyulladnak, megdagadnak, fájdalmasan feszülnek - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A térd nyáktömlő gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa.

Térdfájás okai és megszűntetése

A térd nyáktömlő-gyulladásának tünetei

  • térdfájdalom (a bursa elhelyezkedésétől függően a térd mögött, illetve elöl)
  • duzzanat
  • a térd meleg tapintású, vörös színű
  • mozgáskorlátozottság

Forduljon orvoshoz, hogy ne terjedjen a gyulladás

Sajnos nem ritkán előfordul, hogy kezeletlen esetben a gyulladás továbbterjed, nagyobb fájdalmat okozva. Éppen ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és a paciens elmondása alapján nagy biztonsággal felállíthatja a diagnózist. A térdfájás legjobb kezelési módja egyrészt a nyáktömlő tartalmának leszívása, másrészt az aktív fájdalomcsillapítás, azon belül is az injekciós-infiltratív terápia. Ekkor az érintett területre beadott injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalmat is. Már az első alkalom jelentős javulást hozhat, ám súlyosságától függően szükséges  lehet a kezelés ismétlése  a maximális gyógyulás érdekében. Dr. Váradi Éva szerint a módszert érdemes guna terápiával,lézer kezeléssel is kiegészíteni, mivel ezek pluszban hozzájárulnak a gyulladásért felelős anyagok elszállításához és a mielőbbi panaszmentesség eléréséhez. 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nagy fájdalmakhoz vezethet a helytelen testtartás

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszűntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kezeltesse porckopását, hogy megússza a Baker cisztát

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker ciszta áll a probléma hátterében. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, mikor a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik cisztát alakítva ki, és ahogy nő, nyomhatja a környező ereket, trombózist imitálva, esetleg kiváltva. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Tünetek, melyek Baker cisztára utalnak

  • duzzanat a térdhajlatban
  • fájdalom, mely általában terhelésre, a térd hajlítására jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

A Baker ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alap probléma kezelése, hiszen más esetben a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szünetel. Amennyiben ez orvoslásra került, úgy gyakran elég a térhajlatban lévő gyulladás csökkentése, műtétre a legritkábban kerül sor.

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mind a porckopás, mind az ízületi gyulladás megszűntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét problémára a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése és segíti a porcsejtek működését. Mindemellett kutatások kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.

Az alap probléma kezelés után a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik, így nincs szükség annak lecsapolására, műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás további csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna