Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Így hat a stressz a mozgás szervrendszerre

A stressz a mindennapi élet velejárója, ám vannak olyan emberek, akik nem csak a feszültségekkel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is kénytelenek számolni. Sokaknál ugyanis ennek hatására mozgásszervi problémák (is) jelentkeznek, melyek akár huzamosabb ideig is fennállhatnak. Hogy pontosan hogy függ össze a mentális állapot és az izomzat, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

A feszültség az izmokban is megjelenik

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatban van egymással, hiszen eredetileg az életben maradás volt a tét, mivel szerepe az, hogy veszély esetén minél gyorsabban el lehessen menekülni. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. Ezzel a baj azonban az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Leggyakrabban a váll és a nyak érintett

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll-és nyakfájdalmakra- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. Ennek oka, hogy stressz hatására a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, és ez bizony kihat a többi izomra is.

Fontos tudni, hogy amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, trigger pontok is, melyek akár krónikus fájdalmat is okozhatnak. Sajnos minél tovább fennáll ez az állapot, úgy az egyre fokozódó feszülés és az izomzat közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat, így a váll-és nyakfájdalmat kiegészítheti hát-és derékfájdalom is.

Aktív fájdalomcsillapítással a stressz okozta izomfájdalom is megszűntethető

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazításon van. Jobb esetben ez otthoni masszázzsal, krémekkel, borogatásokkal a görcs megszűntethető, ám előfordulhat – főleg ha krónikus a probléma-, hogy mindez nem elég, és szakorvosi segítségre van szükség. Dr. Váradi Éva szerint létezik olyan injekciós kezelés, ami gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint guna terápiával a kialakult izomcsomókon is lehet segíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a kezelések kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalom is jelentős javulást hozhat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A lábfájdalom oka sokszor a gerincben keresendő

A lábfájdalmak hátterében számtalan dolog meghúzódhat, ám kutatások szerint nem ritka, amikor csupán kisugárzó fájdalomról van szó- vagyis kiváltó okot nem ezen a területen kell keresni. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint hasonló panasz esetén a gerincet is górcső alá kell venni, hiszen gyakran annak problémája okozza a kellemetlenséget.

Lábfájdalom esetén a legtöbb ember a lábban lévő izmok, inak enyhébb húzódására, esetleg izomlázra gondol, amit pár napos pihentetéssel és krémekkel való kenegetéssel hatásosan ki lehet kúrálni. Igenám, viszont előfordulhat, hogy a kellemetlen, égető, zsibbasztó érzés napok, hetek múlásával sem akar javulni. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb problémára hívja fel a figyelmet, sőt, az sem ritka, amikor a lábfájdalmat valójában a gerinc betegsége okozza.

Gerincsérv

A gerincoszlop csigolyákból áll, melyek között rostos gyűrűből és kocsonyás állományból felépülő porckorongok húzódnak. Amennyiben valamilyen hatás miatt – pl. baleset, túlsúly, mozgásszegény életmód- a rostos gyűrű meggyengül, úgy a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, majd amikor eléri a környező idegeket, fájdalmat generál. Ez gyakran a gerinc alsó szakaszán alakul ki, és mivel ez a terület szoros idegi összeköttetésben van az alsó végtagokkal, így gyakran a lábakba kisugárzó fájdalomban nyilvánul meg.

Isiász

Az ágyéki gerincsérv gyakori tünete az isiász, ami az itt kilépő fő idegtörzsről (nervus ishiaducus) kapta a nevét. Mivel ez az alsó végtagot is beidegzi, így gyakran lábfájdalommal jár, jellemzően a derék - farpofa aló része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka mentén.

Csípőízületi kopás

Amennyiben már régóta megmagyarázhatatlan lábfájdalommal küzd, úgy érdemes csípő állapotát is megvizsgáltatni, ugyanis csípőízületi porckopás is járhat lábba sugárzó fájdalommal. A nagyobb igénybevételnek kitett testrészeknél ugyanis nem ritka, amikor a porc szerkezete megváltozik és elvékonyodik, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami a lábba kisugárzó fájdalommal is járhat.

Idegbecsípődés

Alig van olyan felnőtt ember, akinek életében legalább egyszer ne lett volna valamilyen idegbecsípődése. A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A tüneti terápia – pl. fájdalomcsillapítók- csak ideig-óráig hoznak enyhülést, azonban a kiváltó okot nem szűntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

A lábfájdalom megszűntethető

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom lényegesen csökkenthető vagy megszűntethető. Attól függően, hogy mi áll a panasz hátterében, alkalmazható injekciós-infiltratív technika, hialuronsavas injekció, Guna terápia, illetve akupunktúra. A közös bennük, hogy a fájdalom kiinduló pontjára hatnak, így oki, nem pedig csupán tüneti terápiának minősülnek. A tartós hatás elérése érdekében az esetek többségében a kezelések kúrában történnek,  ám legtöbbször már az első alkalom jelentős javulás hoz.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fiatalon porckopással küzd? Ez lehet az oka!

A porckopás jellemzően az idősebbek betegsége, ám egyre több fiatalnál is jelentkezhet a probléma. Bár a rendszeres mozgás megelőzheti az állapot kialakulását, ám tanulmányok szerint a megerőltető edzések akár fokozhatják is a porcréteg leépülését.  Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, hogy mégis mit lehet tenni, ha a porckopás miatt fájdalom kínozza, ám nem szeretne lemondani a testedzésről.

Így alakul ki a porckopás

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás, azaz artrózis esetén a porc állománya sérül,  csökken a termelt izületi folyadék mennyisége,az izületi rés szűkül,a  csontfelszínek surlódnak egymáson,a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, porc-csont találkozásnál apróbb kinövések keletkezhetnek, károsodik a porc alatti csontállomány is. Ennek következményeként kezdetben terhelési, majd később már nyugalmi fájdalom, mozgáskorlátozottság is jelentkezik.

Porckopás tünetei:

  •          térdfájdalom elinduláskor
  •          később állandósuló fájdalom
  •          mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  •          ízületi merevség.

 

Bár a térdfájdalom gyakori panasz mind a fiatalabbak mind az idősebbek esetében, ám a 40 év alattiak nem mindig gondolnak erre a problémára, pedig egyre gyakrabban diagnosztizálják már náluk is az artrózist. A különbség a két csoportnál általában a kialakulás oka, hiszen az idősebbeknek leggyakrabban a kor miatt jelentkezik, amikor a porcképződés és leépülés normál egyensúlya felborul, így a porcréteg folyamatosan elvékonyodik. Tanulmányok szerint a fiatalabbaknál azonban főleg a sportolás miatti megerőltetés, esetleg sérülések állhatnak a probléma hátterében, így gyakran diagnosztizálják profi sportolóknál, illetve azoknál, akik rendszeresen megerőltető edzéseket végeznek. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen a porckopás megelőzésében és az egészséges életmód megőrzésében, azonban ha az illető ezzel a betegséggel küzd, akkor érdemes körültekintően megválasztania, milyen sportágat is szeretne űzni. Hiszen az ajánlások szerint ebben az esetben lehetőleg kerülni kéne a futást illetve a síelés és a snowboardozás-t, mivel folyamatosan ugyanazokat a mozdulatokat kell végezni, így helyette válassza inkább az úszást, ami nem terheli meg az ízületeit! Ezen kívül a kerékpározás is javasolt, mivel a testsúly terhelése nélkül lehet átmozgatni az izületet és erősíteni az izmokat- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Így kerülheti el a sport okozta térdfájást és porckopást

  • mindig melegítsen be
  • törekedjen a fokozatos terhelésre
  • hagyjon magának pihenőidőszakot a regenerálódásra
  • fogyasszon megfelelő mennyiségű (2-3 liter) folyadékot (lehetőleg vizet)

Így tudja csökkenteni a sportolás közben érzett térdfájdalmat

Bár a boltok polcain széles választékban kaphatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hűsítő kenőcsök, melyek ideig-óráig enyhülést hozhatnak, ám ha porckopás áll a térdfájdalom hátterében, akkor ez sajnos nem elég.

Ekkor a tünetek elnyomása helyett oki terápiára van szükség, melyhez kitűnő megoldást nyúlt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas injekció, mellyel azt visszük be az ízületi résbe, ami onnan kikopott. Jelentős vízmegkötő képességének köszönhetően hozzájárul a porc rugalmasságához, valamint az ízület könnyed és fájdalommentes mozgásához. A maximális gyógyulás érdekében kúraszerűen javallott a terápia, azonban már az első kezelés is sok javulást hozhat, ráadásul hatása hosszú ideig, akár egy évig is kitart.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

Az évek előrehaladtával az emberi porcréteg folyamatosan csökken, ami fájdalmas mozgásszervi problémákat eredményez. Bár kezdetben sokan csak legyintenek a problémára és az időskor velejárójának tartják a nehézkes mozgást, ám ha ez súlyos méreteket ölt, akkor protézis válik szükségessé. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint, ha nem is elkerülhető, de a műtét késleltethető aktív fájdalomcsillapítással.

Mikor van szükség térdprotézisre?

Térdprotézisre azokban az esetekben van szükség, amikor valamilyen okból a térdízület károsodik. Ennek hátterében lehet egy komolyabb trauma, ám leggyakrabban porckopás miatt válik szükségessé a beültetése. Ekkor az ízületet borító porcréteg elvékonyodik sérülés, fizikai munka, endokrinológiai zavarok vagy az életkor miatt, hiszen ilyenkor felborul a porcképződés és leépülés természetes egyensúlya.

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a csontfelszínek surlódnak egymáson, ami nagyfokú kellemetlenséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal jár, hiszen ekkor csökken az ízületi folyadék mennyisége is.

Porckopás tünetei:

  • térdfájdalom elinduláskor
  • később állandósuló fájdalom
  • mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  • ízületi merevség

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

A fájdalom ellen kezdetben legtöbben fájdalomcsillapító kenőcsökkel, gyógyszerekkel próbálkoznak, ám ezek csak ideig-óráig nyújtanak enyhülést, ráadásul az alapproblémát nem kezelik. Azonban az illető sokat tehet teste egészségéért, ugyanis ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel gyors javulás érhető el.

Porckopás esetén a hialuronsavas terápia javasolt, ugyanis ezzel pótolható az, ami elveszett. Hiszen a hialuronsav az emberi testben is megtalálható nagy vízmegkötő-képességű anyag. Hozzájárul egyrészt a porc rugalmasságához, másrészt biztosítja a csontok egymáson való, súrlódásmentes mozgását, továbbá fokozza a porcsejtek működését, így késlelteti a porcréteg eltűnését. Ennek eredményeképp a protézis műtét ideje késleltethető. – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája

Ehhez viszont azt nem árt tudni, hogy ez csakis bizonyos stádiumú porckopásokra igaz, így a hialuronsav hatékonysága a porc állapotától függ (maximum közepes súlyosságú lehet). Éppen ezért a kezelést egy alapos vizsgálatnak kell megelőznie (fizikai, képalkotó vizsgálatok), hogy el lehessen dönteni, mi lenne a legjobb választás a beteg számára. Amennyiben a hialuronsavas kezelés mellett dönt az orvosa, fontos tudnia, hogy a terápia kúraszerűen történik, és általában 3-5 alkalmat vesz igénybe- viszont utána a fájdalom megszűnik vagy lényegesen lecsökken, és hatása akár 6-8 hónapig is tarthat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

A gerinc az emberi test egyik legfontosabb része, és egyben a legérzékenyebb is. Az ott kialakult problémák kihathatnak az ember mindennapjaira, hiszen az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalomban nyilvánulhatnak meg. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a csigolyameszesedésből adódó derékfájás kezelési lehetőségeit ismerteti.

Mi a spondilózis?

A spondilózis – vagy más néven csigolyameszesedés- a csigolya peremeket látható meszes felrakódás. A víz, így a rugalmasság elvesztésének következtében a gerinc csigolyái elcsúsznak, közelebb kerülnek egymáshoz, és a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Legrosszabb eset, amikor a túlfeszülés miatt csontos hidak alakulnak ki. Bár kezdetben tünetmentes lehet, ám előrehaladottabb állapotban a probléma nagyfokú fájdalommal, esetleg mozgásbeszűküléssel jár.

Érdemes megemlíteni, hogy nem keverendő össze a kisízületek meszesedésével a spondylarthrosis-sal, valamint a csigolyák elcsúszásával, a spondylolisthesis-szel, mely általában  veleszületett  csigolyaív deformitás, szakadás talaján alakul ki. Ez szintúgy idegfájdalmakhoz vezethet és másodlagos meszesedés, spondilózis lehet a következménye.

A spondilózis előrehaladottabb tünetei

  • derékfájás
  • mozgásra fokozódó fájdalom
  • mozgásbeszűkülés (pl. hajláskor)
  • alsó végtagba sugárzó fájdalom (nem minden esetben)

Aktív fájdalomcsillapítással megszűntethető a fájdalom

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a diagnózis a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal és röntgen felvétellel gyorsan felállítható. Szerencsére műtétre az esetek többségében nem kerül sor, így az elsődleges feladat a gyulladás és a fájdalom megszüntetése. Ehhez azonban meg kell állapítani a probléma pontos kiindulási helyét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis ennek hiányában a várt hatás elmarad. Viszont amennyiben sikerül azt a kicsi területet megtalálni, akkor a probléma gyorsan injekciós kezeléssel, illetve guna terápiával remekül orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

«
123

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna