Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom- az ülőmunka átka

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat- eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek.– magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz-és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe vennie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittball-on.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral


Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék-és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.
Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.
Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

A vállfájdalom kellemetlen és zavaró állapot. Ráadásul legtöbbször nem csak az adott rész fájdalmas, hanem kisugárzik a nyakba, hátba, karokba is. Legtöbbször túlzott megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma? Erről, és kezelési lehetőségeiről dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlő gyulladása a vállfájdalom hátterében

, hogy megértsük a vállfájdalom hátterét, ismerni szükséges az ízületeink felépítésének alapelemeit - magyarázza dr. Váradi Éva. Testünkben a csontok, izmok és az inak közt úgynevezett bursák, azaz nyáktömlők találhatóak. A nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják. Ilyen nyáktömlő található a vállízület-karok mozgásában központi szerepet játszó rotátorköpeny vállcsúccsal való találkozási pontjánál.

Vállfájdalomnál igen gyakran - köszönhetően a fokozott igénybevételnek, megerőltetésnek - ez az un. subacromialis bursa gyullad be, válik fájdalmassá. A fájdalom tartósságát segíti elő az a tény, hogy a tömlő egy szűk résben helyezkedik el, és gyulladás okozta duzzadás miatt "beszorul" ebbe a résbe. A helyhiány miatti nyomás pedig tovább rontja, nem csak a váll mozgathatóságát, de a gyulladást is, ezáltal fokozva a fájdalmat.

A nyáktömlő-gyulladás jellemző tünete, hogy a kar felfelé való mozgatása fájdalmassá válik. A kar mozgása beszűkül, és az illető nem, vagy csak nehezen tudja emelni a karját.

Célzott gyulladáscsökkentéssel a fájdalom aktívan csillapítható

Vállfájdalom esetén gyors és hatékony megoldást hozhat az aktív fájdalomcsillapítás, mely során célzott gyulladáscsökkentő injekcióval koncentráltan a problémás területre - a váll nyáktömlőjéhez - juttatjuk a hatóanyagot - mondja dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. A megfelelő kezelés már az első alkalommal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Fontos azonban, hogy a célzott injekciós terápia nagy szakértelmet, az ízületek felépítésének és működésének alapos ismeretét kívánja.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nem használ a fájdalomcsillapító? Hialuronsavval enyhíthető a térdfájdalom

A térdfájdalom egy bizonyos kor után a legtöbb ember napjait megkeseríti, melynek hátterében leggyakrabban arthrosis, azaz ízületi kopás áll. Kutatások rámutatnak arra, hogy az ezzel járó fájdalmon sokszor sem a pihenés, sem pedig a fájdalomcsillapító gyógyszer nem segít. Megoldás lehet azonban az ízület csúszását segítő hialuronsav - mondja dr. Váradi Éva a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az arthrosis kialakulásának oka

A térdízülethez a csípőízülethez hasonlóan nagy igénybevételnek van kitéve. Az idő előrehaladtával elváltozások alakulhatnak ki rajta, ami jelentős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal is járhat. Sajnos nem ritka, amikor a porc szerkezete különböző okok miatt megváltozik és elvékonyodik– pl. jelentős fizikai munka, kor, betegségek, sérülések-, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami persze nem kis fájdalommal jár.

Aktív fájdalomcsillapítással a mellékhatásmentes javulásért

Amennyiben fellépnek a tünetek, legtöbben rendszerint fájdalomcsillapítóval igyekeznek azokat csillapítani. Ezek azonban artrózis esetében csak tüneti kezelések, átmeneti fájdalomcsökkentő hatással. Ráadásul ezek a készítmények test összes részére eljutnak, még oda is, ahol alapvetően semmilyen probléma nincs – és ott mellékhatásokat okozhatnak, így óvatosan kell őket alkalmazni.

Az aktív fájdalomcsillapítás célzott megoldást ad. Térd artózisa esetében egyik oki terápiának nevezhető célzott kezelés a hialuronsavas injekció kúra. Hialuronsavval éppen azt visszük be az ízületi résbe, mely onnan az idővel "kikopott" - csökkent termelés, fokozott lebontás révén. A hialuronsav az emberi szervezetben is megtalálható természetes anyag, egy un. proteoglikán. Jelentős vízmegkötő képességével segít biztosítani a porc rugalmasságát, az ízületi résben pedig egyfajta kenőanyagként funkcionálva segíti a porc felületek, az ízület mozgását. A külsőleg az ízületbe bevitt hialuronsav segíti a porcsejtek működését, megakadályozza a porcréteg elveszítését - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint az intraartikuláris (ízületi injekciós) hialuronsav kezeléssel jobb eredményeket lehet elérni, mint a fájdalomcsillapítókkal. A fájdalmakkal küzdő betegek nagy részénél rövid időn belül lényeges változás következik be aktivitásukban, mely javulás és fájdalomcsökkenés akár egy évig is kitart. Az intraartikuláris hialuronsav kezeléssel a porc megfelelő állapota hosszabb ideig megőrizhető, a protézis beültetése évekkel, évtizedekkel késleltethető.

A kezelés kúraszerűen történik, ám már az első alkalom jelentős javulást hozhat. A maximális hatás érdekében mindezt érdemes kiegészíteni guna terápiával, lézeres kezeléssel.

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Aktív fájdalomcsillapítással a gerincsérv ellen

A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába- így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesz érintett.
Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ami erőltetésre fokozódik.
A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, megerőltetés, nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.

Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért

Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az  esetleges MR lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe. 
„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag „csak” kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott ishias infusios injekcióval, illetve guna bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását.

A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

123
»

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna