Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Zsibbad a lába, vagy a karja? Ez lehet az oka!

Ha Önnel is előfordult már, hogy ülés közben zsibbadt a lába, vagy úgy érezte, mintha a karját „tűvel szurkálnák” érdemes utána járnia ennek a problémának. Sajnos előfordulhat, hogy a kellemetlen tünet mögött porckorongsérv áll, amely időben történő kezeléssel még jól karbantartható, ha viszont elhanyagolják, akkor előfordulhat, hogy már csak műtéttel orvosolható. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

IGY ALAKUL KI A PORCKORONGSÉRV

A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak, valamint szalagok, izmok támasztják és erősítik. A porcos gyűrűk szerepe egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A gerincsérv, porckorongsérv leggyakrabban a nyaki, illetve ágyéki szakaszokon fordul elő. 

MI OKOZHATJA?

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a nyak esetében a túl sok telefon-nézegetés, amit „sms-nyaknak” is neveznek, a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.  Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk.  A porckorong-elváltozások általában az idősebb korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak.  A kor előrehaladtával ugyanis a kocsonyás mag víztartalma fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Egyes esetekben okozhatja csontritkulás, fertőzés, vagy daganat is.

A ZSIBBADÁS A PORCKORONGSÉRV EGYIK TÜNETE LEHET

A zsibbadást a betegek általában úgy írják le, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának alatta. Leggyakrabban a kéz- és lábujjaknál, a talpnál, a tenyérnél, vagy a comb belső oldalán jelentkezik. „Amennyiben visszatérően ilyen jellegű tüneteket érzékel a lábában, vagy a karjában, úgy arra is érdemes gyanakodni, hogy nyaki, vagy a deréktáji szakaszon gerincsérve van, és a csigolyák elváltozásai provokálják, nyomják az ülő ideget, illetve a kar idegeit. Ez az elváltozást a zsibbadáson kívül láb- illetve kar fájdalom, reflexkiesés kísérheti, és a tünetek fokozódhatnak köhögéskor illetve tüsszentéskor” – magyarázza a fájdalomspecialista.

A FÁJDALMAT NEM ELNYOMNI, HANEM MEGSZÜNTETNI KELL

Mivel ez az érzés igen fájdalmas, kellemetlen, sőt az idő előrehaladtával egyre fokozódik akár nyugalmi helyzetben is, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal.

A probléma kezelése összetett feladat. A pontos diagnózis megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely egy speciális hatóanyagokból álló célzott, szteroid mentes injekciós kezelés, amely gyors és hatékony megoldást nyúlt mind a gyulladáscsökkentésében, mind a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. Ezt a terápiát az érintett terület körül helyileg, a fájdalom forrásánál alkalmazunk, intenzíven, egyben hosszú távon támogatva a regenerációt. A fájdalom és gyulladás csökkentése után kezdjük el fokozatos terheléssel az egyénre szabott funkcionális gyógytornát, szakképzett gyógytornász segítségével. A gerincsérv aktív terápiájában a mozgásnak kiemelt szerepe van. A gerinc tartóizmainak erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a gerinc statikai-dinamikai egyensúlyának megteremtése képezi a terápia alapját. „Ennél a kórképnél az időben megkezdett terápiának még nagyobb jelentősége van, hiszen amíg a porckorong nincs kiszakadva, addig konzervatív terápiával (műtét nélkül) is jól kezelhető, azonban ha már nagyobb a baj, abban az esetben csak a műtéti beavatkozás segíthet” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Nem tudja mozgatni a nyakát? Éles fájdalmat érez nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karja? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

A nyaki gerinc felépítése

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát­és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:

  • a nyak mozgásbeszűkülése
  • nyaki izmok kötöttsége
  • fájdalom a nyak mozgatásánál
  • fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség 
  • szédülés
  • fejfájás

Így kerülheti el a nyaki gerincsérvet

A sérv – bárhol is alakuljon ki­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres – ám nem túlzásba vitt - testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos továbbá ügyelni otthonában és a munkahelyén a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért irodai dolgozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen, továbbá minden órában szánjanak egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére- mondja Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Amikor a gyógytorna önmagában már nem elég

Amennyiben nyaki panaszai vannak, úgy képalkotó vizsgálatokkal (Rtg, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom megszűntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni illetve Guna terápiával kiegészíteni.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Zsibbad a lába ülés közben?

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának, mivel akár porckorongsérv tünete is lehet. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

A gerincoszlop felépítése

A gerinc az emberi test leginkább igénybevetett része. A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak. Ezek szerepe, egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorong kettős állományból épül fel: kocsonyás pulpából és az azt körülvevő rostos gyűrűből. Ez utóbbinak kiemelt szerepe van, hiszen ez biztosítja a középen lévő anyag helyzetét.

Így alakul ki a porckorongsérv

Porckorong sérvről akkor beszélünk, amikor a rostos gyűrű károsodik, meggyengül, és ezáltal a kocsonyás anyag kitüremkedik és nyomás alá kerül- magyarázza Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár.

Amennyiben ülés közben visszatérően zsibbadást tapasztal a lábában, úgy érdemes isiászra –melynek oka akár gerincsérv is lehet-gyanakodni.  Ez az érzés jelentkezhet a comb külső oldalán, a térd alatt, esetleg a lábujjaknál is, attól függően, milyen méreteket öltött a probléma.

Főbb tünetei

  • lábfájdalom
  • zsibbadás
  • reflexkiesés
  • fokozódó tünetek köhögéskor/tüsszentéskor

Aktív fájdalomcsillapítással a kényelmes ülésért

Az isiász igen sok kellemetlenséget tud okozni, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal, ugyanis előrehaladottabb állapotban előfordulhat, hogy már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek.  Dr. Váradi Éva szerint 3-5 alkalmas injekciós-infiltrációs kezeléssel a probléma megszűntethető, mely a gondok gyökerére hat. Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet a guna terápia és az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kinezio tape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem  a gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele- teszi hozzá a doktornő.

Amennyiben „kiszakadt” formájával van dolgunk, akkor annak kezelésének (ami akár a műtét is lehet) eldöntése több szakma (reumatológus, neurológus, idegsebész) együttes feladata.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

  • Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Aktív fájdalomcsillapítással a gépelés nem okoz többé gondot

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket is ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer és guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így már 3-4 kezelés után a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna