Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Tudta, hogy a lúdtalpa miatt is fájhat a térde, vagy a dereka?

lúdtalp térdfájás derékfájás dr. Arnold Dénes Arnold MSc fájdalomcsillapítás

A lúdtalp sokunk életét megkeseríti, ugyanis ez az elváltozás komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket okozhat, többek között a térd- és derékfájás kialakulásáért is felelőssé tehető. Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, hogy hogyan alakul ki a lúdtalp, hogyan kezelhető és hogy mit tehet a láb deformitás okozta ízületi kopások, gerinc- és térdfájdalmak, károsodások ellen.

A LÁB FELÉPÍTÉSÉNEK MEGVÁLTOZÁSA OKOZZA

Lábunk csontjai egy hosszanti- és egy haránt irányú boltozatot alkotnak, ezek teszik lehetővé a gördülékeny, rugalmas járást. Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb normál statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból. Okozhatja még a sok állás is olyanoknál, akik állómunkát végeznek (sebész, fodrász, pincér, szakács). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé, míg a sarokcsont kifelé fordul. A talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed. Kifejlődhetnek különböző deformitások, a láb ízületeinek porcfelszínei degenerálódnak, csontfelrakódások, részleges vagy teljes ízületi merevségek, elcsontosodások jönnek létre, bütyök, kalapácsujj, láb- és talpfájdalom jelentkezik.

AZ EGÉSZ MOZGÁSSZERVRENDSZERRE KIHATÁSSAL VAN

A lúdtalp azonban nem csak magán a lábon, hanem a mozgás szervrendszer egyéb részeiben is okozhat problémákat, válthat ki különféle szövődményeket. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, térd, gerinc, derék és csípőproblémák is jelentkezhetnek.   Maga a lúdtalp ortopédiai probléma, kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna.  Fontos azonban tudni, hogy a lúdtalpbetét csak a tüneteket tudja korrigálni, az okokra nem ad megoldást, betét nélkül a kellemetlen panaszok visszatérhetnek. Az kiváltó ok megszüntetésére gyógytornász által összeállított személyre szabott tornagyakorlatok végzésével van lehetőség, de ebbe csak a fájdalom és a gyulladás mérséklődése után javasolt belekezdeni.

AZ AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS TERÁPIA A SZÖVŐDMÉNYEKEN IS SEGÍT

„A fájdalom és a gyulladás megszüntetésére kiváló terápiás rendszenek tartom az aktív fájdalomcsillapítás terápiát, amellyel a lúdtalp okozta másodlagos panaszokat, például a térdízületi fájdalmat, vagy a derékfájdalmat is hatékonyan lehet kezelni. Ez a helyi injekciós kezelés, a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást, az izomfeszülést és a mozgáskorlátozottságot” – tudjuk meg a fájdalomspecialistától. A hatóanyagot a károsodott ízület köré fecskendezik be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el. Mivel ez a hatóanyag csak természetes összetevőket tartalmaz, a szteroiddal szemben ismert mellékhatása nincs, így nem terheli a szervezetet. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, és a funkcionális gyógytorna segítségével visszaállt az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlya, ismét fájdalommentesen élhetjük mindennapjainkat.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fiatalon porckopással küzd? Ez lehet az oka!

A porckopás jellemzően az idősebbek betegsége, ám egyre több fiatalnál is jelentkezhet a probléma. Bár a rendszeres mozgás megelőzheti az állapot kialakulását, ám tanulmányok szerint a megerőltető edzések akár fokozhatják is a porcréteg leépülését.  Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, hogy mégis mit lehet tenni, ha a porckopás miatt fájdalom kínozza, ám nem szeretne lemondani a testedzésről.

Így alakul ki a porckopás

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás, azaz artrózis esetén a porc állománya sérül,  csökken a termelt izületi folyadék mennyisége,az izületi rés szűkül,a  csontfelszínek surlódnak egymáson,a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, porc-csont találkozásnál apróbb kinövések keletkezhetnek, károsodik a porc alatti csontállomány is. Ennek következményeként kezdetben terhelési, majd később már nyugalmi fájdalom, mozgáskorlátozottság is jelentkezik.

Porckopás tünetei:

  •          térdfájdalom elinduláskor
  •          később állandósuló fájdalom
  •          mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  •          ízületi merevség.

 

Bár a térdfájdalom gyakori panasz mind a fiatalabbak mind az idősebbek esetében, ám a 40 év alattiak nem mindig gondolnak erre a problémára, pedig egyre gyakrabban diagnosztizálják már náluk is az artrózist. A különbség a két csoportnál általában a kialakulás oka, hiszen az idősebbeknek leggyakrabban a kor miatt jelentkezik, amikor a porcképződés és leépülés normál egyensúlya felborul, így a porcréteg folyamatosan elvékonyodik. Tanulmányok szerint a fiatalabbaknál azonban főleg a sportolás miatti megerőltetés, esetleg sérülések állhatnak a probléma hátterében, így gyakran diagnosztizálják profi sportolóknál, illetve azoknál, akik rendszeresen megerőltető edzéseket végeznek. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen a porckopás megelőzésében és az egészséges életmód megőrzésében, azonban ha az illető ezzel a betegséggel küzd, akkor érdemes körültekintően megválasztania, milyen sportágat is szeretne űzni. Hiszen az ajánlások szerint ebben az esetben lehetőleg kerülni kéne a futást illetve a síelés és a snowboardozás-t, mivel folyamatosan ugyanazokat a mozdulatokat kell végezni, így helyette válassza inkább az úszást, ami nem terheli meg az ízületeit! Ezen kívül a kerékpározás is javasolt, mivel a testsúly terhelése nélkül lehet átmozgatni az izületet és erősíteni az izmokat- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Így kerülheti el a sport okozta térdfájást és porckopást

  • mindig melegítsen be
  • törekedjen a fokozatos terhelésre
  • hagyjon magának pihenőidőszakot a regenerálódásra
  • fogyasszon megfelelő mennyiségű (2-3 liter) folyadékot (lehetőleg vizet)

Így tudja csökkenteni a sportolás közben érzett térdfájdalmat

Bár a boltok polcain széles választékban kaphatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hűsítő kenőcsök, melyek ideig-óráig enyhülést hozhatnak, ám ha porckopás áll a térdfájdalom hátterében, akkor ez sajnos nem elég.

Ekkor a tünetek elnyomása helyett oki terápiára van szükség, melyhez kitűnő megoldást nyúlt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas injekció, mellyel azt visszük be az ízületi résbe, ami onnan kikopott. Jelentős vízmegkötő képességének köszönhetően hozzájárul a porc rugalmasságához, valamint az ízület könnyed és fájdalommentes mozgásához. A maximális gyógyulás érdekében kúraszerűen javallott a terápia, azonban már az első kezelés is sok javulást hozhat, ráadásul hatása hosszú ideig, akár egy évig is kitart.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyáktömlő-gyulladás a térdfájdalom hátterében

A térdfájdalom sokak visszatérő vagy állandó problémája, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. Míg leggyakrabban elsősorban porckopás áll a probléma hátterében, addig sérülés, túlerőltetés után fellépő nyáktömlő-gyulladás - azaz bursitis - is húzódhat a kellemetlen panasz mögött. A sokakat érintő problémáról dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlők a testben

A testben lévő izmok, csontok, inak közt úgynevezett nyáktömlők helyezkednek el, melyek a csontokon való könnyed, akadálytalan mozgást biztosítják. Testszerte számtalan helyen fellelhetőek, pl. a könyöknél, vállnál, térdnél. Ez utóbbinál több nyáktömlő is található, így ez a rész különösen ki van téve nyáktömlők gyulladásának. Ez leggyakrabban sérülések, rheumatoid arthritis, fertőzés, illetve sok térdelés következtében jön létre, amikor nagy mennyiségű folyadék, esetleg vér halmozódik fel a bursa (nyáktömlő) zsákjában. A nyáktömlők ekkor begyulladnak, megdagadnak, fájdalmasan feszülnek - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A térd nyáktömlő gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa.

Térdfájás okai és megszűntetése

A térd nyáktömlő-gyulladásának tünetei

  • térdfájdalom (a bursa elhelyezkedésétől függően a térd mögött, illetve elöl)
  • duzzanat
  • a térd meleg tapintású, vörös színű
  • mozgáskorlátozottság

Forduljon orvoshoz, hogy ne terjedjen a gyulladás

Sajnos nem ritkán előfordul, hogy kezeletlen esetben a gyulladás továbbterjed, nagyobb fájdalmat okozva. Éppen ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és a paciens elmondása alapján nagy biztonsággal felállíthatja a diagnózist. A térdfájás legjobb kezelési módja egyrészt a nyáktömlő tartalmának leszívása, másrészt az aktív fájdalomcsillapítás, azon belül is az injekciós-infiltratív terápia. Ekkor az érintett területre beadott injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalmat is. Már az első alkalom jelentős javulást hozhat, ám súlyosságától függően szükséges  lehet a kezelés ismétlése  a maximális gyógyulás érdekében. Dr. Váradi Éva szerint a módszert érdemes guna terápiával,lézer kezeléssel is kiegészíteni, mivel ezek pluszban hozzájárulnak a gyulladásért felelős anyagok elszállításához és a mielőbbi panaszmentesség eléréséhez. 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Van megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra

Az évek előrehaladtával szinte nincs is olyan ember, akinél ne jelentkeznének különböző reumatológiai fájdalmak. A legtöbben ezen belül is a térdükre panaszkodnak, ami gyakran odáig fajul, hogy az illető már csak nagy szenvedésekkel tud lábra állni. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája elárulja, hogy lehet véget vetni a kínzó fájdalomnak.

A térdfájdalom okai

Amikor valakinek fáj a térde, az több okból lehetséges: állhat a hátterében például az ízületek, illetve az azok körüli lágyrészek gyulladása, ám leggyakrabban porckopás felelős a problémáért.

Ilyenkor felborul a porcképződés és bomlás egyensúlya, ami miatt az ízületeket borító porc először elvékonyodik, majd később eltűnik, aminek következtében a csontok végei összeérnek, miközben tovább károsítják egymást. Ez természetesen gyulladással, fájdalommal, duzzanattal jár, ami az idő folyamán akár állandósulhat is. Porckopás leggyakrabban a térdnél, illetve a csípőnél jelentkezik. Kezdeti stádiumban csak nagyobb igénybevétel után jelentkezik a kellemetlen érzés, majd később terhelés alatt is, végül pedig állandósulhat, ami akár a mindennapi munkavégzést is akadályoztathatja..

A szakemberek két féle porckopást különböztetnek meg:

elsődleges: amikor az állapot hátterében nem találni kiváltó okot, és a természetes öregedési folyamat része.

másodlagos: ehhez valamilyen korábbi sérülés, veleszületett deformitás, endokrin betegségek, gyulladások stb. vezetnek.

Azonban bármi is legyen a porckopás hátterében, kezelni mindenképp szükséges, hiszen a fájdalom akár elviselhetetlen méreteket is ölthet.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom ellen

„Sok ember szinte mozdulni sem bír a porckopás okozta fájdalomtól, ezért fontos a tünetek gyors és hatékony csillapítása. Ehhez remek megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas kezelés, melynek segítségével pótolhatja a már nem képződő porc anyagot, valamint megszűntetheti a gyulladást és véget vethet a fájdalomnak.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A célzott terápia lényege, hogy a hialuronsav egyfajta kenőanyagként funkcionál, aminek hatására a csontok felülete nem fog közvetlenül egymással súrlódni, hanem visszaáll a köztük lévő könnyed csúszás.

A kezelés kúraszerűen történik, - hogy kinél hány alkalom szükséges, ahhoz egyéni elbírálás szükséges-, melynek eredményeként több mint fél évig javítja a térd funkcióit, illetve csillapítja, vagy megszűnteti a fájdalmat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna