Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

A stressz káros hatása mozgásszerveinkre

Gyakran előfordul, hogy a gerinc fájdalmának hátterében nincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra, hogy a panaszokat a mindennapi feszültség okozza. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy hogyan függ össze a mentális állapot a nyak, a derék, valamint a hátfájdalmakkal.

Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás aktív fájdalomcsillapítás dr. Arnold Dénes Arnold nyakfájdalom vállfájdalom hátfájdalom trigger pontok stressz

Mik azok a stressz reakciók?

A mozgásszervi problémák jó része civilizációs ártalom, amely a mozgáshiányból, az ülő életmódból a helytelen tartásból és a mindennapi feszültségből ered. A pszichikai és/vagy fizikai eredetű stresszre az ember „stressz reakciókkal” válaszol. Ez olyan kémiai és hormonális változások összessége, amely mobilizálja a vészhelyzettel való megküzdéshez szükséges erőforrásokat. Őseink életében ezeknek az élettani változásoknak főleg akkor volt szerepük, amikor védekezni, harcolni, vagy menekülni kellett.  Ma már inkább olyan helyzetekben van jelentőségük, amelyek feszültséget váltanak ki belőlünk, mert megítélésünk szerint veszélyeztetik testi és lelki jóllétüket. Ilyenkor felgyorsul a pulzus, emelkedik a vérnyomás, kitágul a pupilla, megfeszülnek az izmok. A stresszre adott válaszreakció nagyon hasznos és szükséges az ember számára, hiszen fenyegetettség esetén, a szervezet ilyen módon mozgósítja tartalékait. Baj akkor van, ha ez a „készültségi állapot” nem szűnik meg a veszély elmúltával, hanem állandósul. Ebben az esetben a szervezet nem tud „kikapcsolni”, ami nagy megterhelést jelent a szív- és érrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a mozgásszerveinkre is.

Vezető tünet a nyak, a váll – és a derékfájás

Ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, a test folyamatosan veszélyt érzékel, az izmok tartósan megfeszülnek, amely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi elváltozásoknak. A hosszas izomfeszülés izomgörcsöt okoz, amelynek hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók, fájdalmas pontok (trigger pontok) melyek akár krónikus fájdalommal is járhatnak. Sajnos, ha hosszú ideig fennáll ez az állapot, az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, "beáll" a nyak, a vállöv, befeszül az ágyéki gerincszakasz. „A hozzám fordulók jelentős része derék, nyak, illetve vállfájdalomtól szenved. Bár a tünet valós, nagyon gyakran előfordul, hogy a háttérben még sincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy a mozgásszervi bántalom pszichoszomatikus eredetű” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Mi segít a stressz okozta fájdalmon?

Átmenetileg a pszichés eredetű fájdalom csökkentésében segíthetnek a szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítók és a patikában kapható izomlazító krémek. Tartós sikerre azonban – főleg ha a probléma már állandósult, - az aktív fájdalomcsillapítás alkalmazásával lehet számítani. Ez egy komplex mozgásszervi terápia, amely egy injekciós kúrából, valamint a mozgásfunkciókat visszaállító funkcionális gyógytornából áll. Ez a két kezelési mód már rövid időn belül gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint az ehhez kapcsolódó fájdalmakat, és mozgáskorlátozottságot. Mivel az alkalmazott hatóanyag kombináció személyre szabott, nagyon jó eredményeket lehet elérni a tartós gyógyulásban. Nem kell attól sem tartani, hogy megterheli a szervezetet, hiszen szteroid-mentes és semmilyen egyéb kémiai összetevőt sem tartalmaz. A maximális gyógyhatás elérése érdekében azonban életmódunkban is szükséges bizonyos változásokat bevezetni. Amennyire lehetséges, csökkentsük az életünkben a stresszt, alkalmazzunk masszázst, relaxáljunk. Mozogjunk legalább heti 2-3 alkalommal, gyakran nyújtsuk az érintett területet, nagyon jó hatású ilyen esetben a jóga és a pilates. Táplálkozzunk egészségesen, kerüljük a túlsúlyt, és ami nagyon fontos, szánjunk elegendő időt pihenésre, kikapcsolódásra is.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Így hat a stressz a mozgás szervrendszerre

A stressz a mindennapi élet velejárója, ám vannak olyan emberek, akik nem csak a feszültségekkel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is kénytelenek számolni. Sokaknál ugyanis ennek hatására mozgásszervi problémák (is) jelentkeznek, melyek akár huzamosabb ideig is fennállhatnak. Hogy pontosan hogy függ össze a mentális állapot és az izomzat, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

A feszültség az izmokban is megjelenik

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatban van egymással, hiszen eredetileg az életben maradás volt a tét, mivel szerepe az, hogy veszély esetén minél gyorsabban el lehessen menekülni. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. Ezzel a baj azonban az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Leggyakrabban a váll és a nyak érintett

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll-és nyakfájdalmakra- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. Ennek oka, hogy stressz hatására a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, és ez bizony kihat a többi izomra is.

Fontos tudni, hogy amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, trigger pontok is, melyek akár krónikus fájdalmat is okozhatnak. Sajnos minél tovább fennáll ez az állapot, úgy az egyre fokozódó feszülés és az izomzat közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat, így a váll-és nyakfájdalmat kiegészítheti hát-és derékfájdalom is.

Aktív fájdalomcsillapítással a stressz okozta izomfájdalom is megszűntethető

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazításon van. Jobb esetben ez otthoni masszázzsal, krémekkel, borogatásokkal a görcs megszűntethető, ám előfordulhat – főleg ha krónikus a probléma-, hogy mindez nem elég, és szakorvosi segítségre van szükség. Dr. Váradi Éva szerint létezik olyan injekciós kezelés, ami gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint guna terápiával a kialakult izomcsomókon is lehet segíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a kezelések kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalom is jelentős javulást hozhat.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna