Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Egérvállat és teniszkönyököt okozhat a túlzott egérhasználat

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy teniszkönyök, egyből a teniszezők  fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolná, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát. Hogy még milyen panaszokkal járhat az irodai munka, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mi az a teniszkönyök?

Teniszkönyök alatt azt az állapotot értjük, amikor a felkarcsont könyök felöli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, ami leginkább az alkar feszítő izmának a fájdalmában, és a csukló hátrafeszítésénél fellépő kellemetlenségben nyilvánul meg.

Ezt leggyakrabban túlzott megerőltetés hatására az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okozza. Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, ám az irodában dolgozóknál is felléphet, méghozzá az egér gyakori használata miatt. Hiszen ekkor abnormális pozícióba tartjuk a csuklónkat, a feszítőizmok túlfeszülnek, ráadásul monoton ismétlődő mozdulatokat végzünk.

Így előzheti meg a problémát

  • karfás széken üljön, hogy az alkarját meg tudja támasztani
  • ha erre nincs lehetősége, használjon alkar támaszt
  • óránként mozgassa át a karjait
  • használjon zselés egérpadot
  • úgy állítsa be a székét, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan
  • az egér ne legyen túl távol öntől
  • mozogjon rendszeresen

 

Sajnos az egér túlzott használata nem csak a teniszkönyök kialakulását eredményezheti, hanem az úgynevezett „egérváll”-ét is. Hiszen az állandó feszülés és az ebből következő vérellátási zavar észrevehetetlenül extra igénybevételt és terhet ró a vállakra is, így sokan nem is gondolnak arra, hogy gyakori vállfájdalmuk valójában az egérhasználat eredménye.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes munkavégzésért

Amennyiben a karjában, vállában visszatérő, esetleg nem szűnő fájdalmat érez, úgy érdemes szakemberhez fordulni, hiszen kezeletlen esetben a panasz csak fokozódhat. Így ha pihentetés, jegelés sem hoz eredményt, úgy kúrában végzett injekciós-infiltratív terápiával megszűntethető a probléma, hiszen ekkor a fájdalom kiinduló okára hatunk- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy kezelés kiegészíthető Guna terápiával, valamint akupunktúrával is, ezekkel is segítve a gyulladásért és a fájdalomért felelős anyagok mihamarabbi elszállítását.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók számtalan ok miatt kialakulhatnak. Ilyen lehet többek között a helytelen edzés, fertőzések, trauma, izom-és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Az izom vérellátása és anyagcseréje ezeken a területeken átalakul, így működése megváltozik, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg.

Gyakori probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek abnormális pozícióban (pl. szobafestők), a féloldali túlterhelés miatt.

Így kerülheti el az izomcsomók kialakulását

  • mozogjon rendszeresen (különös figyelmet fordítva a hátizomzatra)
  • fogyasszon min. 2 liter folyadékot egy nap
  • csökkentse a stresszt az életében (jóga, meditáció)
  • ha ülőmunkát végez, álljon fel minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát

Legyen türelmes

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet több módszer kombinálásával lehet valamennyire felgyorsítani. Injekciós-infiltrációs technikával az esetleges gyulladás szűntethető meg, míg guna terápiával elszállítódnak a fájdalomért felelős kémiai anyagok, miközben a helyi izomfeszülés oldódik. Mindezt remekül kiegészíti a speciális gyógymasszázs, mely szintén hozzájárul az izmok és az elme ellazulásához, így kiváló stresszűző is egyben- mondja dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartós javulásért és a probléma ismételt kialakulása elkerülése céljából az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Hiszen ha az illető továbbra sem fordít elég figyelmet a rendszeres testmozgásra és a megfelelő folyadékbevitelre és testtartásra, akkor elkerülhetetlen, hogy a fájdalmas izomcsomók újból kialakuljanak.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom- az ülőmunka átka

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat- eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek.– magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz-és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe vennie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittball-on.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral


Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék-és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.
Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.
Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

A vállfájdalom kellemetlen és zavaró állapot. Ráadásul legtöbbször nem csak az adott rész fájdalmas, hanem kisugárzik a nyakba, hátba, karokba is. Legtöbbször túlzott megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma? Erről, és kezelési lehetőségeiről dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlő gyulladása a vállfájdalom hátterében

, hogy megértsük a vállfájdalom hátterét, ismerni szükséges az ízületeink felépítésének alapelemeit - magyarázza dr. Váradi Éva. Testünkben a csontok, izmok és az inak közt úgynevezett bursák, azaz nyáktömlők találhatóak. A nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják. Ilyen nyáktömlő található a vállízület-karok mozgásában központi szerepet játszó rotátorköpeny vállcsúccsal való találkozási pontjánál.

Vállfájdalomnál igen gyakran - köszönhetően a fokozott igénybevételnek, megerőltetésnek - ez az un. subacromialis bursa gyullad be, válik fájdalmassá. A fájdalom tartósságát segíti elő az a tény, hogy a tömlő egy szűk résben helyezkedik el, és gyulladás okozta duzzadás miatt "beszorul" ebbe a résbe. A helyhiány miatti nyomás pedig tovább rontja, nem csak a váll mozgathatóságát, de a gyulladást is, ezáltal fokozva a fájdalmat.

A nyáktömlő-gyulladás jellemző tünete, hogy a kar felfelé való mozgatása fájdalmassá válik. A kar mozgása beszűkül, és az illető nem, vagy csak nehezen tudja emelni a karját.

Célzott gyulladáscsökkentéssel a fájdalom aktívan csillapítható

Vállfájdalom esetén gyors és hatékony megoldást hozhat az aktív fájdalomcsillapítás, mely során célzott gyulladáscsökkentő injekcióval koncentráltan a problémás területre - a váll nyáktömlőjéhez - juttatjuk a hatóanyagot - mondja dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. A megfelelő kezelés már az első alkalommal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Fontos azonban, hogy a célzott injekciós terápia nagy szakértelmet, az ízületek felépítésének és működésének alapos ismeretét kívánja.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna