Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

A stressz káros hatása mozgásszerveinkre

Gyakran előfordul, hogy a gerinc fájdalmának hátterében nincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra, hogy a panaszokat a mindennapi feszültség okozza. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy hogyan függ össze a mentális állapot a nyak, a derék, valamint a hátfájdalmakkal.

Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás aktív fájdalomcsillapítás dr. Arnold Dénes Arnold nyakfájdalom vállfájdalom hátfájdalom trigger pontok stressz

Mik azok a stressz reakciók?

A mozgásszervi problémák jó része civilizációs ártalom, amely a mozgáshiányból, az ülő életmódból a helytelen tartásból és a mindennapi feszültségből ered. A pszichikai és/vagy fizikai eredetű stresszre az ember „stressz reakciókkal” válaszol. Ez olyan kémiai és hormonális változások összessége, amely mobilizálja a vészhelyzettel való megküzdéshez szükséges erőforrásokat. Őseink életében ezeknek az élettani változásoknak főleg akkor volt szerepük, amikor védekezni, harcolni, vagy menekülni kellett.  Ma már inkább olyan helyzetekben van jelentőségük, amelyek feszültséget váltanak ki belőlünk, mert megítélésünk szerint veszélyeztetik testi és lelki jóllétüket. Ilyenkor felgyorsul a pulzus, emelkedik a vérnyomás, kitágul a pupilla, megfeszülnek az izmok. A stresszre adott válaszreakció nagyon hasznos és szükséges az ember számára, hiszen fenyegetettség esetén, a szervezet ilyen módon mozgósítja tartalékait. Baj akkor van, ha ez a „készültségi állapot” nem szűnik meg a veszély elmúltával, hanem állandósul. Ebben az esetben a szervezet nem tud „kikapcsolni”, ami nagy megterhelést jelent a szív- és érrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a mozgásszerveinkre is.

Vezető tünet a nyak, a váll – és a derékfájás

Ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, a test folyamatosan veszélyt érzékel, az izmok tartósan megfeszülnek, amely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi elváltozásoknak. A hosszas izomfeszülés izomgörcsöt okoz, amelynek hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók, fájdalmas pontok (trigger pontok) melyek akár krónikus fájdalommal is járhatnak. Sajnos, ha hosszú ideig fennáll ez az állapot, az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, "beáll" a nyak, a vállöv, befeszül az ágyéki gerincszakasz. „A hozzám fordulók jelentős része derék, nyak, illetve vállfájdalomtól szenved. Bár a tünet valós, nagyon gyakran előfordul, hogy a háttérben még sincs röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy a mozgásszervi bántalom pszichoszomatikus eredetű” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Mi segít a stressz okozta fájdalmon?

Átmenetileg a pszichés eredetű fájdalom csökkentésében segíthetnek a szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítók és a patikában kapható izomlazító krémek. Tartós sikerre azonban – főleg ha a probléma már állandósult, - az aktív fájdalomcsillapítás alkalmazásával lehet számítani. Ez egy komplex mozgásszervi terápia, amely egy injekciós kúrából, valamint a mozgásfunkciókat visszaállító funkcionális gyógytornából áll. Ez a két kezelési mód már rövid időn belül gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést, valamint az ehhez kapcsolódó fájdalmakat, és mozgáskorlátozottságot. Mivel az alkalmazott hatóanyag kombináció személyre szabott, nagyon jó eredményeket lehet elérni a tartós gyógyulásban. Nem kell attól sem tartani, hogy megterheli a szervezetet, hiszen szteroid-mentes és semmilyen egyéb kémiai összetevőt sem tartalmaz. A maximális gyógyhatás elérése érdekében azonban életmódunkban is szükséges bizonyos változásokat bevezetni. Amennyire lehetséges, csökkentsük az életünkben a stresszt, alkalmazzunk masszázst, relaxáljunk. Mozogjunk legalább heti 2-3 alkalommal, gyakran nyújtsuk az érintett területet, nagyon jó hatású ilyen esetben a jóga és a pilates. Táplálkozzunk egészségesen, kerüljük a túlsúlyt, és ami nagyon fontos, szánjunk elegendő időt pihenésre, kikapcsolódásra is.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Hat jó tanács az egészséges gerincért

A nyak-, hát- és derékfájás sokunk életét megkeseríti, pedig tudatos gerincvédelemmel sokat tehetünk a megelőzésért. Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy foglalja össze számunkra ennek alapszabályait.
 

1. jó tanács: Figyeljünk a helyes testtartásra!

Ha munkavégzés és pihenés közben figyeljünk arra, hogy tartásunk helyes legyen, máris tettünk gerincünk védelme érdekében, és elkerülhetjük a nyak, a hát és a derékfájdalmakat. A megfelelő tartás ismérvei::

  • Állás közben a medence középhelyzetben van, nem billen sem előre sem hátra
  • Oldalnézetből a fejtető, a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka egy függőleges vonalban helyezkedik el, a gerincvonala pedig „S” alakú görbületet mutat
  • Hátulnézetből testünk jobb és bal fele szimmetrikus, a vállak, a lapockák alsó csúcsai, a medence, a csípő, a farpofák és a térdhajlatok egy vonalba és magasságba esnek

2. jó tanács: Legyünk aktívak!

Túl sok időt töltünk a számítógép előtt görnyedve, vagy a televíziót nézve, pedig a túl sok ülés rendkívül káros hatással van a gerincünkre, izmainkra, ízületeinkre és az egész szervezetünkre. Gerincünk tartásért felelős izmaink ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható.

  • Mozogjunk rendszeresen, heti 2-3 alkalommal végezzünk fizikai állapotunknak megfelelő, gerinckímélő mozgásformákat. Ez lehet az úszás, jóga, gerinctorna, kerékpározás
  • A nyújtó, lazító és gerincmobilizáló gyakorlatok jó hatással vannak túlfeszült izmainkra, keringésünkre és a közérzetünkre egyaránt

3. jó tanács: Csökkentsük a stresszt!

A stressz és a mozgás szervrendszer szoros kapcsolatban áll egymással.  Ha a pszichés túlfeszítettség huzamosabb ideig fennáll, az kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak, a vállfeszülésnek, alig mozgó nyaknak, vagy görcsös hátnak.

  • A stressz okozta fájdalmas izomfeszülést, izomgörcsöt különböző relaxációs technikákkal, illetve masszázzsal oldhatjuk.
  • Szánjunk időt kikapcsolódásra, ellazulásra. Aludjunk eleget, a gerincünknek is szüksége van pihenésre. Figyeljünk a megfelelő matrac kiválasztására.

4. jó tanács: Táplálkozzunk megfelelően és fogyasszunk elég folyadékot!

A rendszeres mozgás mellett, tudatos táplálkozással és megfelelő folyadékfogyasztással  sokat tehetünk mozgásszerveinkért. Ha súlytöbblettel küzdünk, adjuk le, hiszen a plusz kilók nagy terhet rónak ízületeinkre és gerinccsigolyáinkra.

  • Étkezzünk naponta 5-ször. Este már ne fogyasszunk nagy mennyiségű ételt.
  • Ügyeljünk arra, hogy a bevitt energiamennyiség ne legyen több a felhasználtnál
  • Táplálékunk változatosan
  • Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, ezzel sokat tehetünk porcaink rugalmasságának megőrzéséért

5. jó tanács: Ügyeljünk mozdulatainkra!

A nyak-, hát- és gerincbántalmak megelőzése érdekében fontos, hogy napi tevékenységeink során kerüljük a rossz pozíciókat és kényszertartásokat.

  • Ne üljünk, vagy álljunk több órán keresztül egy helyben. Testhelyzetünket gyakran változtassuk, munka közben néha tartsunk szünetet. Álljunk fel és nyújtózzunk.
  • Kerüljük a nehéz tárgyak emelését. Ha mégis erre kényszerülünk, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzetből emeljünk fel
  • Mellőzzük az előrehajlást és erőteljes csavarodást és a hirtelen mozdulatokat

6. jótanács: Ha fáj, segít az aktív fájdalomcsillapítás!

Amennyiben mozgásszervi fájdalmaink a fenti tanácsok betartása mellett is állandósulnak, abban az esetben megoldást az aktív fájdalomcsillapítás jelenthet. Ez egy ízületek körül alkalmazott intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, mely a következőkben lesz a segítségünkre.

  • Rövid időn belül megszűnteti a fájdalmat és a gyulladást
  • Gyógytornával kombinálva visszaállítja a mozgásfunkciókat
  • Tartós eredményt hoz
  • Szteroid-mentes, természetes anyagokból áll, ezért nem terheli a szervezetet
  • Személyre szabottan segít, mivel a hatóanyag kombinációt és a terápia hosszát a beteg állapotának megfelelően határozzuk meg

„Sokat tehetünk mozgásszerveink védelme érdekében, ha már a kezdeti tüneteknél szakorvoshoz fordulunk, mivel az időben kezelt mozgásszervi elváltozások nagyon jól gyógyíthatók” – javasolja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Forrás:Fájdalomközpont 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom- az ülőmunka átka

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat- eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek.– magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz-és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe vennie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittball-on.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral


Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék-és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.
Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.
Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Be van állva a nyaka? Szüntesse meg a fájdalmat aktív fájdalomcsillapítással!

Az ülőmunkából –azon belül is az emiatti rossz tartásból kifolyólag- a népesség nagy része valamilyen fájdalommal küzd. Ezek közül a leggyakoribbak azok a nyaki problémák, melyek kezelés nélkül akár állandósulhatnak is. Szerencsére azonban megfelelő kezeléssel mindez megszűntethető. Hogy pontosan hogyan, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt

Görnyedt testtartás és izomcsomók

Ha azt hiszi, hogy az izomcsomók jellemzően a rendszeres edzés miatt alakulnak ki, akkor nagyot téved, hiszen legtöbbször a rossz testtartásra vezethetőek vissza. Ilyenkor –mivel abnormális pozícióban van az adott testrész- feszültség keletkezik, ami ha állandósul, úgynevezett trigger pontokként összpontosul. Ezek fájdalmas, sokszor gyulladásban lévő csomók, melyek nyomhatják a környező idegeket, így kisugározhatnak a környező részekre is.

Mitől alakulnak ki a trigger pontok ülőmunka esetén?

Sajnos fájdalmas trigger pontok számtalan dolog miatt kialakulhatnak: stressz, trauma, izom-és idegbántalmak, fertőzések, szervi megbetegedések, nem helyesen kivitelezett edzés, valamint rossz testtartás. Sajnos ezek a csomók hosszú időn keresztül alakulnak ki, így eltűntetésük sem megy egyik pillanatról a másikra, sőt, kezelés nélkül akár életünk végéig is elkísérhet bennünket.

Ülőmunka esetén, ha valaki görnyedt testtartást vesz fel, akkor nem csak háta, de bizony a nyaka sem lesz megfelelő pozícióban: ilyenkor a fel kissé előrébb kerül, ami a nyak izmainak állandó feszülését okozza. Ennek eredményeképp csomók alakulhatnak ki, és ha nem változtatunk rossz szokásainkon, akkor újabbak is keletkezhetnek.

A fájdalom megszűntethető

Szerencsére nem kell beletörődni a folyamatos fájdalomba, hiszen megfelelő kezelésekkel, az aktív fájdalomcsillapítással orvosolni lehet a problémát.

„A trigger pontok, fájó izomcsomók kezelésére az aktív fájdalomcsillapítás egyik kitűnő módszere, a GUNA MD injekciós terápia egyik leghatásosabb módszer. Ilyenkor a kialakult csomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekciókombináció hatására a helyi izomfeszülés rövid időn belül megszűnik, továbbá a helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul. Ezáltal megszakad a kialakult” hibás kör”, mely fenntartotta ezt a kellemetlen állapotot.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa.

A szakértő hozzáteszi, hogy az akut esetek többségében ennek köszönhetően a terápia alatt és után egyértelmű javulás észlelhető. Krónikus panaszok esetén nyilván nem lehet azonnali látványos javulást elvárni, így több kezelés lehet szükséges, azonban nagyon gyakran előfordul, hogy már az első alkalom után is a panaszok lényeges enyhüléséről számol be a beteg.

 

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna