Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Törje meg a krónikus hátfájás ördögi körét! 

Hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De míg az akut sajgás viszonylag hamar elillanhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája azokról a hagyományos és természetes hatóanyag tartalmú készítményekről beszélt, amelyek megszabadíthatnak a kínzó érzéstől.


Mikor válik krónikussá a hátfájás?

Dr. Arnold Dénes hátfájás derékfájdalom fájdalomcsillapítás

Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól, és hozzávetőleg ez lehet jellemző a magyar felnőttekre is. A The Journal of Pain című lapban megjelent cikk szerint az érintettek különbözőképpen élik meg a fájdalom intenzitását, a pontos helyét és az általa kiváltott tüneteket, ha akut vagyis heveny, és ha krónikus fájdalommal küzdenek. De mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

- Az akut vagy heveny jelenség legfeljebb 6 hétig tart.
- A szubakut probléma 7-12 hét során jelentkezik.
- Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét igyekeztek meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Meglepő módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Meg kell törni az ördögi kört

- A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még gyötrőbb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni – magyarázza Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája. -  Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

Sokszor érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.
Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén kezelés, a lágylézer, az akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.
Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornávalKcKenzie tornával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Vagyis Arnold doktor szerint semmiképpen sem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Miért fájhat a hátam? 5 ok a háttérben


hátfájdalom hátfájás fájdalomcsillapítás dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Az emberek jelentős része csak akkor jut el orvoshoz, ha olyan mértékű fájdalmakkal küzd, amely már mindennapi tevékenységeit is megnehezíti. Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a hátterének pontos meghatározása annak érdekében, hogy a problémát a gyökerénél lehessen kezelni. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek lehetnek a hátfájás okai, és milyen módokon lehetséges hosszú távon megszüntetni a panaszokat?

A HÁTFÁJDALOM LEHETSÉGES OKAI

1.Túl sok ülés: Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. Az irodai dolgozok, adminisztrátorok, könyvelők, informatikusok és a tanulók küzdenek leginkább ezzel a problémával. Főleg a hát alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, amely egyértelműen az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe.

2. Stressz: A hátunkban, vállunkban, nyakunkban érezzük a mindennapi rohanó élet megterhelő következményeit: az elmerevedett, görcsös izmokat, amelyek fájdalmas mozdulatokat eredményeznek. A hosszas izomfeszülés izomgörcsöt okoz, amelynek hatására könnyen kialakulhatnak izomcsomók, fájdalmas pontok (trigger pontok) melyek krónikus fájdalommal járhatnak. Az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, "beáll" a nyak, a vállöv, befeszül az ágyéki gerincszakasz.

3. Helytelen életmód: A helytelen életvitel, a rossz minőségű táplálkozás, a kevés testmozgás számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, nem ritkán ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is.  A túlsúly jelentősen terheli a gerincet, megterheli az izomzatot és a szalagokat. Megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

4. Természetes öregedési folyamatok: Az idő múlása érinti a gerincünket felépítő összes struktúrát: a porckorongok veszítenek víztartalmukból, ínszalagok rugalmatlanabbá válnak, változásokon mennek át a kisízületek a csigolyatestek és az izmok is. Ezek sajnos olyan statikai- dinamikai elváltozásokhoz vezetnek, amely gerincfájdalmat, gyengeséget, zsibbadást, érzéskiesés okoznak.

5. Sérülések: A hirtelen, rosszul kivitelezett mozdulatok, akár sportolás közben, de akár a mindennapi élet során is fájdalomhoz, súlyos esetben mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. Bármilyen sérülésről is van szó, minél előbb érdemes szakorvoshoz fordulni a szakszerű ellátás érdekében.

MI A MEGFELELŐ TERÁPIA HÁTFÁJÁS ESETÉN?

 Mint minden esetben, a hátfájással küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, fel kell deríteni és meg kell szüntetni a háttérben álló okokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók.

 „Tapasztalataim szerint a hát fájdalmainak kezelésében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.

Természetesen életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például a jógával vagy a relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ülésbetegség: Ha sokat ül és fáj a dereka, lehetséges, hogy Ön is ezzel küzd

derékfájás hátfájás ülőmunka

A túl sok ülés, a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, és nem ritkán ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is. Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját arról kérdeztük, hogy milyen problémákat okozhat a túl sok ülés, és milyen lehetőségek vannak fájdalmaink csökkentésére és megszüntetésére.

A LEGÉRINTETTEBB CSOPORT, AZ IRODAI DOLGOZÓK KÖRE

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz a túl sok ülés okozta fájdalmakkal. Számos informatikával foglalkozó szakember, illetve adminisztrációs területen dolgozó panaszkodik arra, hogy a rengeteg üléstől fáj a dereka, és ez a kellemetlen érzés már-már lehetetlenné teszi a munkavégzést.  Főleg a derék alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, amely egyértelműen a az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe. Bár a mindennapokat ez a tünet igencsak megkeseríti, természetesen a munkahelyünkön nem szoktunk felmondani ilyen okok miatt, de nem is ez a megoldás.

HOGYAN ÜLJÜNK HELYESEN, HOGY NE FÁJJON A DEREKÜNK?

1. Válasszunk megfelelő széket:

  • Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be
  • Biztosítsuk a gerinc melletti izmok mikro mozgásait, ehhez használhatunk irodai szék helyett labdát
  • A megfelelő szék megtámasztja a lapocka hátsó csücskét és a derekat
  • Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlat

2. Fontos a monitor helyzete és a kar alátámasztása

  • A monitor szemmagasságba legyen beállítva, a kar pedig kényelmesen legyen alátámasztva, ezzel elkerülhetjük a nyak és a váll izmainak feszülését

3. Óránként 10 percre álljunk fel és végezzünk nyújtó, lazító mozdulatokat

MI A MEGFELELŐ TERÁPIA ILYEN ESETBEN?

 Mint minden esetben, az „ülésbetegséggel” küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók. „Tapasztalataim szerint az ülés okozta fájdalmak esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold. Természetesen életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például a jógával vagy a relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Hat jó tanács az egészséges gerincért

A nyak-, hát- és derékfájás sokunk életét megkeseríti, pedig tudatos gerincvédelemmel sokat tehetünk a megelőzésért. Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy foglalja össze számunkra ennek alapszabályait.
 

1. jó tanács: Figyeljünk a helyes testtartásra!

Ha munkavégzés és pihenés közben figyeljünk arra, hogy tartásunk helyes legyen, máris tettünk gerincünk védelme érdekében, és elkerülhetjük a nyak, a hát és a derékfájdalmakat. A megfelelő tartás ismérvei::

  • Állás közben a medence középhelyzetben van, nem billen sem előre sem hátra
  • Oldalnézetből a fejtető, a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka egy függőleges vonalban helyezkedik el, a gerincvonala pedig „S” alakú görbületet mutat
  • Hátulnézetből testünk jobb és bal fele szimmetrikus, a vállak, a lapockák alsó csúcsai, a medence, a csípő, a farpofák és a térdhajlatok egy vonalba és magasságba esnek

2. jó tanács: Legyünk aktívak!

Túl sok időt töltünk a számítógép előtt görnyedve, vagy a televíziót nézve, pedig a túl sok ülés rendkívül káros hatással van a gerincünkre, izmainkra, ízületeinkre és az egész szervezetünkre. Gerincünk tartásért felelős izmaink ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható.

  • Mozogjunk rendszeresen, heti 2-3 alkalommal végezzünk fizikai állapotunknak megfelelő, gerinckímélő mozgásformákat. Ez lehet az úszás, jóga, gerinctorna, kerékpározás
  • A nyújtó, lazító és gerincmobilizáló gyakorlatok jó hatással vannak túlfeszült izmainkra, keringésünkre és a közérzetünkre egyaránt

3. jó tanács: Csökkentsük a stresszt!

A stressz és a mozgás szervrendszer szoros kapcsolatban áll egymással.  Ha a pszichés túlfeszítettség huzamosabb ideig fennáll, az kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak, a vállfeszülésnek, alig mozgó nyaknak, vagy görcsös hátnak.

  • A stressz okozta fájdalmas izomfeszülést, izomgörcsöt különböző relaxációs technikákkal, illetve masszázzsal oldhatjuk.
  • Szánjunk időt kikapcsolódásra, ellazulásra. Aludjunk eleget, a gerincünknek is szüksége van pihenésre. Figyeljünk a megfelelő matrac kiválasztására.

4. jó tanács: Táplálkozzunk megfelelően és fogyasszunk elég folyadékot!

A rendszeres mozgás mellett, tudatos táplálkozással és megfelelő folyadékfogyasztással  sokat tehetünk mozgásszerveinkért. Ha súlytöbblettel küzdünk, adjuk le, hiszen a plusz kilók nagy terhet rónak ízületeinkre és gerinccsigolyáinkra.

  • Étkezzünk naponta 5-ször. Este már ne fogyasszunk nagy mennyiségű ételt.
  • Ügyeljünk arra, hogy a bevitt energiamennyiség ne legyen több a felhasználtnál
  • Táplálékunk változatosan
  • Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, ezzel sokat tehetünk porcaink rugalmasságának megőrzéséért

5. jó tanács: Ügyeljünk mozdulatainkra!

A nyak-, hát- és gerincbántalmak megelőzése érdekében fontos, hogy napi tevékenységeink során kerüljük a rossz pozíciókat és kényszertartásokat.

  • Ne üljünk, vagy álljunk több órán keresztül egy helyben. Testhelyzetünket gyakran változtassuk, munka közben néha tartsunk szünetet. Álljunk fel és nyújtózzunk.
  • Kerüljük a nehéz tárgyak emelését. Ha mégis erre kényszerülünk, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzetből emeljünk fel
  • Mellőzzük az előrehajlást és erőteljes csavarodást és a hirtelen mozdulatokat

6. jótanács: Ha fáj, segít az aktív fájdalomcsillapítás!

Amennyiben mozgásszervi fájdalmaink a fenti tanácsok betartása mellett is állandósulnak, abban az esetben megoldást az aktív fájdalomcsillapítás jelenthet. Ez egy ízületek körül alkalmazott intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, mely a következőkben lesz a segítségünkre.

  • Rövid időn belül megszűnteti a fájdalmat és a gyulladást
  • Gyógytornával kombinálva visszaállítja a mozgásfunkciókat
  • Tartós eredményt hoz
  • Szteroid-mentes, természetes anyagokból áll, ezért nem terheli a szervezetet
  • Személyre szabottan segít, mivel a hatóanyag kombinációt és a terápia hosszát a beteg állapotának megfelelően határozzuk meg

„Sokat tehetünk mozgásszerveink védelme érdekében, ha már a kezdeti tüneteknél szakorvoshoz fordulunk, mivel az időben kezelt mozgásszervi elváltozások nagyon jól gyógyíthatók” – javasolja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Forrás:Fájdalomközpont 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom- az ülőmunka átka

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat- eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek.– magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz-és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe vennie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittball-on.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral


Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék-és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.
Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.
Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna