Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Lumbágótól szenved már évek óta? Panaszai megszüntethetők!

derékfájás lumbágó gyógytorna fájdalomcsillapítás

Sokan évekig küzdenek derékfájdalmakkal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy mindennapi életüket is megkeseríti és tevékenységeik elvégzését is nagymértékben megnehezíti. Pedig nem kell együtt élni ezzel a fájdalommal, hiszen léteznek olyan terápiák, amellyel ez a mozgásszervi probléma hatékonyan és hosszútávra megszüntethető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi okozza ezt az elváltozást, és milyen terápiával szabadulhatunk meg ettől a gerincbetegségtől.

Elhúzódó és gyakran kiújuló panasz

A lumbágó a gerinc alsó, ágyéki-keresztcsonti szakaszának fájdalma. Nagyon sok embert érint, legfőképpen azokat, akik napközben hosszú időt töltenek ülő helyzetben. Ilyenkor jelentősen terhelődik a gerinc alsó szakasza. A probléma kialakulásához korunk mozgásszegény életmódja is hozzájárul. Ez a betegség többféleképpen jelentkezhet: Elfordul, hogy lassan, fokozatosan, évek alatt súlyosbodik, azonban olyan is lehetséges, hogy egy rossz mozdulat, vagy egy nehéz súly felemelése provokálja a tüneteket. Legjellemzőbb érzete a fájdalom, mely leginkább reggel, felkelés után a legerősebb, majd később enyhül, amikor az ízületek, izmok „bejáratódnak” A fájdalom főleg a gerinc ágyéki-keresztcsonti szakaszára lokalizálódik, de előfordul, hogy lesugárzik a csípőízületbe, vagy a farizomba. Lumboisialgiának, vagy más szóval isiásznak nevezzük azt a formáját, amikor a lábba lesugárzó fájdalom és zsibbadást is érzékelhető. Erősségét tekintve sokféle skálán mozog, az enyhe, csak bizonyos helyzetekben jelentkező fájdalomtól, a mozgásképtelenséget okozóig terjedhet az intenzitása. A lumbágó általánosságban egy elhúzódó, néha enyhébb, néha erősebb tüneteket okozó mozgásszervi elváltozás, amely gyakran hónapokig, de akár évekig is képes panaszokat előidézni.

Derékfájdalom esetén különösen hatásos a gyógytorna

A funkcionális gyógytornával különösen jó eredményeket lehet elérni a derékfájdalom gyógyításában. A gyógytornász szakember által összeállított, személyre szabott gyakorlatokkal helyre állítható izmok- inak-idegek statikai, dinamikai, egyensúlya és visszaállíthatók a normál mozgásfunkciók.  Bár sokan a fájdalomcsillapítók szedésétől várják a javulást, ez nem hoz igazi eredményeket. A tartós javulást a gyógytorna tudja elősegíteni, valamint a természetes fájdalomcsillapítás terápia, amely a gerincben található ízületek gyulladásának megszüntetésére szolgál.

Fájdalomcsillapítás? Szteroid nélkül, csak természetesen!

„Tapasztalatok szerint a természetes fájdalomcsillapítással kiváló eredményeket érünk el a lumbágóval küzdő betegeknél.  Ez egy kémiai összetevőktől mentes intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, olyan speciális hatóanyag, amelyet befecskendezve a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjánál hat, itt szünteti meg a gyulladást, és segíti a szöveti regenerációt. Mivel helyileg alkalmazzuk, a szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal szemben, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint jól tolerálható a szervezet számára, hiszen szteroid-mentes” –osztja meg szakmai véleményét a fájdalomspecialista. A betegek nagy része rövid időn belül fájdalmainak jelentős csökkenéséről számol be.

Fontos a szakszerű és hatékony kezelés

A derékfájás megszüntetéséhez fontos a szakszerű és hatékony kezelés. Ha ez elmarad és nincs feltérképezve, hogy mi a kiváltó oka, sőt azt sem tudjuk, hogy gyógyulásunk érdekében mit szabad és mit nem, akkor ne várjunk tartós javulást, sőt ne lepődjünk meg azon sem, ha a fájdalom kiújul. Ha a terápiás előírásokat betartjuk,otthon is folytatjuk a rendszeres gyógytornát, odafigyelünk a helyes testtartásra és az ülésre, valamint életmódunkon is változtatunk (megfelelő táplálkozás, mindennapi stressz kezelése, elegendő folyadékfogyasztás, rendszeres mozgás) sokat segíthetünk azon, hogy gerincünk állapota javuljon és elkerüljük a mindennapjainkat megkeserítő derékfájdalmat.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fejfájás – Lehet, hogy nem a fejben van gond?

Fejfájás esetén először mindenki arra gondol, hogy a mindennapi stressz, az időjárás változás, esetleg a vérnyomás okozza. Az azonban kevésbé jut eszünkbe, hogy a visszatérő probléma háttérben gyakran egészen más okok, pl. mozgásszervi elváltozások állnak, melyek a gyógytorna egyes módszereivel nagyon jól kezelhetők.  Vegyük sorra ezeket az okokat és kezelési lehetőségeiket, Sekk Patrícia, a Fájdalomközpont gyógytornásza segítségével.

fejfájás nyaki gerinc Sekk Patrícia gyógytornász

 Ön is sokat ül számítógép előtt?

A fejfájás nagyon sok esetben gerincproblémákra, azon belül is a gerinc nyaki szakaszának elváltozásaira vezethető vissza. A nyak egyes izmai zsugorodásra hajlamos izmok, amelyek ha állandóan feszülnek, rugalmasságuk csökken. Ennek következtében a csigolyák helyzete, valamint a nyak és a fej tartása megváltozik, az itt futó erek nyomás alá kerülnek és kevesebb oxigén dús vér jut az agyba, fejfájást okozva. Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor először tompa, enyhe, majd egyre erősödő nyomást érzékelünk a fejünkben Ez a probléma jellemzően olyan tevékenységek során alakul ki, amikor huzamosabb ideig egyforma testtartást veszünk fel, például sokat ülünk a számítógép monitorját nézve. A kemény, feszes izomzatban fájdalmas izomcsomók (trigger pontok) is keletkezhetnek, szintén fokozva a fájdalmat és a feszülést.

Állkapocs ízületi problémák

Gyakori eset, mégis kevesen gondolnak rá, hogy a fejfájást az állkapocs ízületének és az azt körülvevő lágyrészeknek az elváltozása okozza. Ilyenkor az állkapocs-ízületek, az izmok, a fogak, az állkapocs helytelen állása vagy funkciózavara következtében túlzott nyomásnak vannak kitéve. Ez többek között arc és nyaktájéki fájdalmat, fejfájás, migrént, fülzúgást, rágáskor hallható kattogást, a rágóizmok fáradékonyságát okozza. Ez a panasz is jól kezelhető gyógytornával, az állkapocs ízületi terápiával.

Hogyan kezel a gyógytornász?

A gyógytornász elsőként állapotfelmérést végez, melynek során felveszi az anamnézist ((páciens panaszai, előzmények, egyéb betegségek). Megvizsgálja a testtartást, valamint a gerinc mozgásszervi állapotát. Ha a fejfájás hátterében a gerinc elváltozásainak gyanúja áll, akkor tartáskorrekciós gyakorlatokkal helyreállítja a testtartást és az izomegyensúlyt. Ennek hatására a testtartás javul, az izmok tónusa normalizalódik, feszessége megszűnik, és a fejfájás csökken. Abban az esetben, ha a fejfájás mögött az állkapocs ízületi problémája áll, a terapeuta az állkapocs ízületét kezeli, speciális manuál terápiás fogásokkal. Oldja az állkapocs környékén megjelenő görcsös csomókat, ezzel csökkenti az állkapocs feszességét, megszünteti a fülzúgást, a szédülést, és az általa okozott fejfájást. Fájdalmas izomcsomók esetén szakember lokalizálja a meghatározott területeken fellelhető pontokat, amelyeket speciális fogással kezel ezzel nyomást gyakorolva rájuk. Ennek hatására vérbőség alakul ki, amelynek köszönhetően, a helyi szöveti keringés javul, az izomcsomók oldódnak, a fájdalom megszűnik.

Szelídítsük meg a stresszt!

A nyaki- vállövi merevséget, izomfeszülést és a hozzá kapcsolódó fejfájást nagyon gyakran a mindennapi feszültség okozza. Ennek megszüntetésére különböző lazítási technikák alkalmazásával (pl. relaxáció, autogén tréning) van lehetőség. Nagyon kedvező hatású ilyen esetben a gyógymasszás is, mely segíti a feszes izmok- és izomcsomók ellazulását, javítja a vérkeringést, oldja a testi-lelki stresszt.

Milyen megoldást nyújt a gyógytorna?

A szakképzett gyógytornász által összeállított torna, illetve gyógymasszázs tehát nagyon hasznos segítség a mozgásszervi elváltozások okozta fejfájás esetén.  Megszünteti az izomfeszülést, visszaállítja az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a normál mozgásfunkciókat. A mobilizációs technikák segítik a mozgásterjedelem tágítását a nyak, váll-, vállöv ízületeiben és izmaiban. „Gyógytorna- és gyógymasszázs segítségével a munkavégző képességre és az életminőségre is jelentősen kiható fejfájást kiváltó okok jól kezelhetők, és a fájdalom megszüntethető” – tudjuk meg Sekk Patrícia, gyógytornásztól.

Forrás:Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Nem tudja mozgatni a nyakát? Éles fájdalmat érez nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karja? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

A nyaki gerinc felépítése

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát­és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:

  • a nyak mozgásbeszűkülése
  • nyaki izmok kötöttsége
  • fájdalom a nyak mozgatásánál
  • fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség 
  • szédülés
  • fejfájás

Így kerülheti el a nyaki gerincsérvet

A sérv – bárhol is alakuljon ki­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres – ám nem túlzásba vitt - testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos továbbá ügyelni otthonában és a munkahelyén a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért irodai dolgozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen, továbbá minden órában szánjanak egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére- mondja Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Amikor a gyógytorna önmagában már nem elég

Amennyiben nyaki panaszai vannak, úgy képalkotó vizsgálatokkal (Rtg, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom megszűntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni illetve Guna terápiával kiegészíteni.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna