Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Az elhúzódó derékfájdalomtól végleg megszabadulhatunk

Akinek már volt napokig, hetekig, sőt hónapokig tartó derékfájdalma, az jól tudja, hogy ez a fájdalom elviselhetetlenné teszi a nappalokat, az éjszakákat, kihat a munkára és a magánéletre egyaránt. Nem is csoda, hogy mindent megteszünk azért, hogy a fájdalmainkat megszüntessük. Otthoni lehetőségeink azonban korlátozottak, hiszen a jól ismert fájdalomcsillapító módszerek, gyógyszerek csak ideig-óráig működnek, és a fájdalom ismét visszatér. Arról kérdeztük dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen megoldás létezik az elhúzódó derékfájdalom tartós megszüntetésére.

derékfájdalom porckorongsérv gerincsérv derékfájás dr. Arnold Dénes Arnold MSc

A fájdalom lehet gyors és éles, de lassú és tompa is

A fájdalomérzetnek célja van. Túlélésünket segíti elő az a készség, hogy képesek vagyunk különbséget tenni a káros és a veszélytelen külső és belső ingerek között. Ennek segítségével tudjuk elkerülni azokat potenciális veszélyforrásokat, amelyek fizikai és/vagy pszichés eredetű fájdalmat okozhatnak számunkra. Kétféle fájdalom létezik: az egyik egy gyors, azonnal érezhető éles fájdalom, ez az úgynevezett heveny (akut) fájdalom. A második lassabb és tompább, de tartós fájdalomérzetet kelt, ezt idült (krónikus) fájdalomnak nevezzük.

Porckorongsérv, gyulladás, izomhúzódás

A derékfájdalomnak számos oka lehet. A gerinc sérülései, traumái pl. a csigolyatörés okozta fájdalom, az akut fájdalmak körébe sorolható. Ennél sokkal gyakoribbak azonban a gerincet érintő, degeneratív elváltozások (elhasználódás, öregedés, kopás, gyulladás) miatt kialakuló krónikus fájdalmak. Ezek között szerepel  a porckorongsérv illetve porckorong-kitüremkedés, a gerinc kisízületeinek kopása, a csontritkulás, az izomhúzódás, a gerincferdülés és a helytelen tartás miatti izomfeszülés. Mivel az akut és a krónikus fájdalom természete teljesen más, ezért kezelésüket is más oldalról kell megközelíteni. Az elhúzódó derékfájdalom csillapítása mellett meg kell szüntetni a gyulladást, helyre kell állítani a szöveti struktúrát, regenerálni kell a lágyrészeket, hidratálni kell a porckorongokat és visszaállítani a normál mozgásfunkciókat. „Tapasztalataim szerint erre kiváló módszer a természetes fájdalomcsillapítás, amellyel rendkívül jó és tartós eredményeket lehet elérni a felsorolt területeken” – osztja meg véleményét dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialista.

A hatékony természetes fájdalomcsillapító kezelés lépései

A derékfájdalom gyors és hatékony csökkentése három lépésben történik: „Első a teljes testre kiterjedő alapos vizsgálat, amikor meghatározzuk a derékfájdalom kiváltó okait. Ennek során részletesen tájékozódunk a fájdalom kiváltó okairól, erősségéről, jellegéről, fennállásának idejéről. Ezután az egész testre kiterjedő fizikális vizsgálat, illetve szükség szerint, képalkotó eljárások elvégzése következik (MR, ultrahang, röntgen). Miután teljes képet kaptunk a páciens állapotáról, panaszairól, következik a derékfájás gyors helyi fájdalomcsillapítása. Ennek során az idegkilépések, kisízületek, gerincnyúlványok fájdalmait és gyulladását egyszerre csökkentjük és megszüntetjük, majd a gerinc stabil és rugalmas tartásának, szabad mozgásának biztosítását végezzük” – ismerteti a természetes fájdalomcsillapítás menetét dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialista.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Gerincsérv: A fájdalomcsillapítás kulcsa a gyulladáscsökkentés

Újabb tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy gerincsérvnél, derékfájdalomnál a gyulladás kulcsszerepet játszik. A Virginiai Egyetem kutatói speciális képi technológiával mutatták ki, ahogy akut gerincsérvnél a gyulladásos fehérvérsejtek megszállják, mintegy átitatják a sérv területét. A kutatási eredmény alapján arról kérdeztük, dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy létezik –e olyan kezelési mód, amellyel az gerincsérvnél létrejövő masszív gyulladás, valamint az ennek talaján kialakult derékfájdalom hatékonyan és tartósan megszüntethető. 

Rugalmatlan porckorongok, gerincsérv

gerincsérv porckorongsérv dr. Arnold Dénes Arnold MSc

A gerinc csigolyákból áll, valamit szalagok, izmok támasztják és erősítik. A csigolyatestek adják a gerinc stabilitását, míg a közöttük elhelyezkedő porckorongok a rugalmasságát, „hajlékonyságát” biztosítják. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.  A kocsonyás mag víztartalma azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis. Ilyen esetekben, a porckorongnak ez a kitüremkedett, kiszakadt kocsonyás része elérheti, nyomhatja, ingerelheti az ideggyököket, ideggyulladást, heves derékfájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást, érzékvesztést okozva. A fájdalom az ülőidegek mentén a lábba vagy a karokba is lesugározhat.

Túl sok ülés, helytelen testtartás, kevés mozgás

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.  Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk. A porckorong-elváltozások általában a 40 feletti korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak. Előfordul, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezik megerőltetés, emelés vagy sérülés hatására, néha azonban fokozatosan, hónapok, évek alatt alakul ki.

Sejtkárosodás, gyulladási folyamatok, fájdalom

gerincsérv porckorongsérv dr. Arnold Dénes Arnold MSc

„Kutatási adatok igazolják, de a saját tapasztalataim is megerősítik, hogy nem csak az akut gerincsérvet, de a több napja vagy hete fennálló derékfájdalmat is mindig gyulladás kíséri” – tudjuk meg dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialistától. A gyulladás egy nagyon összetett, komplex folyamat, amelyet a szövetek sejtjeinek károsodása indít el. A legfrissebb kutatások szerint, gerincsérv, porckorong-sérülés esetén azonnal ellepik a gerincsérv területét a fehérvérsejtek. Az 1-3 napon a leukociták, 7 nap körül pedig a makrofágok, melyek a gyulladás kialakulásához vezető láncreakció kulcsfontosságú elemei. „A gyulladás egyik vezető tünete a fájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapításhoz első körben a gyulladás megszüntetése szükséges” – tudjuk meg a szakértőtől.

Gyors és hatékony gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás

A gerincsérv, porckorong-sérülés kiváltó okainak pontos azonosítása után, a következő lépés a hatékony fájdalomcsillapító kezelés, amelynek alapja a gyulladás megszüntetése. Ehhez kiváló egy olyan célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapító kezelés, amely egyszerre csökkenti a gyulladást és megszünteti a fájdalmat is. „A jól meghatározott és konzekvensen kivitelezett fájdalomcsillapító kezelés így már az első kezelési alkalommal érezhető fájdalomcsillapítást eredményez, amelynek hatás hosszú távon fennmarad” – tudjuk meg dr. Arnold Dénes Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Fáj a lába? Lehet, hogy a gerince okozza!

gerincsérv hátfájdalom derékfájás csípőfájdalom

A láb fájdalmait, a kellemetlen zsibbadást, égő érzést sokféle betegség okozhatja, de az is előfordulhat, hogy a háttérben a gerinc kóros elváltozása áll. Ilyen esetben a pihentetés, a fájdalomcsillapítók szedése, a krémekkel való kenegetés semmit sem ér, hiszen a panaszok előbb-utóbb visszatérnek. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi állhat a kellemetlen tünetcsoport mögött, és mi a megfelelő terápia a teljes gyógyulás érdekében.

MI ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN?

„A lábfájdalmakat gyakran kisugárzó fájdalom okozza, ilyenkor a kiváltó okot nem a lábban, hanem a gerincben kell keresni „– mondja Dr. Arnold, fájdalomspecialista. A panaszok hátterének tisztázása érdekében érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, hiszen minél tovább halogatjuk, annál nagyobb lehet a baj. Mint minden betegség, a mozgásszervi problémák is jól gyógyíthatók a betegség korai stádiumában

ÜLŐIDEG ZSÁBA

A gerinc csigolyái között porckorongok találhatók. Ezek a képletek középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.  Amennyiben valamilyen hatás miatt – pl. baleset, túlsúly, mozgásszegény életmód- a rostos gyűrű meggyengül, úgy a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, illetve kiszakad és eléri, nyomja a környező ideggyököket, intenzív fájdalmat okozva. Ez a probléma gyakran a gerinc alsó (lumbális) szakaszán alakul ki, és mivel ez a terület szoros idegi összeköttetésben van az alsó végtagokkal, így gyakran a lábakba kisugárzó fájdalmat provokál. Jellemzően a farpofa alsó része, a comb hátsó fele, a térd külső oldala és a küldő boka mentén érezzük a fájdalmat, amelyet isiásznak, vagy ülőideg zsábának is szoktak nevezni

HA A PROBLÉMÁT A CSÍPŐÍZÜLET KOPÁSA OKOZZA

Az gerincsérv mellett, csípőízületi porckopás is okozhat lábba sugárzó fájdalmat. Ez az elváltozás a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti. Ilyenkor a porc állománya leépül, elvékonyodik, és így nem tudja a súrlódás gátló szerepét hatékonyan ellátni. Amennyiben a csontvégek között nincs, vagy nagyon vékony a porcréteg, akkor a csontok összeérnek, az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami a lábba kisugárzó fájdalommal is járhat.

AZ IDEGBECSÍPŐDÉS ERŐS FÁJDALOMMAL JÁR

Rendkívül fájdalmas panaszokat okoz az idegbecsípődés és nagyon gyakori jelenség, szinte alig van olyan ember, aki legalább az életében egyszer ne tapasztalta volna az ezzel járó kellemetlenségeket. Ilyenkor a gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A fájdalomcsillapítók ilyen esetben csak rövid ideig hatnak, azonban a kiváltó okot nem szűntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSSAL A LÁBFÁJDALOM MEGSZÜNTETHETŐ

Ahogy a legtöbb mozgásszervi betegség, a lábfájdalmat okozó kórképek is sikeresen kezelhető aktív fájdalomcsillapítással. Ez egy olyan injekciós eljárás, amely gyors és hatékony megoldást nyújt a fájdalomcsillapításban, a gyulladáscsökkentésében, ezáltal a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. „A befecskendezett anyagot a problémás ízületek köré célzottan juttatjuk be, így az közvetlenül a betegség gyökerénél hat, támogatva a porcok rugalmasságát és ízületek szöveteinek regenerálódását. Mivel kizárólag természetes alapanyagokból áll és nem tartalmaz szteroidot, ezért nem terheli feleslegesen a szervezetet, viszont a javulás már az első kezelésekkor is érzékelhető, amely a fájdalomjelentős csökkenésében és a mozgás könnyebbé válásában nyilvánul meg.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold. A felépülés és a terápia fontos eleme, a fájdalmak és a gyulladás megszűnése után, a szakember által vezetett gyógytorna. Ennek célja, hogy az izmok, ízületek mozgástartománya ne szűküljön be, és visszaálljon a statikai-dinamikai egyensúly.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Zsibbad a lába, vagy a karja? Ez lehet az oka!

Ha Önnel is előfordult már, hogy ülés közben zsibbadt a lába, vagy úgy érezte, mintha a karját „tűvel szurkálnák” érdemes utána járnia ennek a problémának. Sajnos előfordulhat, hogy a kellemetlen tünet mögött porckorongsérv áll, amely időben történő kezeléssel még jól karbantartható, ha viszont elhanyagolják, akkor előfordulhat, hogy már csak műtéttel orvosolható. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

IGY ALAKUL KI A PORCKORONGSÉRV

A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak, valamint szalagok, izmok támasztják és erősítik. A porcos gyűrűk szerepe egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A gerincsérv, porckorongsérv leggyakrabban a nyaki, illetve ágyéki szakaszokon fordul elő. 

MI OKOZHATJA?

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a nyak esetében a túl sok telefon-nézegetés, amit „sms-nyaknak” is neveznek, a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.  Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk.  A porckorong-elváltozások általában az idősebb korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak.  A kor előrehaladtával ugyanis a kocsonyás mag víztartalma fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Egyes esetekben okozhatja csontritkulás, fertőzés, vagy daganat is.

A ZSIBBADÁS A PORCKORONGSÉRV EGYIK TÜNETE LEHET

A zsibbadást a betegek általában úgy írják le, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának alatta. Leggyakrabban a kéz- és lábujjaknál, a talpnál, a tenyérnél, vagy a comb belső oldalán jelentkezik. „Amennyiben visszatérően ilyen jellegű tüneteket érzékel a lábában, vagy a karjában, úgy arra is érdemes gyanakodni, hogy nyaki, vagy a deréktáji szakaszon gerincsérve van, és a csigolyák elváltozásai provokálják, nyomják az ülő ideget, illetve a kar idegeit. Ez az elváltozást a zsibbadáson kívül láb- illetve kar fájdalom, reflexkiesés kísérheti, és a tünetek fokozódhatnak köhögéskor illetve tüsszentéskor” – magyarázza a fájdalomspecialista.

A FÁJDALMAT NEM ELNYOMNI, HANEM MEGSZÜNTETNI KELL

Mivel ez az érzés igen fájdalmas, kellemetlen, sőt az idő előrehaladtával egyre fokozódik akár nyugalmi helyzetben is, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal.

A probléma kezelése összetett feladat. A pontos diagnózis megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely egy speciális hatóanyagokból álló célzott, szteroid mentes injekciós kezelés, amely gyors és hatékony megoldást nyúlt mind a gyulladáscsökkentésében, mind a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. Ezt a terápiát az érintett terület körül helyileg, a fájdalom forrásánál alkalmazunk, intenzíven, egyben hosszú távon támogatva a regenerációt. A fájdalom és gyulladás csökkentése után kezdjük el fokozatos terheléssel az egyénre szabott funkcionális gyógytornát, szakképzett gyógytornász segítségével. A gerincsérv aktív terápiájában a mozgásnak kiemelt szerepe van. A gerinc tartóizmainak erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a gerinc statikai-dinamikai egyensúlyának megteremtése képezi a terápia alapját. „Ennél a kórképnél az időben megkezdett terápiának még nagyobb jelentősége van, hiszen amíg a porckorong nincs kiszakadva, addig konzervatív terápiával (műtét nélkül) is jól kezelhető, azonban ha már nagyobb a baj, abban az esetben csak a műtéti beavatkozás segíthet” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A lábfájdalom oka sokszor a gerincben keresendő

A lábfájdalmak hátterében számtalan dolog meghúzódhat, ám kutatások szerint nem ritka, amikor csupán kisugárzó fájdalomról van szó- vagyis kiváltó okot nem ezen a területen kell keresni. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint hasonló panasz esetén a gerincet is górcső alá kell venni, hiszen gyakran annak problémája okozza a kellemetlenséget.

Lábfájdalom esetén a legtöbb ember a lábban lévő izmok, inak enyhébb húzódására, esetleg izomlázra gondol, amit pár napos pihentetéssel és krémekkel való kenegetéssel hatásosan ki lehet kúrálni. Igenám, viszont előfordulhat, hogy a kellemetlen, égető, zsibbasztó érzés napok, hetek múlásával sem akar javulni. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb problémára hívja fel a figyelmet, sőt, az sem ritka, amikor a lábfájdalmat valójában a gerinc betegsége okozza.

Gerincsérv

A gerincoszlop csigolyákból áll, melyek között rostos gyűrűből és kocsonyás állományból felépülő porckorongok húzódnak. Amennyiben valamilyen hatás miatt – pl. baleset, túlsúly, mozgásszegény életmód- a rostos gyűrű meggyengül, úgy a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, majd amikor eléri a környező idegeket, fájdalmat generál. Ez gyakran a gerinc alsó szakaszán alakul ki, és mivel ez a terület szoros idegi összeköttetésben van az alsó végtagokkal, így gyakran a lábakba kisugárzó fájdalomban nyilvánul meg.

Isiász

Az ágyéki gerincsérv gyakori tünete az isiász, ami az itt kilépő fő idegtörzsről (nervus ishiaducus) kapta a nevét. Mivel ez az alsó végtagot is beidegzi, így gyakran lábfájdalommal jár, jellemzően a derék - farpofa aló része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka mentén.

Csípőízületi kopás

Amennyiben már régóta megmagyarázhatatlan lábfájdalommal küzd, úgy érdemes csípő állapotát is megvizsgáltatni, ugyanis csípőízületi porckopás is járhat lábba sugárzó fájdalommal. A nagyobb igénybevételnek kitett testrészeknél ugyanis nem ritka, amikor a porc szerkezete megváltozik és elvékonyodik, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami a lábba kisugárzó fájdalommal is járhat.

Idegbecsípődés

Alig van olyan felnőtt ember, akinek életében legalább egyszer ne lett volna valamilyen idegbecsípődése. A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A tüneti terápia – pl. fájdalomcsillapítók- csak ideig-óráig hoznak enyhülést, azonban a kiváltó okot nem szűntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

A lábfájdalom megszűntethető

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom lényegesen csökkenthető vagy megszűntethető. Attól függően, hogy mi áll a panasz hátterében, alkalmazható injekciós-infiltratív technika, hialuronsavas injekció, Guna terápia, illetve akupunktúra. A közös bennük, hogy a fájdalom kiinduló pontjára hatnak, így oki, nem pedig csupán tüneti terápiának minősülnek. A tartós hatás elérése érdekében az esetek többségében a kezelések kúrában történnek,  ám legtöbbször már az első alkalom jelentős javulás hoz.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

«
12

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna