Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

A túlzott mobilozás következménye, a nyaki fájdalom és merevség

A túlzott mobilozás következménye, a nyaki gerincfájdalom és merevség

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpontfájdalomspecialistája arról beszél, hogy hogyan lehetséges ezt a betegséget kezelni és a fájdalmakat megszüntetni.

SMS-nyak, az új betegség

Dr. Arnold Dénes Arnold nyaki gerincfájdalom fájdalomközpont gerinckárosodás SMS-nyak aktív fájdalomcsillapítás

A Mail Online által, 2016 májusában publikált felmérés szerint, egy átlagos felnőtt évente 20 hétnek megfelelő időt tölt a telefonjával, vagy a tabletjével. A kutatást, az Innocent nevű brit gyümölcslé gyártó cég, 2000 brit felnőtt bevonásával készítette. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek egy ötöde okostelefon függő, és naponta 2 óra 13 percet böngészi a telefonját. Nem elég, hogy sokan naponta 8-10 órát töltünk a munkahelyükön a számítógép előtt görnyedve, ezen felül még rengeteg időt, heti 15 és fél órát szánunk mobilunk nézegetésére. Sajnos ezek az eszközök nem csak pszichés függőséget okoznak, hanem rendkívül káros hatásúak a nyak- és a váll ízületeire nézve is. Ma már szokás „SMS nyak-nak” nevezni azt a gerinc deformitást, amely a tabletezés, az okostelefonozás, az sms-ezés következtében kialakul.

Mi a háttere ennek a kórképnek?

A képernyő nézegetése közben fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra.  Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet. Abban az esetben, ha ez a kényszertartás túl gyakran és hosszú ideig áll fenn, komolyabb gerinckárosodások is kialakulhatnak, mint például a meszesedés, a porckopás, a porckorongsérv. „ Nagyon sokan keresnek meg a rendelőben nyaktáji panaszokkal, amely egyértelműen a lap-topok és a mobiltelefonok túlzott használatára vezethető vissza.” –osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Hogyan szüntethetjük meg ezt a problémát?

A nyakfájdalom hátterének megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely során kúraszerűen, speciális hatóanyag kombinációt juttatunk az érintett területre.  Mennyiségét a fájdalom hátterének, mértékének, a kórelőzménynek és a páciens fizikai állapotának megfelelően választjuk meg. Ez a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, célzott injekciós terápia közvetlenül a fájdalom forrásánál hat, így intenzíven támogatja a gyógyulást. Miután megszüntettük a fájdalmat,  funckionális gyógytornával visszaállítjuk a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét és az izmok-inak-ízületek  dinamikus egyensúlyát. A mozgásterápiával fejlesztjük és fokozzuk a nyaki gerinc mobilitását és az izomerőt is. Nem szabad azonban arról sem elfelejtkezni, hogy a gyógyulás fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása is. A mindennapos testmozgás, a gerincet átmozgató mozgásformák (gerinctorna, gerincjóga) nagyon jót tesznek az ízületeinknek, és képesek kompenzálni a helytelen testtartásból adódó problémákat. „Természetesen nagyon nehéz kiiktatni az életünkből a mobiltelefonunkat, vagy a számítógépünket, azonban odafigyeléssel, és időben megkezdett mozgásszervi terápiával sokat tehetünk a panaszaink megszüntetéséért és a maradandó egészségkárosodások elkerüléséért” – mondja a fájdalomspecialista.

 

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Hat jó tanács az egészséges gerincért

A nyak-, hát- és derékfájás sokunk életét megkeseríti, pedig tudatos gerincvédelemmel sokat tehetünk a megelőzésért. Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy foglalja össze számunkra ennek alapszabályait.
 

1. jó tanács: Figyeljünk a helyes testtartásra!

Ha munkavégzés és pihenés közben figyeljünk arra, hogy tartásunk helyes legyen, máris tettünk gerincünk védelme érdekében, és elkerülhetjük a nyak, a hát és a derékfájdalmakat. A megfelelő tartás ismérvei::

  • Állás közben a medence középhelyzetben van, nem billen sem előre sem hátra
  • Oldalnézetből a fejtető, a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka egy függőleges vonalban helyezkedik el, a gerincvonala pedig „S” alakú görbületet mutat
  • Hátulnézetből testünk jobb és bal fele szimmetrikus, a vállak, a lapockák alsó csúcsai, a medence, a csípő, a farpofák és a térdhajlatok egy vonalba és magasságba esnek

2. jó tanács: Legyünk aktívak!

Túl sok időt töltünk a számítógép előtt görnyedve, vagy a televíziót nézve, pedig a túl sok ülés rendkívül káros hatással van a gerincünkre, izmainkra, ízületeinkre és az egész szervezetünkre. Gerincünk tartásért felelős izmaink ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható.

  • Mozogjunk rendszeresen, heti 2-3 alkalommal végezzünk fizikai állapotunknak megfelelő, gerinckímélő mozgásformákat. Ez lehet az úszás, jóga, gerinctorna, kerékpározás
  • A nyújtó, lazító és gerincmobilizáló gyakorlatok jó hatással vannak túlfeszült izmainkra, keringésünkre és a közérzetünkre egyaránt

3. jó tanács: Csökkentsük a stresszt!

A stressz és a mozgás szervrendszer szoros kapcsolatban áll egymással.  Ha a pszichés túlfeszítettség huzamosabb ideig fennáll, az kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak, a vállfeszülésnek, alig mozgó nyaknak, vagy görcsös hátnak.

  • A stressz okozta fájdalmas izomfeszülést, izomgörcsöt különböző relaxációs technikákkal, illetve masszázzsal oldhatjuk.
  • Szánjunk időt kikapcsolódásra, ellazulásra. Aludjunk eleget, a gerincünknek is szüksége van pihenésre. Figyeljünk a megfelelő matrac kiválasztására.

4. jó tanács: Táplálkozzunk megfelelően és fogyasszunk elég folyadékot!

A rendszeres mozgás mellett, tudatos táplálkozással és megfelelő folyadékfogyasztással  sokat tehetünk mozgásszerveinkért. Ha súlytöbblettel küzdünk, adjuk le, hiszen a plusz kilók nagy terhet rónak ízületeinkre és gerinccsigolyáinkra.

  • Étkezzünk naponta 5-ször. Este már ne fogyasszunk nagy mennyiségű ételt.
  • Ügyeljünk arra, hogy a bevitt energiamennyiség ne legyen több a felhasználtnál
  • Táplálékunk változatosan
  • Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, ezzel sokat tehetünk porcaink rugalmasságának megőrzéséért

5. jó tanács: Ügyeljünk mozdulatainkra!

A nyak-, hát- és gerincbántalmak megelőzése érdekében fontos, hogy napi tevékenységeink során kerüljük a rossz pozíciókat és kényszertartásokat.

  • Ne üljünk, vagy álljunk több órán keresztül egy helyben. Testhelyzetünket gyakran változtassuk, munka közben néha tartsunk szünetet. Álljunk fel és nyújtózzunk.
  • Kerüljük a nehéz tárgyak emelését. Ha mégis erre kényszerülünk, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzetből emeljünk fel
  • Mellőzzük az előrehajlást és erőteljes csavarodást és a hirtelen mozdulatokat

6. jótanács: Ha fáj, segít az aktív fájdalomcsillapítás!

Amennyiben mozgásszervi fájdalmaink a fenti tanácsok betartása mellett is állandósulnak, abban az esetben megoldást az aktív fájdalomcsillapítás jelenthet. Ez egy ízületek körül alkalmazott intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, mely a következőkben lesz a segítségünkre.

  • Rövid időn belül megszűnteti a fájdalmat és a gyulladást
  • Gyógytornával kombinálva visszaállítja a mozgásfunkciókat
  • Tartós eredményt hoz
  • Szteroid-mentes, természetes anyagokból áll, ezért nem terheli a szervezetet
  • Személyre szabottan segít, mivel a hatóanyag kombinációt és a terápia hosszát a beteg állapotának megfelelően határozzuk meg

„Sokat tehetünk mozgásszerveink védelme érdekében, ha már a kezdeti tüneteknél szakorvoshoz fordulunk, mivel az időben kezelt mozgásszervi elváltozások nagyon jól gyógyíthatók” – javasolja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Forrás:Fájdalomközpont 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

A gerinc az emberi test egyik legfontosabb része, és egyben a legérzékenyebb is. Az ott kialakult problémák kihathatnak az ember mindennapjaira, hiszen az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalomban nyilvánulhatnak meg. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a csigolyameszesedésből adódó derékfájás kezelési lehetőségeit ismerteti.

Mi a spondilózis?

A spondilózis – vagy más néven csigolyameszesedés- a csigolya peremeket látható meszes felrakódás. A víz, így a rugalmasság elvesztésének következtében a gerinc csigolyái elcsúsznak, közelebb kerülnek egymáshoz, és a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Legrosszabb eset, amikor a túlfeszülés miatt csontos hidak alakulnak ki. Bár kezdetben tünetmentes lehet, ám előrehaladottabb állapotban a probléma nagyfokú fájdalommal, esetleg mozgásbeszűküléssel jár.

Érdemes megemlíteni, hogy nem keverendő össze a kisízületek meszesedésével a spondylarthrosis-sal, valamint a csigolyák elcsúszásával, a spondylolisthesis-szel, mely általában  veleszületett  csigolyaív deformitás, szakadás talaján alakul ki. Ez szintúgy idegfájdalmakhoz vezethet és másodlagos meszesedés, spondilózis lehet a következménye.

A spondilózis előrehaladottabb tünetei

  • derékfájás
  • mozgásra fokozódó fájdalom
  • mozgásbeszűkülés (pl. hajláskor)
  • alsó végtagba sugárzó fájdalom (nem minden esetben)

Aktív fájdalomcsillapítással megszűntethető a fájdalom

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a diagnózis a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal és röntgen felvétellel gyorsan felállítható. Szerencsére műtétre az esetek többségében nem kerül sor, így az elsődleges feladat a gyulladás és a fájdalom megszüntetése. Ehhez azonban meg kell állapítani a probléma pontos kiindulási helyét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis ennek hiányában a várt hatás elmarad. Viszont amennyiben sikerül azt a kicsi területet megtalálni, akkor a probléma gyorsan injekciós kezeléssel, illetve guna terápiával remekül orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Aktív fájdalomcsillapítással a gerincsérv ellen

A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába- így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesz érintett.
Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ami erőltetésre fokozódik.
A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, megerőltetés, nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.

Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért

Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az  esetleges MR lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe. 
„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag „csak” kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott ishias infusios injekcióval, illetve guna bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását.

A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna