Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Tüsszentéskor is belehasít a derékfájdalom?

Akár tartós zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor robban be a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a kezelés lehetőségeit ismertette.

Az ülő ember betegsége egy tünetegyüttes

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak.
A leggyakoribb okok:
- rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés, cipekedés,
porckorongsérv,
- ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség,
- ritka esetben baleset,
- igen ritkán daganat.

Fájhat, szúrhat, zsibbadhat

Az isiászra jellemző fájdalom lehet hirtelen, de kialakulhat lassan, fokozatosan is. Emellett isiászra gyanakodhatunk, ha zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.
 

A legfontosabb és leggyakoribb tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom mértéke sok tényezőtől függ, vannak, akik egészen enyhe érzést tapasztalnak, míg mások akár az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalomtól szenvednek.  A deréktájon kívül a fájdalom érzékelésének helye is változhat. Jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a 4. és 5. lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve. Az isiász okozta panaszok közé tartozik az ún. hexenschuss. Ez a hirtelen belenyilalló fájdalom többnyire az egyik lábban jelentkezik.
Az isiász ugyanakkor, mint minden gyöki fájdalom, koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A kivizsgálás során éppen ez a tünet adhat okot gyanakvásra, hogy akár porckorongsérv is állhat a háttérben.

Orvos és gyógytornász is segíthet

– A diagnózis elsősorban a panaszok megismerése után születhet meg, bár sokszor már a páciens tartása is árulkodó. A kissé elcsavarodott, ún. antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.  Az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI-, és CT-vizsgálat is – ismerteti Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – A kezelésnél elsődlegesen a pihentetéssel próbálkozunk, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás. Természetesen orvosként az egyik legfontosabb teendőnk a fájdalom csökkentése, amely számos módon szóba jöhet az isiásznál. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben pedig megfontolandó az idegsebészeti műtét lehetősége. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, előtérbe kerül a gyógytorna, amelynek célja a gerincet, a derekat - tulajdonképpen a csigolyákat - tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Tetőtől talpig beválik a természetes fájdalomcsillapító

Nyak, váll, derék, könyök, csípő, térd vagy talp? A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.  

Nem kell együtt élni a fájdalommal   

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül hatékonynak bizonyultak.Kiderült ugyanis, hogy ha a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.
lökéshullám fájdalomcsillapítás Dr. Arnold DénesDr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.
- A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez is annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul – hangsúlyozza Arnold doktor. -  A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak.

Tetőtől talpig hatásos

A gyógyító, fájdalomcsillapító hatású lökéshullám számos területen beválik, orvosi kivizsgálás és javaslat alapján. Milyen esetekben segíthet?

Nyaki panaszok

A nyakunkban gyakran érezhetünk merevséget, feszülést és fájdalmat is, amely akár tartóssá is válhat, például ízületi kopás és nyakcsigolya ferdülés esetén.

Vállfájdalom

20-30 éves kor közötti sportolóknál az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban. 40-50 év között a leggyakoribb problémák az vállízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat okoz, ahogyan a nyaki gerinc kopásos folyamata is.

Könyökfájdalmak

A könyök érzékeny pontja testünknek, így számtalan sérülés érheti. A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.

Derékfájdalom

Szinte népbetegség a krónikus derékfájdalom, hiszen az elhízás, a mozgáshiány, az ülőmunka, a kopásos betegségek, a porckorong károsodás mind hozzájárulnak a kínzó érzés kialakulásához.

Csípőfájdalom

Számos forrása lehet ennek a problémának, sokan a medence körüli nagy izomcsoportok aszimmetriája miatt érzik egyik lábukat rövidebbnek a másiknál, mások a túl sok ülés vagy állás miatt tapasztalják úgy, hogy minden porcikájuk fáj. A csípőfájdalom másik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő (burza) mechanikai eredetű gyulladása.

Térdfájdalom

A futótérd és az ugrótérd elnevezés önmagában utal a fájdalmak kialakulásának okára, de a kerékpárosok is gyakran tapasztalhatják a térdproblémákat. Ezen kívül természetesen, mint minden ízületi fájdalom esetében, a térdnél is állhat porckopás a háttérben.

Sípcsont körüli fájdalmak

Az úgynevezett mediális stressz szindrómát leggyakrabban a focisták, a futók tapasztalják, akik túl sokat futnak, túl kemény felületen és/vagy rosszul kialakított, nem jól párnázott cipőben.

Achilles ín-gyulladás

Szintén a túlterhelés, de akár a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja a fájdalmas íngyulladást.

Talpfájdalmak

A saroksarkantyú és az ún. plantalis fasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Törje meg a krónikus hátfájás ördögi körét! 

Hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De míg az akut sajgás viszonylag hamar elillanhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája azokról a hagyományos és természetes hatóanyag tartalmú készítményekről beszélt, amelyek megszabadíthatnak a kínzó érzéstől.


Mikor válik krónikussá a hátfájás?

Dr. Arnold Dénes hátfájás derékfájdalom fájdalomcsillapítás

Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól, és hozzávetőleg ez lehet jellemző a magyar felnőttekre is. A The Journal of Pain című lapban megjelent cikk szerint az érintettek különbözőképpen élik meg a fájdalom intenzitását, a pontos helyét és az általa kiváltott tüneteket, ha akut vagyis heveny, és ha krónikus fájdalommal küzdenek. De mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

- Az akut vagy heveny jelenség legfeljebb 6 hétig tart.
- A szubakut probléma 7-12 hét során jelentkezik.
- Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét igyekeztek meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Meglepő módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Meg kell törni az ördögi kört

- A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még gyötrőbb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni – magyarázza Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája. -  Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

Sokszor érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.
Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén kezelés, a lágylézer, az akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.
Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornávalKcKenzie tornával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Vagyis Arnold doktor szerint semmiképpen sem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Az elhúzódó derékfájdalomtól végleg megszabadulhatunk

Akinek már volt napokig, hetekig, sőt hónapokig tartó derékfájdalma, az jól tudja, hogy ez a fájdalom elviselhetetlenné teszi a nappalokat, az éjszakákat, kihat a munkára és a magánéletre egyaránt. Nem is csoda, hogy mindent megteszünk azért, hogy a fájdalmainkat megszüntessük. Otthoni lehetőségeink azonban korlátozottak, hiszen a jól ismert fájdalomcsillapító módszerek, gyógyszerek csak ideig-óráig működnek, és a fájdalom ismét visszatér. Arról kérdeztük dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen megoldás létezik az elhúzódó derékfájdalom tartós megszüntetésére.

derékfájdalom porckorongsérv gerincsérv derékfájás dr. Arnold Dénes Arnold MSc

A fájdalom lehet gyors és éles, de lassú és tompa is

A fájdalomérzetnek célja van. Túlélésünket segíti elő az a készség, hogy képesek vagyunk különbséget tenni a káros és a veszélytelen külső és belső ingerek között. Ennek segítségével tudjuk elkerülni azokat potenciális veszélyforrásokat, amelyek fizikai és/vagy pszichés eredetű fájdalmat okozhatnak számunkra. Kétféle fájdalom létezik: az egyik egy gyors, azonnal érezhető éles fájdalom, ez az úgynevezett heveny (akut) fájdalom. A második lassabb és tompább, de tartós fájdalomérzetet kelt, ezt idült (krónikus) fájdalomnak nevezzük.

Porckorongsérv, gyulladás, izomhúzódás

A derékfájdalomnak számos oka lehet. A gerinc sérülései, traumái pl. a csigolyatörés okozta fájdalom, az akut fájdalmak körébe sorolható. Ennél sokkal gyakoribbak azonban a gerincet érintő, degeneratív elváltozások (elhasználódás, öregedés, kopás, gyulladás) miatt kialakuló krónikus fájdalmak. Ezek között szerepel  a porckorongsérv illetve porckorong-kitüremkedés, a gerinc kisízületeinek kopása, a csontritkulás, az izomhúzódás, a gerincferdülés és a helytelen tartás miatti izomfeszülés. Mivel az akut és a krónikus fájdalom természete teljesen más, ezért kezelésüket is más oldalról kell megközelíteni. Az elhúzódó derékfájdalom csillapítása mellett meg kell szüntetni a gyulladást, helyre kell állítani a szöveti struktúrát, regenerálni kell a lágyrészeket, hidratálni kell a porckorongokat és visszaállítani a normál mozgásfunkciókat. „Tapasztalataim szerint erre kiváló módszer a természetes fájdalomcsillapítás, amellyel rendkívül jó és tartós eredményeket lehet elérni a felsorolt területeken” – osztja meg véleményét dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialista.

A hatékony természetes fájdalomcsillapító kezelés lépései

A derékfájdalom gyors és hatékony csökkentése három lépésben történik: „Első a teljes testre kiterjedő alapos vizsgálat, amikor meghatározzuk a derékfájdalom kiváltó okait. Ennek során részletesen tájékozódunk a fájdalom kiváltó okairól, erősségéről, jellegéről, fennállásának idejéről. Ezután az egész testre kiterjedő fizikális vizsgálat, illetve szükség szerint, képalkotó eljárások elvégzése következik (MR, ultrahang, röntgen). Miután teljes képet kaptunk a páciens állapotáról, panaszairól, következik a derékfájás gyors helyi fájdalomcsillapítása. Ennek során az idegkilépések, kisízületek, gerincnyúlványok fájdalmait és gyulladását egyszerre csökkentjük és megszüntetjük, majd a gerinc stabil és rugalmas tartásának, szabad mozgásának biztosítását végezzük” – ismerteti a természetes fájdalomcsillapítás menetét dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialista.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Új kezelés segít megszüntetni a vállfájdalmat

A közelmúltban számos klinikai vizsgálat pozitívan értékelte és orvosi tapasztalatok is megerősítették a hyaluronsav hatásosságát a különböző ínsérülések, részleges izomszakadások, lágyrész-fájdalmak kezelésében és megszüntetésében. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Fájdalomközpont sebész-traumatológusát, hogy miért hatékony a hyaluronsavas kezelés, hogyan múlik el ettől rövid idő alatt a vállfájdalom és hogyan állnak helyre az új kezelés hatására a normál mozgásfunkciók.

Sorozatos ütközések, íngyulladás, fájdalom

vállfájdalom rotátorköpeny-szakadás dr. Páll Zoltán hialuronsav hialuron injekció lágyrész hialuron injekció

A vállízület működésében, a rotátor köpeny négy izomból álló izomrendszere játszik alapvető fontosságú szerepet. Ezeknek a rotátor izmoknak egy meglehetősen szűk anatómiai térben kell mozogniuk, a vállcsúcs és a hollócsőr nyúlvány (csontos kinövés a lapockán) alatti csontos-inas ív alatti térben. Ha az izmok sorozatosan a környező csontos-szalagos ívnek ütköznek, az ínakban, ínszalagokban, izmokban különböző irritációk alakulhatnak ki. Ez az úgynevezett krónikus, degeneratív impingement szindróma (ütközéses szindróma), amely irritációval, gyulladással, ödémával, valamint nagyon kellemetlen vállfájdalommal jár.

Sérülés, részleges vagy teljes szakadás

Előfordulhat az is, hogy a rotátor köpeny részlegesen vagy teljesen elszakad. Ez általában valamilyen trauma, baleset következménye lehet, amely sok esetben sportolás során, illetve erős fizikai megterhelés hatására alakul ki. Elsősorban azok a tevékenységek eredményezhetik, amelyekhez gyors, dinamikus karmozgások szükségesek, az erőkifejtésben a kar emelése történik vagy a fej fölötti tartományban folyik erőkifejtés. A rotátor köpeny sérülésekor a páciens válltáji tompa fájdalmat érez a vállcsúcs, illetve a deltaizom környékén. Erőtlenség, gyengeséget tapasztal a kar oldal és előre történő emelése, megtartása során. Beszűkül a mozgástartománya, éjszakai fájdalmak gyötrik és nem tud aludni a fájdalmas oldalon.

 Fontos a pontos diagnózis

A diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a pontos kórelőzmény felvétele. Ennek során a kezelőorvos tájékozódik a fájdalom jellegéről, időtartamáról, intenzitásáról és azokról a fizikai tevékenységről, amelyek kiváltják, illetve erősítik a fájdalmat. Ezután következik a váll fizikális vizsgálata, a fájdalmas pontok kitapintása. A diagnózis felállításában nélkülözhetetlen valamely képalkotó eljárás alkalmazása, röntgen felvételt készítése, illetve szükség esetén MR vagy ultrahangos vizsgálat is. Ez utóbbit a váll mozgatása közben is el lehet végezni, így sokat elárul a vállízület állapotáról.

Az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók

Vállfájdalmak esetén, - melynek hátterében gyakran a rotátor köpeny inainak gyulladása, illetve részleges vagy teljes szakadása áll, - minél előbb forduljunk orvoshoz. „ Abban az esetben, ha a rotátor köpeny még nem teljesen, hanem csak részlegesen szakadt vagy sérült, gyulladt, fájdalmas, még műtét nélkül tudunk segíteni a gyógyulásban, a gyulladás és a fájdalom megszüntetésében. Mindez azonban attól függ, hogy milyen mértékű a sérülés, szakadás. Így azt javaslom, hogy ne várjuk meg azt az állapotot, amikor a karunkat már mozgatni sem tudjuk, hiszen ezzel azt kockáztatjuk, hogy a rotátor köpeny teljesen elszakad és már csak sebészeti úton orvosolható a probléma” – figyelmeztet dr. Páll Zoltán traumatológus.

Kerülje el a műtétet hyaluronsavas kezeléssel

Az íngyulladások, ínsérülések, részleges izomszakadások, lágyrész-fájdalmak kezelésére kiválóan alkalmazható egy új kezelés, amelynek során célzottan hialuronsavat juttatunk a fájdalmas területre, ez a lágyrész hialuron injekció. Ez az anyag amellett, hogy regenerálja a sérült szöveteket, egyszerre csökkenti a gyulladást és megszünteti a fájdalmat is. Segít visszaállítani a vállízületnél különösen fontos normál mozgástartományt és a megfelelő mozgásfunkciókat. „A hyaluronsavas kezelés után már az első alkalommal érezhető a fájdalomcsökkenés. A kezelés során elmúlik a gyulladás és a panaszmentesség tartósan megmarad” – tudjuk meg dr. Páll Zoltán sebész-traumatológus főorvostól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna