Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Munka közben sokat használja a kezét és zsibbadnak az ujjai? Van megoldás –e kellemetlen érzés megszüntetésére!

Azokat a megbetegedéseket, amelyek a munkavégzéssel egyértelműen összefüggésbe hozhatók, foglalkozási betegségeknek nevezzük. Ilyen kórkép például a kéztőalagút szindróma, amely a számítógéppel dolgozókat, a fodrászokat, a kozmetikusokat, a varrónőket, a masszőröket, tehát a kezüket intenzíven használókat érinti a leggyakrabban. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája segít abban, hogy hogyan lehet tartósan megszüntetni ezt a kellemetlen, nagyon gyakran a munkavégzést is megnehezítő, fájdalmas problémát.

MI EZ A SZOKATLAN NEVŰ BETEGSÉG?

A csukló tenyér felőli oldalán a csontok és a szalagok egy alagutat határolnak, amelyben az ujjakat hajlító inak futnak. Itt található a nervus medianus (középideg) is, az a gerincből érkező érző- és mozgató ideg, amely felelős az egyes ujjak, ujjpercek kisizmainak érzékeléséért és mozgatásáért.
Ha valami miatt az inak, idegek tartósan nyomás alá kerülnek – például hosszas megerőltetés miatti krónikus gyulladás, vérömleny következtében, vagy terhesség során, illetve egyes betegségekben a vízvisszatartás miatti ödéma, esetleg anatómiai rendellenesség okán - az alagút túl „szorossá” válik, és az itt található ér- ín és idegképletek összenyomódhatnak, sérülhetnek.
A nyomásfokozódás következtében zsibbadás, fájdalom, súlyos esetben, a hüvelykujji párna izmainak, inainak sorvadása léphet fel. Ezt a betegséget kéztőalagút szindrómának nevezzük, amely elsősorban a 45-64 év kor közötti nőket érinti, leginkább azokat, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a csukló és az ujjak hajlító izmait tartósan megerőltetik. Kutatások szerint, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására

A KÉZTŐALAGÚT SZINDRÓMA TÜNETEI

  • ujjak zsibbadás, bizsergése (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • fájdalom
  • éjszakai égő érzés, zsibbadás
  • gyengeségérzés, a kar erejének gyengülése
  • érzészavar, érzés kiesés,
  • nyomás érzékenyég a csukló tenyéri felszínén

 MEGOLDÁST AZ AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS NYÚJTHAT

Amennyiben a fenti tüneteket észleli magán, érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia, hiszen ha elhanyagolja, a fájdalom egy idő után olyan méreteket is ölthet, hogy akár a munkavégzését is gátolhatja. A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám a legtöbb esetben aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma. „Miután a fájdalom gyökerét felmértem, helyileg, szteroid mentes, természetes összetevőkből álló hatóanyaggal, aktív fájdalomcsillapítással kezelem a gyulladást, amely nagyon hatékonyan és gyorsan csökkenti a fájdalmat.  Miután ez utóbbi tünet enyhült, illetve megszűnt, akkor kezdődhet a gyógytornász által felügyelt funkcionális gyógytorna, amely segít az izmok-inak-ízületek funkcióinak, és a normál mozgástartománynak a visszaállításában – tudjuk meg a kezelés menetét Dr. Arnoldtól.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

  • Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Aktív fájdalomcsillapítással a gépelés nem okoz többé gondot

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket is ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer és guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így már 3-4 kezelés után a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna