Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Fartáji fájdalom kínozza? Nem csak sérv okozhatja!

Az ülőmunkát végzőknél gyakori panasz az egy oldali fartáji-és az onnan kisugárzó lábfájdalom. Emiatt gyakran nem is nehezednek teljesen az adott oldalukra, ami egy idő után további mozgásszervi problémákat okozhat. Éppen ezért érdemes idejében utánajárni a problémának és kezeltetni azt. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a panasz gyakori kiváltó okát ismerteti.

Piriformis szindróma

A körtéhez hasonlító piriformis izom a csípő kifelé fordításában vesz részt és a keresztcsontot köti össze a tomporcsúccsal.  Mivel alatta fut az ülőideg, így amennyiben az izom nyomása alá kerül, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mely gyakran mind a combba, mint a lábszárba kisugározhat. 

Okai közt leggyakrabban valamilyen trauma, gyulladás, rossz tartás, veleszületett rendellenesség áll (pl. más hosszúságú alsó végtagok), melynek hatására az izom megfeszül, görcsbe kerül, majd az idő folyamán megrövidül.  Mindezeken kívül az ülőmunka is kiválthatja az állapotot, ugyanis ekkor a csípőízület huzamosabb ideig ugyanabba az abnormális pozícióban van, aminek hatására a medence körüli izmok megfeszülnek- ez pedig hatással van a piriformis izomra is.

Tünetek

  • fartáji  fájdalom
  • farból kisugárzó lábfájdalom, zsibbadás (rendszerint egyoldali)
  • üléskor a fájdalom fokozódik

A tünetek alapján gyakran összekeverik a porckorongsérvvel, ellenben jelentős különbség, hogy a piriformis szindrómánál nincs derékfájdalom. Ennek ellenére természetesen képalkotó vizsgálattal lehet megbizonyosodni a pontos diagnózisról - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Van megoldás a fájdalomra

Bár az otthoni gyógymódok és az izom nyújtása jó ötletnek tűnhet, ám ha gyulladás is van a környéken, akkor ez csak tovább ronthatja az állapotot. Éppen ezért érdemes segítséget kérni, hiszen az elsődleges feladat a gyulladás megszűntetése. Ebben remek megoldást kínál az aktív fájdalomcsillapítás, hiszen az alapját képező injekciós-infiltratív technikával a gyulladásért felelős anyagot a keringésfokozás miatt gyorsan eltávoznak. Eztán gyógytorna segítségével izomlazítás szükséges, melyet ki lehet egészíteni lazító, fájdalomcsillapító alternatív kezelésekkel is (pl. guna terápia, akupunktúra).

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A lábfájdalom oka sokszor a gerincben keresendő

A lábfájdalmak hátterében számtalan dolog meghúzódhat, ám kutatások szerint nem ritka, amikor csupán kisugárzó fájdalomról van szó- vagyis kiváltó okot nem ezen a területen kell keresni. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint hasonló panasz esetén a gerincet is górcső alá kell venni, hiszen gyakran annak problémája okozza a kellemetlenséget.

Lábfájdalom esetén a legtöbb ember a lábban lévő izmok, inak enyhébb húzódására, esetleg izomlázra gondol, amit pár napos pihentetéssel és krémekkel való kenegetéssel hatásosan ki lehet kúrálni. Igenám, viszont előfordulhat, hogy a kellemetlen, égető, zsibbasztó érzés napok, hetek múlásával sem akar javulni. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb problémára hívja fel a figyelmet, sőt, az sem ritka, amikor a lábfájdalmat valójában a gerinc betegsége okozza.

Gerincsérv

A gerincoszlop csigolyákból áll, melyek között rostos gyűrűből és kocsonyás állományból felépülő porckorongok húzódnak. Amennyiben valamilyen hatás miatt – pl. baleset, túlsúly, mozgásszegény életmód- a rostos gyűrű meggyengül, úgy a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, majd amikor eléri a környező idegeket, fájdalmat generál. Ez gyakran a gerinc alsó szakaszán alakul ki, és mivel ez a terület szoros idegi összeköttetésben van az alsó végtagokkal, így gyakran a lábakba kisugárzó fájdalomban nyilvánul meg.

Isiász

Az ágyéki gerincsérv gyakori tünete az isiász, ami az itt kilépő fő idegtörzsről (nervus ishiaducus) kapta a nevét. Mivel ez az alsó végtagot is beidegzi, így gyakran lábfájdalommal jár, jellemzően a derék - farpofa aló része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka mentén.

Csípőízületi kopás

Amennyiben már régóta megmagyarázhatatlan lábfájdalommal küzd, úgy érdemes csípő állapotát is megvizsgáltatni, ugyanis csípőízületi porckopás is járhat lábba sugárzó fájdalommal. A nagyobb igénybevételnek kitett testrészeknél ugyanis nem ritka, amikor a porc szerkezete megváltozik és elvékonyodik, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami a lábba kisugárzó fájdalommal is járhat.

Idegbecsípődés

Alig van olyan felnőtt ember, akinek életében legalább egyszer ne lett volna valamilyen idegbecsípődése. A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A tüneti terápia – pl. fájdalomcsillapítók- csak ideig-óráig hoznak enyhülést, azonban a kiváltó okot nem szűntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

A lábfájdalom megszűntethető

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom lényegesen csökkenthető vagy megszűntethető. Attól függően, hogy mi áll a panasz hátterében, alkalmazható injekciós-infiltratív technika, hialuronsavas injekció, Guna terápia, illetve akupunktúra. A közös bennük, hogy a fájdalom kiinduló pontjára hatnak, így oki, nem pedig csupán tüneti terápiának minősülnek. A tartós hatás elérése érdekében az esetek többségében a kezelések kúrában történnek,  ám legtöbbször már az első alkalom jelentős javulás hoz.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Egérvállat és teniszkönyököt okozhat a túlzott egérhasználat

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy teniszkönyök, egyből a teniszezők  fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolná, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát. Hogy még milyen panaszokkal járhat az irodai munka, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mi az a teniszkönyök?

Teniszkönyök alatt azt az állapotot értjük, amikor a felkarcsont könyök felöli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, ami leginkább az alkar feszítő izmának a fájdalmában, és a csukló hátrafeszítésénél fellépő kellemetlenségben nyilvánul meg.

Ezt leggyakrabban túlzott megerőltetés hatására az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okozza. Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, ám az irodában dolgozóknál is felléphet, méghozzá az egér gyakori használata miatt. Hiszen ekkor abnormális pozícióba tartjuk a csuklónkat, a feszítőizmok túlfeszülnek, ráadásul monoton ismétlődő mozdulatokat végzünk.

Így előzheti meg a problémát

  • karfás széken üljön, hogy az alkarját meg tudja támasztani
  • ha erre nincs lehetősége, használjon alkar támaszt
  • óránként mozgassa át a karjait
  • használjon zselés egérpadot
  • úgy állítsa be a székét, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan
  • az egér ne legyen túl távol öntől
  • mozogjon rendszeresen

 

Sajnos az egér túlzott használata nem csak a teniszkönyök kialakulását eredményezheti, hanem az úgynevezett „egérváll”-ét is. Hiszen az állandó feszülés és az ebből következő vérellátási zavar észrevehetetlenül extra igénybevételt és terhet ró a vállakra is, így sokan nem is gondolnak arra, hogy gyakori vállfájdalmuk valójában az egérhasználat eredménye.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes munkavégzésért

Amennyiben a karjában, vállában visszatérő, esetleg nem szűnő fájdalmat érez, úgy érdemes szakemberhez fordulni, hiszen kezeletlen esetben a panasz csak fokozódhat. Így ha pihentetés, jegelés sem hoz eredményt, úgy kúrában végzett injekciós-infiltratív terápiával megszűntethető a probléma, hiszen ekkor a fájdalom kiinduló okára hatunk- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy kezelés kiegészíthető Guna terápiával, valamint akupunktúrával is, ezekkel is segítve a gyulladásért és a fájdalomért felelős anyagok mihamarabbi elszállítását.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent nehézséget a járás, ám meglehet, hogy a probléma forrása az Achilles-ínnál keresendő. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a kellemetlen sarokfájdalom okait és a kezelésére használt terápiát ismerteti.

Gyakori panasz, amikor a járás fájdalmassá válik a sarok hátsó részének nagyfokú érzékenysége miatt. Ez általában reggelente, felkelés után jelenti a legnagyobb gondot, hiszen ekkor a tünetek jelentősen felfokozódnak. A kellemetlen panasz hátterében leggyakrabban az Achilles-ín gyulladása áll, mely a közhiedelemben ellentétben nem csak a futókat érinti.

Az Achilles-ín és annak problémái

Az Achilles-ín testünk leghosszabb ina, mely a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti. A lábfej előre-hátra mozgatásáért felelős, így jelentős szerepe van a járásban, futásban, ugrálásban. Bár egy igen vastag és erős ínról van szó, ennek ellenére meglehetősen gyakoriak a különböző sérülései (húzódás, szakadás, gyulladás), melyek nagyfokú fájdalommal járnak. Ezek hátterében több ok is állhat: például túlsúly (mely már önmagában fokozza a sérülésveszélyt), lúdtalp (ekkor az ín belső oldala jobban terhelődik mint a külső), magassarkú cipők viselése (a megváltozott ortopédiai, statikai viszonyok miatt), edzés közben túlzott megerőltetés, de akár gyógyszeres kezelés mellékhatása is lehet.

Amennyiben valamilyen –akár egészen apró- sérülés lép fel, úgy az gyulladást eredményezhet, ami sarokfájdalomban mutatkozik meg. Ez rendszerint rosszabb reggelente, hosszabb pihentetés után, valamint fokozott igénybevételkor. Ekkor az ín vérellátása romlik, ami a rugalmasság elvesztéséhez vezet, és ez további problémákat generál. A gyulladás kezdetben az inat körülvevő úgynevezett paratenon részre korlátozódik, majd az később átterjedhet az egész ínra. Amennyiben továbbra is éri az illetőt a problémát kiváltó hatás (pl. sport, cipő), úgy az ín merevsége miatt akár szakadás is létrejöhet - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

  • a sarok hátsó részén való fájdalom
  • reggelente a járás nehezítettsége
  • hátul, a sarok fölött duzzanat, vagy az egész ín mentén
  • nyomásérzékenység

Aktív fájdalomcsillapítással gyorsan visszatérhet az edzéshez

Szerencsére az Achilles-ín gyulladása sikeresen kezelhető, ám a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ezt leginkább alapos bemelegítéssel, nyújtással lehet elérni, valamint úgy, hogy fokozatosan szoktatja hozzá a testét a mozgáshoz.

Amennyiben mégis kínzó fájdalom gyötri, úgy dr. Vári Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással a probléma megszűntetető. A leghatásosabb sarokfájdalom esetén az injekciós-infiltrációs technika, valamint a guna és a lézeres terápia. Ezek bár mindegyike kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalommal lényeges javulást hozhatnak, mivel amellett, hogy elszállítják a gyulladásért felelős anyagokat, a feszülés is megszűnik, így a fájdalom jelentősen csökken.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

«
12

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna