Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

ülőmunka derékfájás porckorongsérv

Egyre  több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen,munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra. Az elhízás és a mozgáshiány ugyanis jelentősen súlyosbítja a panaszokat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek azok a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések, amely az irodai dolgozókat érintik, és hogy milyen terápiát javasol ezeknek a panaszoknak a megszüntetésére.


A kéztő alagút szindróma az irodában dolgozó nők betegsége

A kéztőalagút szindróma az a  betegség, amely elsősorban azoknak a 45-64 év kor közötti nőknek a problémája, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a csukló és az ujjak hajlító izmait tartósan megerőltetik. Tipikusan azok az irodai dolgozók érintettek, ebben a kórképben, akik naponta több órát dolgoznak a számítógép billentyűzetével.  A csukló tenyér felőli oldalán található a kéztő alagút, amelyben az ujjakat hajlító inak futnak. Itt található a nervus medianus (középideg) is, az a gerincből érkező érző- és mozgató ideg, amely felelős az egyes ujjak, ujjpercek kisizmainak érzékeléséért és mozgatásáért. Ha valami miatt az inak, idegek tartósan nyomás alá kerülnek – például hosszas megerőltetés miatti krónikus gyulladás, vérömleny következtében, - az alagút túl „szorossá” válik, és az itt található ér- ín és idegképletek összenyomódhatnak, sérülhetnek. A nyomásfokozódás következtében zsibbadás, fájdalom, éjszakai égő érzés, érzészavar, érzés kiesés, súlyos esetben, a hüvelykujji párna izmainak, inainak sorvadása léphet fel.

Az nyak- és a váll feszülése krónikus fájdalmat okoz

„Nagyon gyakoriak a nyak- és válltáji panaszok a páciensek körében, amely egyértelműen a számítógépek, a notebook-ok és a mobiltelefonok képernyőjének állandó nézegetésére vezethetők vissza.” –osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra.  Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a nyaki gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet, illetve olyan komolyabb károsodásokkal is kell számolnunk, mint például a nyaki csigolya porckorongjának meszesedése, kopása, de súlyos esetben kialakulhat porckorongsérv is.

Leggyakoribb probléma a derékfájás

A folyamatos irodai ülés rendkívül káros a gerincre nézve. Ez a probléma szintén főleg a hölgyeket érinti, amely azzal lehet kapcsolatban, hogy közöttük nagyobb az irodai munkát végzők aránya. „ A pácienseim főleg a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, amely egyértelműen a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel hozható összefüggésbe.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.  Ha görnyedten ülünk, akkor a porckorongok többszörösen terhelődnek, összenyomódnak, a szalagok megnyúlnak, a csontszélek érintkeznek.  A túlterhelés miatt rossz lesz a szövetek keringése és anyagcseréje. Ez elváltozásokat okozhat a csonthártya, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén, kialakulhatnak különböző mozgásszervi degeneratív megbetegedések, mint például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mit tehetünk panaszaink megszüntetése érdekében?

 A kezeletlen mozgásszervi panaszok hosszú időre megkeseríthetik az ember életét, és a fájdalom és a funkciókiesés következménye pedig munkaképtelenség is lehet.  Érdemes ezt elkerülni, és még időben hatékony terápiát alkalmazni a betegség megszüntetésére. Ilyen hosszú távú megoldás az aktív fájdalomcsillapítás, amellyel a derékfájás, a nyak- és vállpanaszok, illetve a kéztő alagút szindróma hatékonyan orvosolható. „A probléma kiindulási pontjának meghatározása után az érintett területen injekciós terápiát alkalmazok. Ez egy speciális, természetes hatóanyagokból álló, szteroid-mentes hatóanyag kombináció, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli.  Ezzel megszüntetem a fájdalmat és a gyulladást, valamint a mozgáskorlátozottságot is. A beteg rövid időn belül visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás másik alapja a funkcionális gyógytorna, amelynek célja az mozgásfunkciók visszaállítása. Ha az aktív fájdalomcsillapítás mellett, az életmódunkon is változtatunk, akkor nem kell többé együtt élni a fájdalommal” - mondja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A számítógép előtt görnyed egész nap? Gerincfájdalmait ez okozhatja

ülőmunka hátfájdalom derékfájás

Egész testünk tartópillére a gerinc, ezért egészségének megőrzése létfontosságú. Sok ember azonban folyton fájdalmat, feszülést érez gerincének háti, deréktáji, vagy nyaki szakaszán, ami rendkívül megnehezíti mindennapi teendőinek elvégzését. Ennek oka elsősorban a túl sok és helytelen pozícióban történő ülés, a napi több óra számítógép előtt végzett munka. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája szerint, életmódbeli változtatásokkal már sokat tehetünk panaszaink csökkentéséért, emellett pedig az aktív fájdalomcsillapítás terápia az, amely hatékony segítséget nyújt a gerincproblémák megszűntetésében.

Nagy ár a kényelemért

Ülő életmódunknak sajnos nagy ára van: kutatások szerint a sok ülés az életünket akár évekkel is megrövidítheti, hiszen számos egészségügyi probléma, többek között az elhízás, a szív- és érrendszeri problémák, a trombózis, a cukorbetegség, valamint a mozgásszervi panaszok kialakulásának is a legfőbb okozója.

Miért olyan káros az ülés?

Az ülés jócskán megterheli az egész szervezetet, rossz hatással van ereink, hasüregi szerveink, emésztésünk, de legfőképpen a gerincünk egészségére nézve.  A gerinc mozgékonysága csökken, tartó- és mozgató izmai túlterheltekké válnak, nem tudnak kellően ellazulni, illetve a többi izomhoz képest aránytalanul gyengébbekké válhatnak.  A keresztcsont és a farkcsont, ülés közben folyamatos nyomás alatt van, merev és passzív helyzetű a combnyak, akárcsak az onnan eredő izmok és az alatta futó idegek (pl. az ülőideg) és vér- és nyirokerek is, amelyek a nyomódás miatt nem tudják ellátni a feladataikat.  A hosszú ideig tartó, és merev tartás miatt, megfeszülnek a nyakunk és a vállunk izmai is. Gerincünk görbületeinek egyensúlya is felbomlik, a sok és helytelen terhelés miatt porckorong elváltozások, súlyosabb esetben gerincsérv is kialakulhat, a nyaki izmok feszülése pedig fejfájást okozhat.

Kiket érint leginkább?

„Azok keresnek meg legtöbbször a rendelőben, akik számítógép előtt ülve dolgoznak, a legtöbbjük nyak, hát- és derékfájásra panaszkodik. Sokan töltik az egész munkanapot az irodai széken ülve, a monitort nézve. Sajnos ez a helyzet a munkaidő után sem változik, amikor beülnek az autóba, vagy felszállnak a tömegközlekedési eszközre, majd hazaérve beülnek a karosszékbe és bekapcsolják a televíziót. A mozgásszervi betegségek egyik fő ellensége a túl sok ülés és a kevés mozgás”- tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Ezek a változtatások segíthetnek a fájdalom megelőzésében és leküzdésében

  • Próbáljuk meg a munkahelyi ülést a minimumra szorítani, álljunk gyakran fel, sétáljunk az irodában, hiszen így is lehet ügyeket intézni
  • Üljünk jó minőségű irodai széken, vagy labdán, mert ezzel nagymértékben csökkenthetjük a terhelést és kíméljük a gerincünket
  • A székünk, az asztal és a billentyűzet magasságát, a monitor dőlésszögét helyesen beállítva nyakunkat és vállunkat kímélhetjük a folyamatos feszüléstől
  • Munka közben óránként 10 percre álljunk fel, mozgassuk át a tagjainkat
  • Relaxálunk, tanuljuk meg kezelni a mindennapi feszültséget, hiszen a stressz mozgásszerveink egészségére is káros hatás gyakorol
  • Végezzünk heti háromszor, életkorunknak, és egészségi állapotunknak megfelelő testedzést. Kedvező hatású a jóga, az úszás, a pilates is, amely erősíti az izmokat és lelki stabilitásunkra is kedvezően hat

Gerincbántalmak ellen megoldás az aktív fájdalomcsillapítás terápia

„A gerincfájdalom típusának és hátterének megállapítása után első lépés az aktív fájdalomcsillapítás, amelynek során kúraszerűen, speciális hatóanyag kombinációt juttatunk a problémás területre.  Ez a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, célzott injekciós terápia közvetlenül a fájdalom forrásánál hat, így intenzíven támogatja a gyógyulást. Miután megszüntettük a fájdalmat, gyógytornával visszaállítjuk a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét és az izomzat egyensúlyát és erejét, ezzel fejlesztjük és fokozzuk a gerinc mobilitását is. Nem szabad azonban arról sem elfelejtkezni, hogy az aktív fájdalomcsillapítás mellett, a gyógyulás fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása is, csak így kerülhető el a fájdalmak kiújulása” – magyarázza a terápia lényegét Dr. Arnold.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ülésbetegség: Ha sokat ül és fáj a dereka, lehetséges, hogy Ön is ezzel küzd

derékfájás hátfájás ülőmunka

A túl sok ülés, a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, és nem ritkán ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is. Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját arról kérdeztük, hogy milyen problémákat okozhat a túl sok ülés, és milyen lehetőségek vannak fájdalmaink csökkentésére és megszüntetésére.

A LEGÉRINTETTEBB CSOPORT, AZ IRODAI DOLGOZÓK KÖRE

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz a túl sok ülés okozta fájdalmakkal. Számos informatikával foglalkozó szakember, illetve adminisztrációs területen dolgozó panaszkodik arra, hogy a rengeteg üléstől fáj a dereka, és ez a kellemetlen érzés már-már lehetetlenné teszi a munkavégzést.  Főleg a derék alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, amely egyértelműen a az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe. Bár a mindennapokat ez a tünet igencsak megkeseríti, természetesen a munkahelyünkön nem szoktunk felmondani ilyen okok miatt, de nem is ez a megoldás.

HOGYAN ÜLJÜNK HELYESEN, HOGY NE FÁJJON A DEREKÜNK?

1. Válasszunk megfelelő széket:

  • Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be
  • Biztosítsuk a gerinc melletti izmok mikro mozgásait, ehhez használhatunk irodai szék helyett labdát
  • A megfelelő szék megtámasztja a lapocka hátsó csücskét és a derekat
  • Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlat

2. Fontos a monitor helyzete és a kar alátámasztása

  • A monitor szemmagasságba legyen beállítva, a kar pedig kényelmesen legyen alátámasztva, ezzel elkerülhetjük a nyak és a váll izmainak feszülését

3. Óránként 10 percre álljunk fel és végezzünk nyújtó, lazító mozdulatokat

MI A MEGFELELŐ TERÁPIA ILYEN ESETBEN?

 Mint minden esetben, az „ülésbetegséggel” küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók. „Tapasztalataim szerint az ülés okozta fájdalmak esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold. Természetesen életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például a jógával vagy a relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna