Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Ezért fáj a váll a huzattól Ezért fáj a váll a huzattól

Vállfájdalom sok mindentől kialakulhat: egy rossz mozdulat, rándulás, izomgörcs, gyulladás is állhat a hátterében, viszont előfordulhat, hogy erősebb huzat váltja ki a kellemetlen tüneteket. Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, miért lép fel ilyenkor fájdalom, illetve mi lehet az oka annak, ha pár nap alatt nem múlna el a probléma.

Ezért okoz fájdalmat a huzat

Az időjárás nem csak a hangulatunkra, hanem az egészségi állapotunkra is nagy hatással van. Legyen szó hideg, vagy meleg frontról, ekkor sok ember különböző problémákra panaszkodik. Sajnos nem csupán a hőmérséklet és a légnyomás, hanem a huzat is nagy befolyással bír, legfőképp a mozgás szervrendszerre. Ezt a bőr és az alatta lévő szövetek lehűléséből adódóan az izmok túlzott megfeszülése okozza, ami által romlik az adott területen a vérellátás, sőt akár még gyulladás is kialakulhat! Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy ha mindig ugyanazon a területen tapasztalja a panaszt, illetve pár nap után sem múlik, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát!

Így kezelheti a huzat okozta vállpanaszokat

  • alkalmazzon száraz meleg, vagy meleg vizes borogatást
  • használjon izomlazító kenőcsöt
  • kenje be az érintett területet 100%-os rozmaring vagy borsmenta illóolajjal
  • tornázzon, hogy helyreálljon a normál vérkeringés

Mit tegyen, ha pár nap alatt nem múlnak a tünetek?

A huzat okozta panaszok rendszerint 1-2 nap alatt elmúlnak, így ha már jó ideje kínozza önt a vállfájdalom, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen könnyen lehet, hogy más panasz áll a háttérben, illetve hogy a huzat okozta fájdalom egy komolyabb problémára hívja fel a figyelmet. Hiszen a vállízület egy igen bonyolult rendszer, számos csont, porc, lágyrészek, izmok, inak, nyáktömlők alkotják, így nem csoda, hogy több probléma kiindulási helye.

Szűnni nem akaró vállfájdalom esetén leggyakrabban az itt lévő nyáktömlő – bursa- gyulladása áll. Ezek a nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják, így amennyiben az gyulladásba kerül, úgy a mozgás fájdalmassá válik. Azonban nem csupán a bursa, hanem a váll forgatásáért felelős úgynevezett rotátor köpeny is gyulladásba kerülhet, mely szintén fájdalmat és mozgásbeszűkülést okozhat.

A pontos diagnózis felállításához a fizikai vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokra is szükség van, hogy meg lehessen állapítani a probléma pontos kiindulási helyét. Ennek megtalálása a kezelés leglényegesebb momentuma, és az aktív fájdalomcsillapítás alapja, hiszen ezzel a kiváltó okot szűntethetjük meg.

Az aktív fájdalomcsillapítás olyan eljárások összessége, ahol a terápiát, a fájdalomcsillapítást a csontok-ízületek statikai felépítésére és az izmok és az ízületek dinamikus mozgására alapozzuk. A megbomlott statikai-dinamikai egyensúlyok helyreállításával így nem csak tünetileg, de okilag is csökkentjük a fájdalmat, ráadásul tartósan- mondja Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Gyulladás esetén, miután megtaláltuk a probléma forrását, injekciós-infiltratív terápiával a vérkeringés fokozásával a gyulladásért felelős anyagok elszállítódnak, és ezzel egy időben beindul a gyógyulási folyamat.  A kezelést az állapot súlyosságától függően kúrában érdemes alkalmazni, valamint Guna terápiával kiegészíteni- mondja Dr. Váradi Éva.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

A vállfájdalom kellemetlen és zavaró állapot. Ráadásul legtöbbször nem csak az adott rész fájdalmas, hanem kisugárzik a nyakba, hátba, karokba is. Legtöbbször túlzott megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma? Erről, és kezelési lehetőségeiről dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlő gyulladása a vállfájdalom hátterében

, hogy megértsük a vállfájdalom hátterét, ismerni szükséges az ízületeink felépítésének alapelemeit - magyarázza dr. Váradi Éva. Testünkben a csontok, izmok és az inak közt úgynevezett bursák, azaz nyáktömlők találhatóak. A nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják. Ilyen nyáktömlő található a vállízület-karok mozgásában központi szerepet játszó rotátorköpeny vállcsúccsal való találkozási pontjánál.

Vállfájdalomnál igen gyakran - köszönhetően a fokozott igénybevételnek, megerőltetésnek - ez az un. subacromialis bursa gyullad be, válik fájdalmassá. A fájdalom tartósságát segíti elő az a tény, hogy a tömlő egy szűk résben helyezkedik el, és gyulladás okozta duzzadás miatt "beszorul" ebbe a résbe. A helyhiány miatti nyomás pedig tovább rontja, nem csak a váll mozgathatóságát, de a gyulladást is, ezáltal fokozva a fájdalmat.

A nyáktömlő-gyulladás jellemző tünete, hogy a kar felfelé való mozgatása fájdalmassá válik. A kar mozgása beszűkül, és az illető nem, vagy csak nehezen tudja emelni a karját.

Célzott gyulladáscsökkentéssel a fájdalom aktívan csillapítható

Vállfájdalom esetén gyors és hatékony megoldást hozhat az aktív fájdalomcsillapítás, mely során célzott gyulladáscsökkentő injekcióval koncentráltan a problémás területre - a váll nyáktömlőjéhez - juttatjuk a hatóanyagot - mondja dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. A megfelelő kezelés már az első alkalommal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Fontos azonban, hogy a célzott injekciós terápia nagy szakértelmet, az ízületek felépítésének és működésének alapos ismeretét kívánja.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

12
»

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna