Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
lökéshullám terápia

Nagy fájdalmakhoz vezethet a helytelen testtartás

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszűntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kezeltesse porckopását, hogy megússza a Baker cisztát

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker ciszta áll a probléma hátterében. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, mikor a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik cisztát alakítva ki, és ahogy nő, nyomhatja a környező ereket, trombózist imitálva, esetleg kiváltva. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Tünetek, melyek Baker cisztára utalnak

  • duzzanat a térdhajlatban
  • fájdalom, mely általában terhelésre, a térd hajlítására jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

A Baker ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alap probléma kezelése, hiszen más esetben a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szünetel. Amennyiben ez orvoslásra került, úgy gyakran elég a térhajlatban lévő gyulladás csökkentése, műtétre a legritkábban kerül sor.

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mind a porckopás, mind az ízületi gyulladás megszűntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét problémára a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése és segíti a porcsejtek működését. Mindemellett kutatások kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.

Az alap probléma kezelés után a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik, így nincs szükség annak lecsapolására, műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás további csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

A mindennapok megkeserítője: talp-és sarokfájdalom

Szinte nincs is olyan ember, aki olykor ne panaszkodna kellemetlen talp-vagy sarokfájdalomra. A probléma lehet enyhe, ám előfordulhat, hogy a fájdalom olyan méreteket ölt, ami már a mindennapokat is megkeseríti. Bár sportolókat gyakrabban érinti, ennek ellenére bárkinél előfordulhat a probléma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a talpfájdalom okait és kezelési lehetőségeit ismerteti.

Kötőszöveti gyulladás a fájdalom hátterében

A lábfej a test egyik legleterheltebb része, hiszen mióta az ember két lábra állt, kénytelen a test egész súlyát elbírni. A 26 csontból álló testrészt szalagok, inak és izmok tartják össze. Három nagyobb részre osztható: lábtő, lábközép valamint az ujjak. Boltozatos szerkezetét hosszanti és a harántboltozat biztosítja. Hosszanti boltozatának megtartásában nagy szerepe van a sarokcsont talpi részét és az ujjakat összekötő vastag kötőszöveti rostnak, a plantaris fascia-nak, ami egyfajta lengéscsillapítóként funkcionál. Mivel ez a rész igen sok behatásnak van kitéve, így nagyobb megterhelés esetén nem ritka, hogy begyullad, megvastagszik, ami fájdalmat okoz. Előfordulhat, hogy a sarok érzékenysége mellett az ujjak hátrafeszítésekor, lábujjhegyre álláskor szinte az egész talp fájdalmassá válik, így a járás korlátozottá, nehézkessé válik, különösen a reggeli órákban.

Kialakulásának okai

  • rossz lábbeli (flip-flop, túl magas sarkú)
  • sérülés
  • túlzott igénybevétel
  • merev lábszár
  • Achilles ín problémája

Otthoni módszerek a fájdalom enyhítésére

Enyhébb esetben a probléma pár nap alatt megszűntethető. Ilyenkor érdemes pihentetni, jegelni az adott részt, a lábfej hátrafeszítésével nyújtógyakorlatokat végezni, valamint érdemes talpbetétet vagy sarokemelőt beszerezni. Megelőzésként válasszon megfelelő cipőt (pl. gördülőtalpú cipőt), illetve edzések előtt ne feledkezzen meg a helyesen kivitelezett nyújtásról és bemelegítésről!

Hogy a járás ne legyen többé fájdalmas

A fájdalom ellen Dr. Váradi Éva szerint a lézer, illetve lökéshullám terápia a legcélravezetőbb. A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. A kezelés minimális fájdalommal jár – a probléma mértékének függvényében-, és rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat.

 

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza - magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

  • Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Aktív fájdalomcsillapítással a gépelés nem okoz többé gondot

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket is ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer és guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így már 3-4 kezelés után a panaszok teljes mértékben megszűnnek.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Tavaszi derékfájdalom-megelőzés és gyógyítás

Most már végérvényesen beköszöntött a jó idő, így a családi házban elő emberek többségének amint van egy kis ideje, kivonulnak a kertbe, csinosítgatni azt. Az ültetés, kapálás, sövények metszése önmagában is fárasztó és megterhelő, de a kinti munkák rossz esetben kínzó derékfájást is okozhatnak. Hogy mi okozhat derékfájást és hogyan lehet elkerülni, illetve kezelni, azt dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája ismertette.

Felmérések szerint az felnőtt lakosság több mint 80 százaléka szenved deréktáji panaszoktól, melyet gyakran a kerti munkák során végzett hajolgatás vált ki. Természetesen a kinti feladatoktól a fájdalom nem mentesít, hiszen a növényeket ápolni kell, ám megfelelő terápiával sokan segíthet panaszain, könnyebbé téve a munkát. Ehhez remek megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás, mellyel gyorsan és tartósan megszabadulhat kellemetlen panaszaitól.

Izomhúzódás és idegbecsípődés a fájdalom hátterében

A kerti munkákból adódó panaszok hátterében leggyakrabban izomhúzódás és idegbecsípődés áll.

Az izomhúzódás az izmok túlnyúlását jelenti, mely során az izmok és az azokhoz kapcsolódó inak megsérülnek. A problémát leggyakrabban túlerőltetés, illetve egy rossz mozdulat váltja ki. Húzódás bármely izomnál felléphet, ám kertészkedés közben főleg a deréktáji terület érintett. A fájdalom ez enyhétől a kínzóig terjedhet, melyet duzzanat, gyulladás kísér, így izommerevséggel, mozgásbeszűküléssel jár.

Az izomhúzódás mellett idegbecsípődés a leggyakoribb probléma.  A fájdalom éles, mely akár teljes mozgásképtelenséget is okozhat. Ilyenkor a gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. Az idegbecsípődés kialakulását elősegítik a gyenge hátizmok, mivel ekkor könnyebben jöhetnek létre lemozdulások csigolyáknál és a porckorongoknál. A gyors segítség ebben az esetben kiemelt jelentőséggel bír, mivel ha az ideg sokáig ebben a helyzetben marad, a körülötte lévő védőréteg leépülhet, és ekkor gyulladás lép fel, majd folyadék halmozódik fel, ami plusz nyomás alá helyezi az ideget, még nagyobb fájdalmat okozva.- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az idegek nyomását okozhatja továbbá gerincsérv is, mely során a porckorongban lévő kocsonyás anyag kitüremkedik az azt körülvevő rostos gyűrű meggyengülése következtében. Mikor ez a kocsonyás anyag a gerincidegek irányába türemkedik ki, így ezeket az idegeket nyomás alá kerülnek. Attól függően, hogy hol alakul ki a probléma, lumbágó, illetve isiász fájdalomról beszélünk. Bár a gerincsérv kialakulása általában  hosszabb időt vesz igénybe, ám kertészkedés közben egy rossz mozdulat miatt a már említett kocsonyás anyag még inkább a környező idegek felé csúszhat, hirtelen éles fájdalmat és mozgásképtelenséget okozva ezzel.

Előzze meg a derékfájdalmat!

  • Melegítsen be: végezzen pár derékkörzést, hajolgatást
  • Ne végezzen hosszasan egy féle mozdulatot: pihenjen, vagy keressen már területet megmozgató elfoglaltságot
  • Ajánlások szerint ne derékból, hanem egyenes, nem megdöntött háttal emeljen fel nehezebb dolgokat, combizmait is használva.

Ha már kialakult, gyógyíttassa hatékonyan a derékfájdalmat!

Amennyiben nem sikerült megelőzni a derékfájdalom kialakulását, a hatékony kezelése legtöbbször szakorvos közreműködését igényli.

A Fájdalomközpont főorvosa, Dr. Váradi Éva szerint ahhoz, hogy a probléma megszűnjön, nagy jelentőséggel bír a fájdalom kiindulási helyének pontos meghatározása. Ez nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis a panaszt sokszor egy egészen apró terület gyulladása okozza. Kifejezetten ennek orvoslására szolgál az aktív fájdalomcsillapítás alapja, az injekciós-infiltratív technika. Segítségével az akut és krónikus lumbágótól az egyéb idegbecsípődésig számtalan probléma megszűntethető, mivel csillapítja a gyulladást, az ödémát, így a hajolási nehézség és a mozgásbeszűkülés remekül gyógyítható. A kezelés kúraszerűen történik, ám már az első alkalom jelentős javulást hozhat és hatása évekig, évtizedekig érződik, így a kertészkedés nem fog többet problémát okozni.

0 Tovább

Komplex és természetes fájdalomcsillapítás

Követők

drlaslo Törpicsek Prima Medica Központok Primamedica5

Fájdalom

blogavatar

Aktív fájdalomcsillapítás módszereinek bemutatása a leghétköznapibb és ritkább mozgásszervi problémákon keresztül. A blog szakmai hátterét a Fájdalomközpont fájdalom-magánklinika szakorvosa dr. Váradi Éva biztosítja, aki tapasztalat reumatológus- fizioterápiás szakorvos. A fájdalom megközelítése során mindig több oldalról közelíti meg a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.
- Orvosi Guna terápia
- Ízületi hialuronsav injekció
- Bemer mágnesterápia
- Kezelhető fájdalmak
- Lágyrész hialuron injekció
- Lökéshullám terápia
- Akupunktúra
- Gyógytorna